Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Cartea despre ego

Colecția: Osho
"Ego-ul este ca un iceberg. Topindu-l cu flacăra iubirii va dispărea, devenind o picătură în ocean."
[Contactati-ne pentru un pret]
Indisponibilă, nu se mai reeditează!
Drumul către adevăr și cunoaștere este presărat cu obstacole. Doar cei care au renunțat la ego au putut parcurge în întregime acest drum al cărui scop final este Iluminarea.
Oamenii confundă ego-ul cu propria persoană. Acesta este motivul pentru care nu au curaj să renunțe le el, de teamă că vor pierde ceva. Ego-ul este însă o iluzie, iluzia unor dorințe și ambiții pe care omul le identifică ca fiind proprii. Ele aparțin de fapt lumii în care trăiește, și nu propriului eu.
"Cartea despre ego" parcurge treptele cunoașterii, mai întâi prin identificarea momentelor în care propriul eu se confundă cu ego-ul, apoi prin renunțarea pas cu pas la ego, cu ajutorul iubirii și meditației.

Fragment din carte

Iubirea este prima experiență a ființei în care ea se pune în rezonanță cu ceva în afara egoului ei. Ea reprezintă prima lecție prin care omul află că poate intra în armonie cu cineva care nu face parte din egoul lui, cu o femeie sau cu un bărbat, cu un copil sau o mamă. Dacă înveți această lecție, de ce nu ai intra în armonie cu întreaga umanitate? Dacă armonia cu o singură persoană îți oferă atâta bucurie, ce sentimente îți va oferi punerea la unison cu întreaga umanitate? Mai departe, dacă poți intra în armonie cu întreaga umanitate, de ce nu ai face-o și cu lumea plantelor și animalelor? fiecare pas conduce la următorul.
Iubirea este o scară. Ea începe cu o persoană și se termină cu totalitatea. Iubirea este începutul, Dumnezeu este sfârșitul. Să te temi de iubire înseamnă să rămâi blocat în mica ta celula întunecată.
Omul modern trăiește într-o asemenea celulă; el este un narcisist. Narcisismul este marea obsesie a minții moderne.
El dă naștere la o sumedenie de probleme, toate lipsite de semnificație. Există și probleme creatoare, care conduc pe nivelele superioare de conștiință. Altele nu conduc însă nicăieri. Cel mult te scufundă și mai jos.
Iubirea creează probleme. Ele pot fi evitate prin evitarea iubirii, dar rețineți: acestea sunt probleme esențiale! Ele trebuie experimentate, cunoscute și transcense. Și nu poți transcende o experiență prin care nu ai trecut. Iubirea este singurul lucru pe care merită să-l faceți. Toate celelalte sunt secundare. Dacă vă ajută să iubiți, merită să le încercați. De aceea, oricât de mare ar fi durerea, nu ezitați să iubiți.
Foarte mulți oameni iau decizia să nu se încurce cu iubirea, dar rămân blocați în ei înșiși. Viața lor nu mai seamănă cu un pelerinaj, cu curgerea râului către ocean; ea rămâne un lac murdar, cu apă stagnantă, din care nu va mai rămâne în curând decât nămolul. Pentru a-și păstra puritatea, ființa trebuie să curgă. Râul își păstrează puritatea pentru că nu încetează să curgă.
...
Iubirea este cel mai mare koan zen posibil. Este dureroasă, dar nu trebuie evitată. Cine o evită, evită practic cea mai mare posibilitate de a crește. Acceptați iubirea, suferiți din cauza ei, căci din această suferință se naște extazul. Orice formă de extaz se naște din agonie. Da, egoul vostru va trebui să moară, dar cine moare în forma sa egotică se naște în forma sa divină, ca un Buddha. Iubirea vă va dărui primele impresii autentice legate de tao, de zen sau de sufism, prima dovadă că Dumnezeu există, că viața nu este lipsită de semnificație.
Oamenii care afirmă că viața nu are nici un rost sunt cei care nu cunosc iubirea. Ei nu vor să spună altceva decât că nu au cunoscut niciodată acest sentiment.
Acceptați suferința provocată de iubire. Cine nu trece prin noaptea întunecată nu poate cunoaște sublimul răsărit de soare. Soarele nu poate răsări decât din pântecul întunecat al nopții.

CUPRINS
Nota editorului
Prefață
Capitolul 1. Egoul
Capitolul 2. Idealurile
Capitolul 3. Succesul
Capitolul 4. Mintea
Capitolul 5. Identificarea
Capitolul 6. Puterea
Capitolul 7. Politica
Capitolul 8. Violența
Capitolul 9. Terapia
Capitolul 10. Meditația
Capitolul 11. Iubirea
Capitolul 12. Transcenderea egoului
Capitolul 13. Iluminarea
Capitolul 14. Un om obișnuit
Capitolul 15. Eliberarea
DESPRE AUTOR
Grad dificultate:
Pentru toată lumea
Format:
13 x 20 cm
Data primei apariții:
octombrie 2004
Traducător:
Cristian Hanu
ISBN:
978-973-8471-26-9
Pagini:
365
Editor:
Editura Mix
Ofertant:
Editura Mix
Titlul original:
Book of Ego

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Fragment din carte (Cartea-despre-ego.pdf, 55 Kb) [Descarcare]

De același autor

Vă mai recomandăm