Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Înțelepciunea eneagramei

Cum ar fi dacă ar exista o modalitate care să ne ajute să înțelegem mai mult despre noi și despre ceilalți?
[Contactati-ne pentru un pret]
Indisponibilă, nu se mai reeditează!
Cum ar fi dacă acest sistem ne-ar arăta care sunt problemele noastre și care sunt punctele noastre tari? Cum ar fi dacă acest sistem ne-ar arăta nu numai care sunt problemele noastre dar și felul în care le putem depăși? Și care să ne îndrume în final spre profunzimile sufletului nostru? Acest sistem există. Se numește Eneagrama.

Nouă tipuri diferite de personalitate...
Nouă feluri diferite de a vedea viața...
Nouă feluri diferite de a te comporta în societate...

FIECARE TIP ARE CALITĂȚI EXTRAORDINARE... ȘI CAPCANE CARE POT FI PREVĂZUTE...

1. Perfecționistul- poate să ghideze prin integritate și rațiune SAU să se împiedice în resentimente și perfecționism.

2. Altruistul – poate străluci prin generozitate și forța vindecătoare SAU se luptă cu posesivitatea și tendința de a le face pe plac celorlalți.

3. Competitivul- poate deveni un exemplu de excelență și autenticitate SAU să caute orbit să obțină succesul și poziția socială.

4. Individualistul – poate fi un exemplu de creativitate și intuiție SAU poate fi tras înapoi de toane și egoism.

5. Observatorul- poate demonstra o inteligență vizionară și inventivitate SAU poate deveni din ce în ce mai izolat și excentric.

6. Devotatul – poate fi un exemplu de curaj și hotărâre SAU se poate lupta cu anxietatea și dorința de răzvrătire.

7. Generalistul - Poate deveni energic și desăvârșit SAU poate fi condus de nerăbdare și impulsivitate.

8. Conducătorul – poate fi puternic, mărinimos SAU poate să-i intimideze și să-i controleze pe ceilalți.

9. Mediatorul – poate strânge oamenii împreună și să rezolve conflictele SAU poate fi dat înapoi de încăpățânare și pasivitate.

ÎNCEPEȚI ACEASTĂ CĂLĂTORIE DE AUTO-CUNOAȘTERE FĂCÂNDU-VĂ TESTELE DIN CARTE

Click aici pentru a citi Mesajul autorului Russ Hudson către cititorii din România ai cărții "Înțelepciunea Eneagramei"


Ce este Eneagrama?

O definiție foarte pe scurt ar fi că Eneagrama este un instrument psihologic foarte performant, cu originea în ințelepciunea antică, ce descrie nouă stiluri sau tipuri de personalitate, de fapt nouă stiluri diferite de a ne trăi viața.

Ce are unic Eneagrama este faptul că este singurul sistem psiho-spiritual care descrie personalitatea umană în totalitatea ei, ca un continuum de stări și nivele de conștiință, dezvăluind misterul stărilor contradictorii pe care le trăim.

Este o sinteză a celor mai noi teorii psihologice: Teoria personalității multidimensionale, Objective-Relations Theory, Teoria actualizării sinelui dar și a vechilor tradiții esoterice. Chiar simbolul Eneagramei se crede că este un simbol de origine pitagoreică datorită proprietăților matematice speciale pe care le are.

De ce este Eneagrama atât de interesantă?

Deoarece Eneagrama ne revelează motivațiile noastre interioare, "patternurile" cognitive și credințele de bază ale fiecărui tip.

Cu alte cuvinte, ne desconspiră practic “filtrele” prin care fiecare dintre noi percepem realitatea într-un mod diferit. Nici unul dintre tipurile de personalitate nu este “mai bun” ca altul, ele sunt doar diferite. Fiecare tip are propriile talente și puncte forte la fel ca și propriile limitări și puncte slabe.

Unii spun că le e teama de testele de personalitate considerând că determinarea tipului de personalitate ne bagă într-o cutiuță din care nu mai putem ieși. Eu aș spune că Eneagrama nu ne bagă intr-o “cutiuță” ci, mai degrabă, ne arată în ce cutie suntem băgați datorită mecanismelor inconștiente ale personalității noastre și ne învață cum să ieșim afară din ea.

Eneagrama nu este doar un simplu sistem ce se mulțumește să descrie într-o manieră statică, pe orizontală, ființa umană, ci ne oferă soluțiile concrete de corectare a atitudinilor interioare precum și a modului de a gândi și a acționa care ne impiedică să fim fericiți și să ne atingem potențialul maxim. Sună foarte promițător, așa-i?

Nivelele de dezvoltare ale personalității

Creația școlii Riso-Hudson, ele permit evidențierea clară a etapelor și a apariției unor gânduri automate negative și a unor atitudini interioare disfuncționale. Acestea determină practic modificarea nivelului de conștiință și aparitia stărilor proaste manifestate prin suferință și lipsa eficienței și care se manifestă într-un mod concret, caracteristic fiecărui tip de personalitate.

Conform acestui model, fiecare tip de personalitate “oscilează” pe verticală de-a lungul a nouă nivele de dezvoltare a personalității ceea ce este o explicație coerentă a modificărilor stării interioare și a nivelului de conștiință de-a lungul unei perioade de timp.

De exemplu, dacă ne situăm pe nivelele medii-inferioare ale personalității noastre, suferința este inevitabilă. Nivelele 5-9 sunt caracterizate de conflicte interpersonale care iau o formă caracteristică fiecărui tip: tipul 1 - criticism, intoleranță; tipul 2 - manipulare, gelozie; tipul 3 - minciună, agresivitate; tipul 4 - depresie, invidie; tipul 5 - avariție, nihilism; tipul 6 - insecuritate, anxietate; tipul 7 - depravare, lăcomie; tipul 8 - violență, sadism; tipul 9 - lene, iresponsabilitate și multe altele.

Mie mi se pare extraordinar că există un model ce ne oferă o adevărată radiografie a stării noastre interioare. Bineînțeles, el poate avea succes doar dacă suntem sinceri cu noi înșine.

Sunt anumite stări pe care atunci când le manifestăm este clar pentru toată lumea că ceva nu e în ordine cu noi, cum ar fi violența, minciuna, furia. Dar sunt unele stări echivoce, care ne permit să ne înșelam pe noi înșine și pe cei din jur asupra motivațiilor noastre adevărate.

De exemplu, pentru mine, ca tip 1, Perfecționist, nivelul superior la care aspir este starea de înțelepciune, de toleranță, de corectitudine și îngăduință. Când devin foarte critică față de cei din jur sau intolerantă, cicălitoare și tipicară, devine imposibil acum să mă mai mint și să mai susțin că sunt OK… când acestea sunt de fapt “calități” care se situează la nivelele inferioare ale acestui tip. Aceste stări arată practic momentul de regres pe care îl trăiesc acum.

Sau să spunem că sunt un Șase și am o stare proastă, sunt ușor nesigură și suspicioasă în legătură cu intențiile celorlalți, chestie care mă face de multe ori să mă simt inconfortabil. În momentul în care am înțeles că acestă tendință a mea este doar o atitudine interioară și nu este vorba cu adevărat de un pericol exterior căruia trebuie să-i fac față, nimic nu mă va mai opri să trăiesc acum plină de fericire întâlnirea cu El, care ar putea fi bărbatul vieții mele…

Eneagrama este un instrument care, prin această conștientizare pe care ne-o aduce, ne ajută să ne trăim mai fericiți viața zi de zi. Cei care o aplică consideră că este un sistem ce oferă o cunoaștere de sine remarcabilă.

Cunoașterea Eneagramei

Aceasta ne oferă și răspunsurile la întrebările fundamentale:
* Cine sunt?
* De ce nu mă simt împlinit, mulțumit?
* De ce repet aceleași greșeli din nou și din nou?
* Cum pot să devin mai bun?
* Cum pot să devin mai eficient în muncă și cum aș putea să-mi îmbunătățesc relațiile?

De fapt unul din mesajele fundamentale pe care ni le oferă Eneagrama este faptul că dezvoltarea personala și transformarea spirituală nu sunt procese diferite.

Deși Eneagrama face parte din curentul psihologiei transpersonale pentru că este structurată pe dezvoltarea și transformarea spirituală și este un model de actualizare a Sinelui, aplicațiile practice imediate ale ei o impun în coaching, leadership, în schimbările organizaționale, managementul stresului, managementul conflictelor, practic în orice domeniu care necesită cunoașterea profundă a ființei umane și o nevoie permanentă de a evolua și de a fi mai buni și mai eficienți în ceea ce facem.
- articol scris de Gabriela Marin -

Cuprins
PREFAȚĂ
PARTEA I
CALĂTORIA INTERIOARĂ
CAPITOLUL 1
IDENTIFICĂ-ȚI TIPUL DE PERSONALITATE
CAPITOLUL 2
ORIGINI VECHI, ÎNȚELESURI MODERNE
CAPITOLUL 3
PERSONALITATE ȘI ESENȚĂ
CAPITOLUL 4
CULTIVÂND TREZIREA
CAPITOLUL 5
TRIADELE SINELUI
CAPITOLUL 6
DINAMICĂ ȘI VARIAȚIUNI
PARTEA a II-a
CELE NOUĂ TIPURI ALE PERSONALITĂȚII
CAPITOLUL 7
TIPOLOGIA UNU: PERFECȚIONISTUL
CAPITOLUL 8
TIPOLOGIA A DOUA: ALTRUISTUL
CAPITOLUL 9
TIPOLOGIA A TREIA: COMPETITIVUL
CAPITOLUL 10
TIPOLOGIA A PATRA – INDIVIDUALISTUL
CAPITOLUL 11
TIPOLOGIA A CINCEA: OBSERVATORUL
CAPITOLUL 12
TIPOLOGIA A ȘASEA: DEVOTATUL
CAPITOLUL 13
TIPOLOGIA A ȘAPTEA: ENTUZIASTUL
CAPITOLUL 14
TIPOLOGIA A OPTA: CONDUCĂTORUL
CAPITOLUL 15
TIPOLOGIA A NOUA – PACIFICATORUL
PARTEA a III-a
UNELTELE TRANSFORMĂRII
CAPITOLUL 16
ENEAGRAMA ȘI PRACTICA SPIRITUALĂ
CAPITOLUL 17
CĂLĂTORIA SPIRITUALĂ – MEREU ACUM
MULȚUMIRI
ADDENDA
Grad dificultate:
Pentru toată lumea
Format:
13 x 20 cm
Data primei apariții:
mai 2008
Traducător:
Dr. Gabriela Marin professional member of International Enneagram Association
ISBN:
978-973-8471-69-6
Pagini:
562
Editor:
Editura Mix
Ofertant:
Editura Mix
Titlul original:
The Wisdom of the Enneagram

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Fragment din carte (Intelepciunea_Eneagramei_pag_1-20.pdf, 284 Kb) [Descarcare]

Vă mai recomandăm