Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Del Pe

"Cunoașterea poate aduce succesul, dar transformarea cunoașterii în înțelepciune poate aduce împlinirea în viața unui om", spune Del Pe,  lector internațional și prezentator cunoscut de workshop-uri și seminarii.


"Personal, am avut norocul să învăț despre conceptul de împlinire care transcende succesul încă din primii ani ai tinereții mele, pe care mi i-am petrecut în Asia. În timp ce îmi experimentam propriile lecții de viață, am început o călătorie în care mi-am propus să descopăr care este semnificația vieții și de ce mă aflu în această lume. Încă din anii tinereții am fost binecuvântat cu posibilitatea de a studia alături de mari înțelepți, aparținând unor școli spirituale diferite, care mi-au servit drept maeștri. Unii dintre ei au fost ei înșiși oameni de afaceri de succes înainte de a descoperi adevărul spiritual. Aceștia m-au învățat care sunt principiile și căile pentru dezvoltarea superioară a facultăților umane, mi-au coordonat cu răbdare pașii și mi-au asigurat educația spirituală necesară, care mi-a permis mai târziu să capăt o viziune diferită asupra conceptelor de succes și împlinire."

O conversație cu Maestrul Del Pe

TMA: De obicei, îmi place să încep prin a întreba oamenii: care este fundalul/circumstanțele/rădăcinile tale, cum ai ajuns să faci ceea ce faci acum?

Maestrul Del Pe: Am lucrat ca om de afaceri și inginer în primii ani din viață. Am lucrat în companiile petroliere din Orientul Mijlociu, zece ani în Arabia Saudită. Apoi m-am întors în Asia. M-am născut în Philipine și am cunoscut astfel mai mulți înțelepți și experți în metafizică și vindecare. Am fost învățat direct de către doi maeștrii ai estului. Apoi am predat Yoga și meditație spirituală și vindecare în India, între 91 - 92. Aici l-am întâlnit pe unul dintre mentorii mei spirituali care este și un Maestru în Științe și Arte și am beneficiat de un training intensiv în munții Himalaya. În 1995 sau 96 am cunoscut un alt înțelept din Himalaya, care se spune că ar fi nemuritor. El este unul dintre yoghinii care pot sta complet dezbrăcați în munți, în zăpadă. Am avut astfel pe acești patru mentori spirituali educați în maniere diferite. Am pornit apoi să predau aspectele pe care le-am învățat la rândul meu. Pe scurt, acesta este modul în care am ajuns în această zonă.
Am pus bazele la trei organizații care pot îndeplini acest scop. Una este Glocen, care se ocupă cu persoanele profesioniste din poziții executive în corporații. Predau cursuri și workshop-uri, incluzând controlul stres-ului și managementul în corporații. Apoi am o altă școală, Esocen, responsabilitatea sa fiind educarea grupurilor spirituale și a gânditorilor spirituali, celor care meditează, yoghinilor și a grupurilor de vindecare.

TMA: Și a treia organizație?

MDP: Este MDP Global Resources, o companie multi-media care produce casete video, CD-uri și cărți.

TMA: Pe care dintre aceste organizații ai început-o prima?

MDP: Ele au fost introduse simultan în 1999. Anterior am pus bazele câtorva fundații și organizații în diferite țări. Acestea au exprimat viziunea mea de început despre vindecare și meditație și workshop-uri de transformare. Ceea ce fac în ultimul timp este ceva nou, dar predau de 15 ani, inclusiv arte marțiale.

TMA: Deci, ai pus bazele propriului tău sistem, bazat pe învățăturile pe care le-ai primit?

MDP: Da, este o sinteză a diferitelor tendințe prezentate într-o manieră modernă ce poate fi digerată de mințile din vest.

TMA: De unde începi cu o persoană și unde o duci?

MDP: Depinde, dacă este o companie, o duc acolo unde are nevoie. De exemplu, dacă au probleme de criză, le ofer workshop-uri legate de stres și managementul crizei. Dacă au probleme în luarea deciziilor și rezolvarea problemelor, le ofer un workshop despre leadership în acțiune. Grupurilor de femei le ofer workshop-uri speciale: Armonizarea luminii, dragostei și puterii pentru femei. Grupurile diferite beneficiază de workshop-uri diferite. Dacă este un grup esoteric sau metafizic, am opt sau nouă workshop-uri pentru ei, începând cu Știința Meditației și Știința Centrilor de Forță. Le ofer de asemenea un workshop avansat despre vindecarea ezoterică și Știința Alchimiei și a Focurilor Sacre. Pe măsură ce progresează, sunt admiși și la programul meu special numit Știința Inițiaților, care se ocupă cu învățături ezoterice, deci accesibile unui număr restrâns de oameni.

TMA: Sunt atâtea moduri de a medita. Ce tip de meditație propui oamenilor pentru început?

MDP: Există cel puțin șapte tipuri de meditație, așa cum sunt și șapte tipuri de Yoga. "Meditație" a devenit deja un termen de jargon în lumea din vest și a fost interpretat greșit ca și un mod de relaxare. În adevăratul sens acest cuvânt "meditație" este un proces care este atât de creștere cât și de rafinare a conștiinței de la un stadiu grosier la unul subtil. Există trei niveluri ale acestui lucru: primul este mai mult o meditație la nivelul concentrare. Multe grupuri folosesc acest tip. Al doilea este mai apropiat de meditația Zen și vizează lipsa dorințelor și lipsa gândurilor. Al treilea tip este mai mult o contemplare în care cel ce meditează devine una cu obiectul meditației, se numește Samadhi în Sanskrita. Orice meditație care trece prin aceste trei niveluri diferite va marca cele trei etape ale conștientizării. În Yoga există niveluri diferite care să satisfacă cele șapte tipuri ale comportamentului uman. Acestea sunt denumite Cele Șapte Raze.

TMA: Aceasta seamănă cu opera lui Alice Bailey.

MDP: Am fost unul dintre cei care a propus aceste învățături. Ele au fost precedate de învățăturile lui Madame Blavatsky. Aproape toate cărțile de metafizică din vest au derivat de la aceste două autoare.
Îl citez pe Mahatma Ghandi: „Începeți prin a fi schimbarea pe care o doriți pentru lume“. Îmi place asta deoarece multă lume vorbește despre transformare și metoda sa. Într-adevăr trebuie să se înceapă cu sine însuși, sincronizând lumea interioară și exterioară. Mă întâlnesc de multe ori cu această informație în workshop-urile de transformare.
Mulți învățători se concentrează pe grupurile metafizice, dar accentul meu este pe sectorul de afaceri, a oamenilor de știință, a politicii și a altor tipuri de oameni. Nu sunt mulți învățători care să trateze despre transformarea lor și totuși aceste grupuri sunt cei care iau deciziile care afectează pe toată lumea. Astfel, m-am specializat în managementul stresului cu succes maxim, și cu această unealtă ajung la oameni, indiferent de statutul lor. Stresul, la munca sau într-o relație, este mai mult o condiție internă. Este necesar să determini blocajul care se externalizează în viața unei persoane. Acesta este un workshop pe care-l adresez tuturor.
Altul este despre leadership. Oamenii vorbesc despre leadership doar în relație cu locul de muncă, dar există leadership și în familie sau în grupurile sociale. Oamenii nu pun accent pe asta foarte mult așa că am proiectat un workshop pentru toate cele șapte sau opt tipuri de leaderi.

TMA: Puteți ajunge la lumea marilor corporații prin stress management, dar apoi pătrundeți în lucruri mult mai profunde.

MDP: De exemplu, mă ocup de prevenirea primară a stresului de Crăciun, dar de asemenea, mă ocup de agresiune și stres pe termen lung, care este mai mult comportamentul schimbării. Mă ocup mult de Regula de Aur, adică ceea ce înseamnă legile universale cum este Legea Karmei, legea cauzei și efectului, care pot provoca o serie de traume și accidente oamenilor deoarece ei o încalcă. Are un efect de bomerang - se întoarce înapoi în orice arie, de exemplu în afaceri, cheltuieli sau sănătate. Mă ocup mult cu legile universale și le sintetizez în așa fel încât viața materială să nu fie separată de viața spirituală.

TMA: O mulțime de oameni ar putea spune că termenul de "business ethics" este un oximoron. Dar cred că este foarte important pentru aceia care au poziții de conducere în afaceri sau guvern să înțeleagă principiile metafizice pentru propriul lor succes cât și pentru binele tuturor celor care sunt afectați de acțiunile lor.

MDP: Citez următoarea afirmație: "Cunoașterea aduce succes, înțelepciunea aduce împlinire". Ceea ce încerc să dezvolt în workshop-uri este că este bine să ai succes, dar că există ceva mult mai important decât succesul și asta este împlinirea. Teoria mea este că oamenii sunt familiarizați cu acea cunoașterea care aduce mult succes marii majorități a oamenilor, dar ei trebuie să muncească pentru a înțelege și a transforma cunoașterea în înțelepciunea care poate aduce împlinire în viața unei persoane.

TMA: În același timp, cred că este important pentru oamenii care sunt orientați către spiritualitate să gândească în termenii de a deveni de succes ei înșiși. Din mai multe motive, pentru a furniza un exemplu pentru ceilalți oameni dacă nu din alt motiv. Dar de asemenea pentru a aduce mai multă spiritualitate în lume. Cred că, în trecut, a fost văzută ca o dihotomie dacă erai preocupat și de planul spiritual și de planul material - pe când în vremea noastră, a devenit necesar să le stăpânești pe amândouă.

MDP: Da, corect. În workshop-ul Leadership în acțiune, de exemplu, pun accentul ca oamenii să-și aleagă nu numai o misiune în muncă, un plan de misiune al corporației, ci și că ar trebui să aibă o misiune în plan personal. Majoritatea oamenilor pot defini o misiune foarte bună și un plan pentru o afacere, dar când vine vorba de domeniul personal, ei pur și simplu nu reușesc. Sunt surprins că atunci când întreb oamenii de la cursurile mele "Care este misiunea ta personală în viață?" ei nu știu. Dacă îi întrebi despre afacerea lor, știu. Le spun, pentru a-i ajuta să creeze împlinirea, că au nevoie să ajute la crearea împlinirii și că e nevoie să o stabilească în așa fel încât să existe un numitor comun între viziunea misiunii personale și planul muncii profesionale.

TMA: Este nevoie să fie ceva comun între cele două.

MDP: Da, oamenii ar trebui să muncească în un domeniu care să îi sprijine în misiunea lor personală. Astfel ei se pot bucura de muncă nu datorită salariului ci datorită faptului că este o parte a misiunii și viziunii lor ca și persoană.

TMA: Ce spui celor care fac ceva ce nu-i fac fericiți în viață? Ei ar putea avea o slujbă cu mai multă putere și responsabilitate și un salariu mare, dar nu le place ceea ce fac.

MDP: Aceasta este pentru că nu au văzut scopul lor personal. Munca nu este doar muncă, este mai mult o împlinire a serviciilor către alți oameni. În al doilea rând, dacă nu-și pot împlini misiunea personală în activitatea lor curentă, ei trebuie să creeze o ocupație secundară ca să-și satisfacă viziunea și misiunea lor personală și să devină inspirați să facă lucruri. Să privești munca drept o expresie a afacerii, dar și un mijloc prin care să-ți exprimi misiunea și viziunea personală ca și ființă umană.

TMA: Pe de altă parte, un om poate atinge un nivel înalt de cunoștințe și spiritualitate și totuși să sufere financiar și material.

MDP: Da, aceasta este problema grupului spiritual în zilele noastre. Oamenii se simt vinovați în legătură cu banii și succesul și nu îi asociază cu spiritualitatea. Aceasta este una din cauzele comune ale suferinței în grupurile spirituale și oamenii se simt vinovați să aibă bani, succes și putere. Aceasta ar putea fi o analogie cu un vultur care are două aripi: una este cea spirituală și cealaltă este cea materială. El are nevoie de ambele aripi ca să zboare. Văd mulți oameni spirituali care au din ce în ce mai puțini bani pentru că îi blamează. În workshop-urile mele pun accent pe faptul că banii sunt foarte importanți și că sunt un lucru sacru dacă sunt folosiți corespunzător. Așa sunt și puterea și poziția și influența.