Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Florin Zamfir

Dragostea pentru cărți este o prezență constantă în viața autorului.

Sub îndrumarea mamei lui, a descoperit foarte devreme bucuria lecturii iar consecința a fost o refugiere adâncă și constantă în lumea cărților. În curând cărțile din biblioteca familiei nu i-au mai fost suficiente așa că a început o relația constantă cu librăriile din oraș, cu bibliotecile prietenilor precum și cu bibliotecile orășenești, județene și bibliotecile instituțiilor de învățământ urmate. 

Lecturile masive dar neselective au continuat până în timpul liceului când au apărut primele tendințe către aprofundarea domeniului spiritualitate, ezoterism, cu toată dificultatea pe care o presupunea accesul la astfel de cărți în acea perioadă. 

 

Întâlnirea cu naturismul s-a produs în primii ani de viață. O problemă de digestie diagnosticată de medici ca fiind incurabilă și-a găsit alinarea în urma unui masaj/descântec practicat de o bătrână țărancă. Poate astfel se explică strădania ulterioară de a promova remediile tradiționale. 

 

Prima întâlnire cu yoga a avut loc în cadrul unei ore de sport din școala generală, oră în care profesorul de sport a observat că toată clasa era foarte obosită și a realizat o relaxare yoghină completă. Acela a fost primul moment în care Florin a simțit concret ce impact uriaș poate avea practica yoga asupra ființei umane, deoarece efectul de revigorare asupra lui și a colegilor lui a fost uluitor.

 

Întâlnirea cu artele marțiale s-a produs tot devreme, prin intermediul unei cărți. La sfârșitul scolii generale a descoperit o carte de judo, carte în care erau prezentate și elemente specifice modului de viață oriental și toate acele principii despre dreptate, echilibru, armonie, apărute într-o lume în care singurul adevăr acceptat era cel al partidului unic aflat la putere au produs o impresie puternică precum și o dorință de a afla mai multe despre cultura și civilizația orientală. 

Apoi, în mod firesc, au urmat nenumărate cărți despre cultura și civilizația chineză și japoneză, apoi o primă carte despre yoga, apoi multe alte cărți despre yoga, o primă carte despre aikido etc.


În timp, toate aceste studii teoretice au ajuns să fie dublate de activități practice.

În liceu a descoperit artele marțiale japoneze și a practicat câțiva ani Judo, apoi în Facultate a descoperit artele marțiale chineze precum și yoga, cunoașterea teoretică fiind acum dublată de antrenamente practice constante.

 

După Revoluția din 1989 lipsa de informații din domeniul spiritualității și ezoterismului a fost urmată de o explozie informațională de care Florin Zamfir a profitat din plin. Aceea a fost și perioada în care a constatat că, deși se publică foarte mult, majoritatea cărților era foarte săracă în informații valoroase și odată cu această constatare a apărut și ideea înființării unei edituri care să publice cărți conținând informații valoroase, care pot schimba în bine viața oamenilor, daca sunt înțelese și puse în practică. Această idee a fost cea care a dus câțiva ani mai târziu la apariția Editurii Mix.

 

Tot după revoluție a descoperit faptul că în Brașov era posibil studiul și practica aikido-ului și astfel antrenamentele constante de yoga și aikido au reușit să-i asigure o bună pregătire teoretică și practică (atât pentru spirit cât și pentru corp).


Sesizarea faptului că, dacă nu se face ceva pentru educarea copiilor, viitorul omenirii va fi sumbru, a dus la nașterea seriei de cărți pentru copii. Această serie se constituie într-un set de veritabile instrumente pentru lucrul cu copii, instrumente prin care educatorii (părinți, profesori, bunici etc.) sunt sprijiniți să transmită o scara de valori autentice celor pe care trebuie să îi educe.

Dorința de a împărtăși celorlalți înțelegerea și cunoștințele dobândite s-a concretizat în:
-numeroase articole publicate în mass-media locală și în revistele de specialitate,
-numeroase conferințe publice susținute în țară,
-realizarea, timp de peste 7 ani, a câtorva emisiuni săptămânale de radio la unul dintre posturile locale de radio,
-publicarea în 1999 a unei broșuri despre cristalul de cuarț,
-înființarea în anul 2000 a Edituri Mix, un nume de referință în domeniul spiritualității practice,
-publicarea în 2010 a primei cărți ilustrate pentru copii numită "Recunoștința" urmată în 2012 de a doua carte ilustrată pentru copii numită „Inspirația”