Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Cartea capitolelor mistice

Cartea capitolelor mistice - meditații asupra ascensiunii sufletului preluate de la părinții deșertului și de la alți învățători ai creștinismului timpuriu - reprezintă o colecție de texte preluate din înțelepciunea monastică a creștinismului timpuriu.
[Contactati-ne pentru un pret]
Indisponibilă, nu se mai reeditează!
Cartea capitolelor mistice - meditații asupra ascensiunii sufletului preluate de la părinții deșertului și de la alți învățători ai creștinismului timpuriu - reprezintă o colecție de texte preluate din înțelepciunea monastică a creștinismului timpuriu, o picătura din imensul ocean de cunoaștere ezoterică ce continuă să existe și să fie folosit până astăzi în mânăstirile din Orient. Textele au fost aranjate, așa cum se proceda în vechile manuale de instrucțiuni creștine, în trei secțiuni distincte, una practică, a doua teoretică si cea de-a treia gnostică (intitulate cu termenii grecești corespunzători: Praktikos, Theoretikos și Gnostikos ). „Frazele” (care în greaca veche însemnau unități de gândire sau paragrafe) au fost editate (la fel, așa cum se proceda în vechime) în trei „centurii”, adică grupe de câte 100 de aforisme. Fiecare frază poate fi folosită ca reflecție pentru ziua respectiva. Inițial, ele trebuiau învățate pe de rost, la începutul zilei, iar apoi repetate ori de câte ori discipolul avea un moment de răgaz. Aceste momente de hesychia (liniște a sufletului) erau structurate de către călugării de altădată ca pauze între sarcinile simple pe care le aveau de îndeplinit pentru a-și putea duce viața în mijlocul deșertului. De pildă, monotonia împletitului de coșuri (una din ocupațiile favorite ale celor din mediul monahal) era întreruptă doar de repetarea regulată a rugăciunilor și de meditația asupra „frazei” zilei.
Viața modernă este infinit mai solicitantă și mai aglomerată, dar chiar și cei mai ocupați dintre oameni au momentele lor de hesychia, spre exemplu atunci când așteaptă autobuzul sau trenul, ori atunci când conduc mașina, când se plimbă sau pur și simplu când au o clipă de relaxare. Asemenea momente sunt ideale pentru repetarea mentală a frazei și pentru meditația asupra semnificației ei profunde: asupra manierei în care am experimentat deja până acum sensul ei, asupra felului în care ne-ar putea ilumina ea sufletul, revelându-ne o scânteie din adevărul nostru lăuntric, din preocupările prietenilor noștri sau din misterioasele căi ale lui Dumnezeu.

Fragment din carte

Binecuvântat este sufletul ai cărui ochi au fost curțați
De toate tristețile vieții actuale
De toți acei nori întunecați
Devenind simplu și lucid,
Și putând să-l vadă pe Domnul
Învăluit într-un nor de lumină.
Sahdona Sirianul

*
Dumnezeul nostru iubește profund umanitatea.
De aceea, discipolul care reușește să
experimenteze această stare de fuziune
Va descoperi că Dumnezeu nu-i refuză nimic.
Theognostos Preotul

CUPRINS
INTRODUCERE
Cartea Întâi
Praktikos - O centurie de capitole practice
Cartea a Doua
Theoretikos - O centurie de capitole teoretice
Cartea a Treia
Gnostikos - O centurie de capitole mistice
AUTORI ȘI TEXTE
SURSE
NOTE
POSTFAȚĂ
BIBLIOGRAFIE
Grad dificultate:
Pentru avansați
Format:
13 x 20 cm
Data primei apariții:
aprilie 2005
Traducător:
Cristian Hanu
ISBN:
978-973-8471-34-4
Pagini:
229
Editor:
Editura Mix
Ofertant:
Editura Mix
Titlul original:
The Book of Mystical Chapters

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Fragment din carte (cartea-capitolelor-mistice.pdf, 68 Kb) [Descarcare]

Vă mai recomandăm