Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

John Anthony McGuckin

Profesor al Seminarului Teologic de Istorie Timpurie a Bisericii Unite, profesor la Universitatea Columbiană de Studii Creștine Bizantine, John Anthony McGuckin, preot al Bisericii Ortodoxe, a venit în 1997 la New York din Anglia, unde fusese lector de teologie patristică și bizantină la Universitatea din Leeds. Între anii 1970-1972 a studiat teologie filozofică la colegiul Heythrop și de acolo s-a pregătit pentru Universitatea din Londra unde a absolvit în 1975. Pentru a obține doctoratul de la universitatea din Durham (1980), a studiat politică și teologia erei timpurii din timpul lui Constantin, printr-o teză despre gândirea lui Lucius Caecilis Lactantius, tutor al împăratului creștin Constantin și ulterior, consilier politic al acestuia. În 1979, dr. John Anthony McGuckin i s-a acordat Certificatul în Educație al Universității Newcastle.

 

Dr. John Anthony McGuckin este autorul a 17 cărți istorice de teologie, incluzând: Transfigurarea lui Cristos în Scriptură și în Tradiție 1986

Sf. Cyril din Alexandria: controversa cristologică 1994

La străfulgerarea lămpilor: imnuri ale bisericii străvechi 1995

Sf. Gregorian din Nazaret: o biografie intelectuală 2000, nominalizat pentru Premiul Pollock 2002

Stând în focul sfânt al lui Dumnezeu: tradiția spirituală a Bizanțului 2001

Cartea capitolelor mistice 2002

Ghidul teologic patristic din Westminster 2004

 

A publicat mai mult de 80 de articole, în reviste științifice, de la exegeza Noului Testament la Iconografia Bizantină, deși în principal gândirea sa este centrată pe cea a lui Origene din Alexandria și a teologilor greci creștini din secolul al 4-lea.

 

În 1994 a publicat un mic volum de lirica bizantină și alte poeme.

 

A lucrat ca profesor și lector în multe universități și colegii in Anglia, Irlanda, Gecia, România, Ucraina, Italia și SUA. În 2003 prof. John Anthony McGuckin a fost invitat de către Academia Regala Norvegiană pentru a lucra la Centrul de Înalte Studii al Academiei din Oslo, ca cercetător internațional. Acolo a făcut parte dintr-o echipă internațională de specialiști in elaborarea si dezvoltarea principiilor estetice ale formării culturii creștine timpurii. În prezent lucrează la un studiu a semnificației esteticii ca mediu de conversație între scriitori creștini și non-creștini în antichitatea târzie.

 

A predat cursuri de absolvire la Departamentul Religiilor din Columbia și la Seminarul Teologic.

 

Profesorului McGuckin i s-a acordat, pentru anul 2006, titlul de membru al prestigiosului Consiliu Henry Luce III în Teologie. Studiul său, la care va lucra pana in 2006, este o carte a istoriei și culturii bisericii ortodoxe, pe scară largă.