Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Tantra Calea extazului

Învățăturile tantrice au o remarcabilă valoare și o aplicabilitate practică universală, care transcend cultura, religia și rasa.
[Contactati-ne pentru un pret]
Indisponibilă, nu se mai reeditează!
Fragment din carte

Cuvântul “Tantra” a devenit extrem de familiar astăzi în anumite cercuri din Occident. Așa cum se întâmplă însă adeseori cu cuvintele prea familiare, popularitatea nu presupune automat și înțelegere. Auzim frecvent cuvinte precum “conștiință”, “holistic”, “creativitate” sau “imaginație”, dar câți oameni ar putea da o explicație inteligentă pentru oricare dintre ele? În mod similar, Tantra a fascinat un mare număr de occidentali, dar prea puțini dintre ei știu cu adevărat la ce se referă ea, afirmație valabilă adeseori chiar și pentru cei care și-au făcut o profesiune din a o preda, a scrie sau a vorbi despre ea.
Tantra sau Tantrismul este o tradiție esoterică uluitor de complexă și de ramificată, de origine indiană. Se crede că și-a făcut apariția în jurul anului 500 era noastră, dar unii dintre susținătorii săi afirmă că ea are o istorie mult mai veche. Într-adevăr, idei și practici întru totul asemănătoare cu cele tantrice pot fi regăsite în tradiții și învățături mult mai vechi. Totuși, dacă o privim ca o mișcare spirituală de-sine-stătătoare, cu un stil cultural propriu, care a integrat deopotrivă hinduismul și budismul, Tantra a apărut pe la mijlocul primului mileniu după Christos. Ea a ajuns la maturitate în jurul anului 1000, în cadrul școlii filosofice a lui Abhinava Gupta și a influențat profund viziunea și practicile multor altor tradiții spirituale, cum ar fi de pildă Vedanta. Adeseori, practicanții acestor tradiții nici măcar nu sunt conștienți de acest lucru, iar unii dintre ei s-ar putea simți chiar ofensați dacă li s-ar spune că practicile lor sunt de esență pur tantrică.
Motivul este acela că în cadrul hinduismului, Tantra și-a căpătat gradat o reputație proastă din cauza practicilor radicale ale unora dintre adepții săi. În timpul colonizării victoriene a Indiei, explozia puritanismului i-a determinat pe practicanții tantrici să se ascundă. Astăzi, Tantra supraviețuiește îndeosebi în anumite regiuni conservatoare (samaya) de tradiție Shri-Vidya din sudul Indiei și în budismul tibetan, deși în ambele zone există încă practicanți radicali care preferă totuși - din motive lesne de înțeles - să rămână în afara imaginii publice. În Occident a devenit din ce în ce mai populară Vajrayana tibetană, fiind destul de ușor să primești aici inițierea și instrucțiuni legate de această formă de Tantra.

Cuprins
Prefață
Introducere
1 Samsára - Existența ciclică
2 Timp, Limitare și Zeița Kálí
3 Lumea de dincolo este chiar aceasta: Samsára este totuna cu Nirvána
4 Secretul încarnării: Așa cum este sus, la fel este și jos
5 Jocul divin dintre Shiva și Shakti
6 Principiul Guru-ului: Încarnarea lui Shiva
7 Inițierea: Coborârea Luminii
8 Starea de discipol: Efortul în vederea transformării de sine
9 Calea tantrică: Ritualuri și spontaneitate
10 Corpul subtil și mediul său înconjurător
11 Trezirea puterii șarpelui
12 Mantra: Puterea sunetului
13 Crearea spațiului sacru: Nyása, Mudrá, Yantra
14 Transmutarea dorinței
15 Iluminarea și puterile ascunse ale minții
Epilog: Tantra ieri, azi și mâine
Note
Bibliografie selectivă
Grad dificultate:
Pentru avansați
Format:
13 x 20 cm
Data primei apariții:
decembrie 2006
Traducător:
Cristian Hanu
ISBN:
978-973-99946-5-1
Pagini:
273
Editor:
Editura Mix
Ofertant:
Editura Mix
Titlul original:
Tantra - The Path Of Ecstasy: an introduction to Hindu tantrism

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Fragment din carte (Tantra-calea-extazului.pdf, 42 Kb) [Descarcare]

Vă mai recomandăm