Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Vindecarea holistică: trup, minte și suflet

28/06/2018
de catre

Un gând bun pe care îl transmitem conștient în univers, va avea un ecou, o vibrație cu revers benefic. Și nu doar pentru noi. 

Suferi sau cunoști pe cineva care suferă de hipertensiune, dureri lombare, diabet, alergii, astm, amigdalită, cancer?

Află câteva sugestii de vindecare pentru mai multe boli, rezultate din dizarmonia dintre trup, minte și suflet!

 

CORESPONDENȚE ÎNTRE BOLI ȘI CHAKRA-E

Extrase din cartea  LA FRONTIERELE SĂNĂTĂȚII de Dr. Christine R.Page

 

CHAKRA RĂDĂCINII

  • Poziție: Baza coloanei vertebrale

  • Aspect spiritual: Conștiința de sine, ca ființă umană

  • Nevoi de bază: Încredere, siguranță

  • Emoții asociate: Teama și curajul

  • Glanda endocrină: Glanda adrenală (hormonul: cortizonul)

  • Organe asociate: Rinichii, vezica urinară, rectul, coloana vertebrală, șoldurile

  • Culoare: Roșu 

Boli asociate

Hipertensiunea

Tensiunea se referă la presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților vaselor sanguine. Medicii sunt interesați de două aspecte: una este o valoare mai înaltă, care reflectă tensiunea asupra pereților atunci când sângele părăsește inima în timpul fazei de contracție a acesteia (sistola), valoare care este mai ridicată atunci când suntem activi sau stresați. Cea de-a doua valoare, cea scăzută, este mai importantă, reflectând presiunea sângelui asupra pereților atunci când inima se află în starea de relaxare (diastola). Dacă această valoare depășește nivelul normal de 80 mm coloană de mercur, mai ales dacă depășește valoarea de 95 mm, diagnosticul este hipertensiune, care arată faptul că inima și individul în ansamblul lui au dificultăți în a se relaxa, chiar și în perioadele de odihnă.

Cunoașteți desigur asemenea oameni: chiar și când stau culcați în pat, observatorul lor interior se află într-o alertă maximă. De ce anume se tem ei? Se tem să nu fie expuși, să nu-și piardă controlul, să nu le cadă masca de pe față, sau se tem că nu sunt suficient de buni pentru cei care îi interesează.

Hipertensiunea este o boală „secretă“, aproape fără simptome, subminând din interior viața individului sau explodând pe neașteptate sub forma unui atac de cord. Ca întotdeauna, lumea exterioară o reflectă pe cea interioară.

Am avut de mii de ori prilejul să constat că hipertensivii ascund într-adevăr un secret. Fie că este vorba de adevărul ascuns al naturii lor, pe care nimeni nu trebuie să o cunoască, fie de un secret din trecut, care a rămas nerezolvat, sau chiar de o poveste de iubire clandestină, care, deși tulburătoare, îl epuizează pe cel în cauză, crescându-i tensiunea. Până la urmă, nevoia de a-și proteja secretul creează o presiune atât de mare asupra individului încât eliberarea devine obligatorie. Orice manifestare creatoare, cum este dansul, cântatul, scrisul, pot ușura tensiunea, iar amplificarea capacității de a se relaxa va fi reflectată mai devreme sau mai târziu și în scăderea tensiunii sângelui. 

Mâinile și picioarele reci

Atunci când un om se simte amenințat, el se retrage într-un fel de „cochilie“, atrăgând astfel o parte din sângele de la extremități către organele care îi permit un răspuns de tip luptă sau fugi. După ce pericolul a trecut, sângele revine la circulația sa normală, iar organismul se relaxează.

Cei care nu au niciodată încredere în oameni, nu se simt în siguranță și preferă să-și păstreze activate în permanență aceste mecanisme de apărare, proces care conduce la apariția afecțiunii numite mâini și picioare reci, cu posibilitatea agravării condiției și a manifestării așanumitei boli a lui Raynaud. Această boală a sistemului imunitar mai are la bază și lipsa respectului de sine, la care se adaugă nevoia de a le face în permanență pe plac celor din jur (vezi chakra inimii).

Relaxarea, dansul, râsul și încrederea în lume și în semenii noștri ne ajută să acceptăm, experiențele vieții, fără a fi în permanență în gardă, speriați de eșec sau de potențialele umilințe. Viața trebuie trăită, și cu cât facem acest lucru mai intens, cu atât mai puternici ne vom simți. 

Sugestii pentru echilibrarea activității chakra-ei rădăcinii

1) Învățați să vă relaxați și faceți-vă timp pentru nevoile dumneavoastră de bază, precum somnul, alimentația, sexul și râsul.

2) Nu faceți mai multe lucruri dintr-o dată. Luați-le pe rând. Atunci când vă ocupați de nevoile de bază, nu vă lăsați distrași de telefon, televizor sau alte activități....

....

=> In carte sunt detaliate 27 boli asociate cu chakra rădăcinii și 11 sugestii vindecătoare

 

CHAKRA SACRALĂ

  • Poziție: Abdomenul inferior

  • Aspect spiritual: Respectul de sine

  • Nevoia de bază: Creativitate la nivelul relațiilor

  • Emoții asociate: Posesivitate, împărtășire

  • Glande endocrine: Ovare și testicule

  • Organe asociate: Uterul, intestinul gros, prostata, ovarele, testiculele

  • Culoare: Portocaliu 

Boli asociate

Boala intestinelor iritabile

Această tulburare, cunoscută și sub denumirea de „spasme la colon“, conduce la balonare, diaree alternată cu constipație, dureri abdominale și scăparea unor cantități mari de gaze. Afectează în egală măsură ambele sexe și toate grupele de vârstă, și poate fi asociată cu o hipersensibilitate la anumite alimente sau cu o amplificare a florei bacteriei candida.

Din punct de vedere psihospiritual, aceste atacuri sunt asociate cu problemele relaționale, îndeosebi cu cele de tip părinte/copil, în care apare o dorință inițială de a invita alte persoane în spațiul nostru intim, urmată de respingerea lor în cazul în care nu corespund așteptărilor noastre sau dacă ne solicită prea mult din timpul nostru.

Mulți dintre acești indivizi sunt „oameni plăcuți, care nu se plâng“, întrucât au învățat de mici să-și înghită furia și grijile, fără a le manifesta deschis. Decât să exprime aceste noduri emoționale, ei preferă să își „înnoade“ intestinele, lăsând corpul să manifeste natura explozivă a emoțiilor lor!

Dacă știm cum să ne comportăm cu ei, lăsând presiunea să se evaporeze lent, dar continuu, încurajându-i să-și exprime nevoile, presiunea nu se acumulează, iar ei își pot găsi echilibrul între intimitate și sufocare. 

Durerile în zona lombară

Fiind o problemă dintre cele mai comune, am preferat să o includem aici, și nu la capitolul despre problemele musculo-scheletale. Majoritatea simptomelor au la bază o acumulare a tensiunilor musculare în zona lombară, dar înainte de a ne angrena într-o vindecare psihospirituală este bine să punem un diagnostic adecvat. Coloana vertebrală reprezintă „suportul“ care, în cazul celor mai mulți dintre oameni, implică un sprijin din partea celor din jur, deși unii preferă securitatea pe care le-o oferă confortul și banii.

Dacă, dintr-un motiv sau altul, suportul le este retras, apar durerile de spate.

Drama este că acești pacienți sunt foarte dificil de ajutat, din trei motive principale:

a) Ei nu sunt dispuși să primească, intrând în categoria celor care preferă să dea. Dacă îi întrebi: „Ce pot să fac ca să te ajut?“, răspunsul este: „Nimic“ (urmat de un oftat prelung). Pe de altă parte, dacă te întorci ca să pleci, ei încep să strige: „Nu mă părăsi!“ Mulți dintre ei sunt oameni stoici, care preferă ca ceilalți să le citească nevoile din semne, fără a le da glas.

b) Sunt perfecționiști din categoria celor care spun: „Dacă vrei o treabă bine făcută, fă-o singur“. Chiar și când zac pe patul de boală, nu rezistă tentației să controleze ceea ce se petrece în casă, organizând totul din pat, de multe ori încercând chiar să se dea jos ca să restaureze ordinea.

c) În ceea ce privește suportul, au idealuri înalte, și de aceea sunt deseori dezamăgiți. Nu-și dau seama că una din nevoile lor principale este să aibă grijă de ei înșiși, și de aceea se plâng adesea: „Nimănui nu-i pasă de mine!“

Vindecarea devine mult mai ușoară dacă individul învață să primească ceva de la alții, chiar și lucruri minore. De pildă atunci când îi întrebi: „Dorești o ceașcă de cafea?“, ar fi mai bine să răspundă: „Da“, în loc de: „Nu te deranja, mi-o fac singur!“ Chiar dacă băutura este prea fierbinte sau prea dulce, ei ar trebui să renunțe la dorința lor de perfecțiune și să aprecieze afecțiunea care a însoțit gestul.

Arhetipul „fecioarei din turn“, prezent deseori în afecțiunile lombare, trebuie echilibrat prin iubirea de sine și învățând să ceară ajutor. Dacă își va reduce așteptările legate de ceilalți și dacă va avea mai multă grijă de sine, fecioara va descoperi o bucurie de a trăi infinit mai mare, iar durerile de spate se vor ameliora vizibil. 

Sugestii pentru echilibrarea activității chakra-ei sacrale

1) Optați pentru respectul de sine. Creați-vă acel spațiu intim atât de prețios, în care să vă puteți consacra activității de maturizare și împărtășire. Acordați-vă o parte din timpul zilnic numai pentru dumneavoastră. Atunci când cei din jurul dumneavoastră se retrag în propriul lor spațiu intim, nu vă simțiți respins, ci bucurați-vă pentru ei.

2) Dacă sunteți conștient de faptul că aveți dificultăți în a primi, corectați-vă treptat această tendință. Începeți prin a cere de la cei din jur anumite lucruri minore. Chiar dacă vă spun nu, cel puțin ați încercat. Acceptați cu recunoștință ceea ce vi se oferă; renunțați la nevoia de perfecțiune. Nu mai folosiți fraze de genul: „Nu te deranja, mă ocup eu, mă descurc“… Spuneți simplu: „Da“.

....

=> In carte sunt detaliate 13 boli asociate cu chakra sacrală și 9 sugestii vindecătoare

 

CHAKRA PLEXULUI SOLAR

  • Poziție: Epigastru, sub coaste

  • Aspect spiritual: Prețuirea de sine

  • Nevoia de bază: Prețuirea nevoilor sinelui

  • Emoții asociate: Mânie, resentiment, lipsă de prețuire, vinovăție

  • Glanda endocrină: Pancreasul

  • Organe asociate: Ficatul, splina, stomacul, intestinul subțire

  • Culoare: Galben 

Boli asociate

Diabetul

Există două tipuri de diabet. În primul caz, pancreasul nu produce decât foarte puțină insulină sau deloc, boala fiind de tip autoimun (vezi chakra inimii). În cel de-al doilea caz, celulele nu mai răspund la insulină, deși aceasta este furnizată din belșug. În ambele situații, în sânge se acumulează cantități mari de glucoză, care nu poate trece însă în celule, pentru a fi transformată în energie.

În termeni esoterici, fără insulină sau fără capacitatea de a beneficia de prezența ei, noi nu putem absorbi și aprecia dulceața vieții, glucoza. În ambele forme de diabet, pacienții sunt caracterizați – în viziunea mea – de lipsa prețuirii de sine, se plâng rareori, se simt neiubiți, dar resping orice formă de iubire care le este oferită. De multe ori, ei sunt înconjurați de oameni care doresc să-i alinte, dar din cauza unor convingeri mai vechi, legate de sine, ei nu acceptă iubirea altora. Alice Bailey numește acest fenomen „înfometarea în mijlocul belșugului“.

Este posibil ca mai demult, acești oameni să fi avut o poziție privilegiată, să se fi aflat în mijlocul atenției, poziție uzurpată apoi de apariția unui nou membru al familiei, un nou copil sau un nou partener. Am cunoscut de asemenea mulți indivizi care au o situație financiară foarte bună, dar care trăiesc cu foarte puțini bani, ca și cum s-ar teme să nu cheltuiască tot ceea ce au pentru confortul și plăcerea lor, pentru a pierde apoi din nou această abundență.

După cum este ușor de imaginat, regimul alimentar și medicația specifică diabetului conduc de regulă la amplificarea inhibițiilor și la reducerea spontaneității. Există și diabetici care văd în acest lucru o șansă de a avea grijă de sine, dar din nefericire, există și alții care văd în asta o formă suplimentară de control, sau chiar o pedeapsă.

În cazul pacienților mai vârstnici se poate observa deseori o tendință de a înlocui lipsa iubirii și a afecțiunii (așa cum o percep ei) cu „dulciuri și prăjituri“. Plăcerea dulciurilor îi reconfortează pe termen scurt, dar pe termen lung nu amplifică prețuirea de sine și reprezintă unul din factorii decisivi în apariția diabetului.

Diabeticii au nevoie de timp și de curaj pentru a se lăsa iubiți și pentru a căpăta încredere în cei care doresc să-i îngrijească. De multe ori, ei au tendința să-i respingă, lucru care îi conduce la o izolare și mai mare. Dacă acceptă însă să se deschidă față de iubire, ei ajung să descopere că aceasta nu i-a părăsit în realitate niciodată. 

Bolile splinei

La nivel fizic, splina face parte din sistemul imunitar și acționează ca un filtru de purificare a sângelui. În viziunea esoterică, splina este asociată cu capacitatea de a „filtra“ miriadele de gânduri care ne trec prin minte, de multe ori inconștient, reținându-le numai pe acelea care sunt realiste și pot aduce roade, și distrugându-le pe celelalte.

Există doi factori care pot tulbura această funcție. Primul apare atunci când mintea individului devine atât de copleșită de gânduri, când discernământul lui devine atât de confuz, încât splina cedează. Cel de-al doilea factor este asociat cu manifestarea acelor gânduri care au nevoie de o bază solidă pentru a crește. Dacă individul nu are el însuși o bază solidă, fiind descentrat, incapabil să își recunoască sentimentele sau nerealist în ceea ce privește șansele idelor sale de a crește și de a da roade, splina sa va avea de suferit.

Din fericire, acest organ este extrem de rezistent și se poate adapta ușor la mediu, afișând doar simptome ușoare, precum tensiunea sau oboseala, un început de anemie, o reducere mică a leucocitelor din sânge, sau o rezistență slăbită la infecții. Toate aceste semnale impun o consultare medicală, dar simultan, individul ar trebui să-și examineze mai îndeaproape mintea, filtrând gândurile care nu reflectă intențiile adevărate ale sufletului de cele realiste, pentru a vedea care dintre ele pot aduce rezultate constructive pentru viața lui.

Din punct de vedere esoteric, stomacul asistă splina în acest demers, avertizând și el asupra dezechilibrelor de la nivelul splinei prin semnale de tipul indigestiei. 

Sugestii referitoare la echilibrarea activității chakra-ei plexului solar

1) Scrieți-i o scrisoare lui Dumnezeu, în care notați șase calități de care sunteți mândru. Rugați-L să vă ofere posibilitatea să le manifestați (nu includeți însă numai calitățile social acceptabile, ci insistați asupra celor care vă definesc cu adevărat).

2) Notați trei episoade din viața dumneavoastră, în care credeți că ați realizat ceva cu adevărat important, din punct de vedere al creșterii sufletului. Spre exemplu, faptul că ați început să studiați din nou la vârsta de 40 de ani, faptul că ați rămas într-o relație dificilă, dovedindu-se în cele din urmă că ați procedat corect, faptul că ați renunțat la o slujbă sigură pentru a vă împlini un vis, faptul că ați învățat să înotați la vârsta de 50 de ani etc. Bucurați-vă de realizările dumneavoastră...

...

=> In carte sunt detaliate 10 boli asociate cu chakra plexului solar și 9 sugestii vindecătoare

 

CHAKRA INIMII

  • Poziție: Zona centrală a pieptului

  • Aspect spiritual: Iubirea de sine

  • Nevoia de bază: Dăruirea și primirea necondiționată

  • Emoții asociate: Bucuria, tristețea, amărăciunea

  • Glanda endocrină: Timusul

  • Organe asociate: Inima, sânii

  • Culoare: Verde 

Boli asociate

Nu este ușor să desparți bolile asociate plexului solar de cele ale chakra-ei inimii, căci în momentul prezent, majoritatea eforturilor rasei umane sunt focalizate asupra trecerii de la dorințele individuale și nevoile de bază la cele care deservesc comunitatea; altfel spus, de la iubirea condiționată la cea necondiționată.

De aceea, bolile pe care le vom menționa în continuare pot fi asociate cu ambele chakra-e, deși se consideră în general că sistemul imunitar rezonează îndeosebi cu dorințele sufletului/inimii, intrând în dezechilibru atunci când aceste nevoi nu sunt împlinite. De asemenea, o parte din caracteristicile bolilor de inimă depind și de chakra rădăcinii, dar în ultimă instanță simțul profund al siguranței interne nu se poate naște decât dintr-o comuniune cu inima. 

Alergiile și hipersensibilitatea

Alergiile, precum guturaiul, sunt genetice, afectând mulți membri ai aceleiași familii, în timp ce hipersensibilitatea apare din senin, când te aștepți mai puțin. În afară de eliminarea factorilor care generează tulburarea, cum sunt praful din casă, scamele etc., este bine de știut că acești indivizi sunt extrem de vulnerabili la nivelul plexului solar. Ei atrag cu mare ușurință gândurile și sentimentele altor persoane, ceea ce îi face mai degrabă să „reacționeze“ decât să „acționeze“, fără să înțeleagă care este forța inițială care i-a motivat.

Așa cum am mai spus în secțiunea referitoare la plexul solar, această tendință este de multe ori provocată de lipsa prețuirii de sine, exacerbată de creșterea copilului într-o familie disfuncțională, în care comunicarea a fost necorespunzătoare, copilul fiind nevoit să își folosească plexul solar și puterile psihice pentru a supraviețui.

În plus, copiii din epoca noastră vin pe lume cu o intuiție mult mai puternică decât cei de altădată, dar din punct de vedere emoțional rămân în continuare copii. Mulți dintre ei sunt mai înțelepți decât le-ar cere-o vârsta și nu pot fi păcăliți de comunicarea non-verbală, frecvent folosită de adulți pentru a-i „împiedica pe copii să știe“.

Sensibilitatea lor excesivă îi face să se simtă profund tulburați de orice fel de dizarmonie, îndeosebi dacă se simt incapabili să acționeze (vezi și astma, chakra gâtului).

Indiferent dacă este adult sau copil, este foarte important ca individul să învețe să-și creeze o identitate clar delimitată, pentru a nu mai reacționa ca un burete la emoțiile și atmosfera înconjurătoare, dacă acestea nu sunt asociate cu creșterea lor sufletească. Aplicarea metodelor de protecție despre care am mai discutat în capitolul anterior poate conduce la o alinare temporară, dându-i bolnavului răgazul necesar pentru a-și dezvolta prețuirea de sine și capacitatea de a-și exprima sentimentele, atunci când este cazul. 

Cancerul

Dintre toate bolile pe care le tratez, cele mai multe întrebări pe care mi le pun oamenii se referă la cancer. „Nu cred că ar trebui să le spuneți oamenilor că sunt vinovați pentru boala lor“, îmi spun ei. „Dar cine a spus ceva despre vinovăție?“ le răspund eu. Culmea este că majoritatea acestor comentarii sunt făcute de confrații mei, ceea ce reprezintă o dovadă în plus că este vorba de o chestiune legată de putere. De altfel, tulburările care privesc puterea personală a omului reprezintă într-adevăr unul din factorii cei mai importanți care stau la baza acestei boli.

Eu cred cu convingere că este în interesul direct al pacientului să-i dau cât mai multe informații cu putință, mai ales la cererea sa, lăsându-l apoi să decidă cum crede de cuviință. Mulți bolnavi de cancer mi-au spus că dacă ar fi beneficiat de o înțelegere mai profundă a bolii lor, nu s-ar mai fi simțit atât de neajutorați, iar procesul de vindecare ar fi fost mult facilitat.

Există dovezi din ce în ce mai numeroase care atestă faptul că anumite trăsături de personalitate reprezintă un numitor comun al persoanelor bolnave de cancer. La multe dintre acestea m-am referit deja în secțiunile anterioare ale acestei cărți. Le voi reaminti însă pe scurt:

Lipsa prețuirii de sine.

Dispariția „eului“, al cărui loc este luat de o identitate construită prin relațiile cu alți oameni, la locul de muncă etc. Cancerul apare frecvent atunci când identitatea personală, mult timp neglijată, devine brusc expusă, la sfârșitul unei „relații“, de genul pensionării, după un divorț sau după pierderea unei persoane dragi.

Evitarea cu orice preț a conflictelor; așa-numiții „făcători-de-pace“.

Mânie acumulată, rareori exprimată, din cauza fricii de a nu pierde iubirea celuilalt.

Sentimentul de izolare (care apar uneori chiar și în cazul apartenenței la o familie numeroasă).

Dificultatea de a avea încredere în ceilalți, de unde și puținii prieteni adevărați.

Pierderea unei persoane dragi sau nerezolvarea unei probleme: durerea din spatele măștii zâmbitoare.

Sentimentele excesiv de extrovertite, emoțiile exagerat de pozitive. Din această categorie fac parte cei care reprezintă sufletul petrecerilor.

• „Salvatorul“ tuturor, în paralel cu creșterea resentimentelor.

• „Sindromul amabilității patologice“.

Iritabilitatea și mânia exprimate, dar nu față de persoana care a provocat ofensa.

Cazul persoanelor pline de resentimente, dar incapabile să își depășească durerea, care are întotdeauna la bază o jignire sau o respingere.

Așadar, există o mare varietate de semnale, circa 80% fiind legate de refularea emoțiilor negative (oameni „amabili“, care nu se plâng niciodată), iar 20% de manifestarea acestor emoții negative, dar fără capacitatea de a se detașa și de a merge mai departe. În ambele cazuri este vorba de oameni răniți sufletește, mânioși și lipsiți de prețuire de sine, cărora trebuie să li se dea posibilitatea, printr-un ajutor profesional, să-și exprime aceste emoții și să-și construiască un simț de identitate care să includă încrederea în sine și iubirea de sine.

Sugestii referitoare la echilibrarea activității chakra-ei inimii

1) Cultivați iubirea de sine. Începeți prin a vă iubi trupul, mai ales părțile cele mai acceptabile ale acestuia. Ungeți-vă corpul cu uleiuri parfumate și relaxați-vă în băi fierbinți.

2) Priviți viața dumneavoastră prezentă și verificați dacă vi se mai pare incitantă. Dacă nu, ce anume ar trebui schimbat?

3) Aplicați intuiția în toate ocaziile; centrați-vă în inima dumneavoastră. Întrebați-vă de fiecare dată dacă persoana sau ideea respectivă rezonează cu ființa dumneavoastră interioară. Dacă nu, rămâneți fideli sentimentelor dumneavoastră...

...

=> In carte sunt detaliate 15 boli asociate cu chakra inimii și 10 sugestii vindecătoare

 

CHAKRA GÂTULUI

  • Poziție: La nivelul gâtului

  • Aspect spiritual: Exprimarea de sine

  • Nevoia de bază: Capacitatea de a accepta schimbarea

  • Emoții asociate: Frustrare, libertate

  • Glanda endocrină: Tiroida

  • Organe asociate: Plămânii, gâtul, intestinele

  • Culoare: Albastru 

Boli asociate 

Amigdalita

Această boală apare frecvent la copii pe măsură ce li se dezvoltă sistemul imunitar, dar și în timp ce învață să discrimineze între ceea ce le face și ceea ce nu le face plăcere. În cazul în care copilul nu are tendința să se exprime verbal, eventual din cauza unor probleme la școală sau acasă, pot apărea crize recurente de amigdalită, care nu trebuie tratate numai cu antibiotice, ci și permițându-i copilului să spună ce are de spus (încurajându-l să vorbească despre problemele sale). De asemenea, este important să i se dea acestuia ocazia să-și exploreze creativitatea, fără a mai pune un accent atât de mare pe învățarea teoretică. 

Atunci când apare la adulți, amigdalita urmează același model, sugerând o slăbire a sistemului imunitar al individului iar din punct de vedere psihologic, faptul că li s-a încălcat teritoriul. Starea de sănătate poate fi restabilită prin regăsirea spațiului intim, învățând să spună „Nu“ atunci când trebuie și să vorbească de propriile nevoi.

Menționăm din nou că este vorba de indivizi sensibili, pentru care orice formă de exprimare a creativității este foarte importantă. 

Astmul

Astmul este una din bolile care au cunoscut o creștere a incidenței în ultimii 15 ani, parțial datorită unor schimbări procedurale în stabilirea diagnosticului, dar și din cauza creșterii poluării mediului înconjurător. Există astăzi nenumărați alergeni care pot declanșa un atac de astm, și orice tratament medical trebuie să facă eforturi să minimizeze prezența acestora. Din perspectiva psihospirituală, așa cum am mai discutat și la secțiunea referitoare la alergii (chakra inimii), astmul se declanșează mult mai frecvent la persoanele care au un plex solar hiperactiv, fiind extrem de sensibili la atmosfera din jur (deopotrivă fizică și psihică).

Mulți adulți astmatici mi-au povestit că au experimentat primul lor atac pe vremea când erau copii, iar părinții lor se certau. Senzația de neajutorare și teama de viitor îi determină pe copii să inspire adânc, acesta fiind primul răspuns instinctual la stres. Într-un asemenea moment li s-au declanșat spasmele, expirația fiind declanșată cu greu, într-o manieră șuierătoare (specifică astmului). Unul din aspectele pozitive a fost acela că părinții lor au încetat să se mai certe și le-au acordat atenția pe care și-o doreau (modelul este preluat apoi de subconștient, care îl aplică ori de câte ori simte nevoia să primească atenție).

Principala problemă a astmaticilor este dificultatea în a-și exprima emoțiile, teama de reacțiile oamenilor și în fața pierderilor. La adulți, criza de astm apare frecvent pe fundalul durerii, când individul face eforturi să fie puternic și să-și ascundă sentimentele, în loc să le manifeste.

În sfârșit, există și anumiți astmatici a căror creativitate este sufocată de cei din jurul lor, care întâmpină cu critici, ironii, orice tentativă de a le comunica inițiativele lor. Aceste relații opresive pot da naștere la tulburări similare inclusiv la nivelul chakra-ei sacrale, cu consecințe fizice de tipul chisturilor ovariene sau infertilității.

Așadar, tratamentul acestei boli este complex, dar trebuie să includă:

Exprimarea și eliberarea emoțiilor prin cântat, scris, artă, poezie, sau pur și simplu verbal.

Protejarea plexului solar (vezi capitolul referitor la plexul solar) în situațiile de insecuritate, simultan cu dezvoltarea prețuirii de sine și a unei identități clare și armonioase.

Râsul, amuzamentul și spontaneitatea; reducerea tensiunii generate de partea serioasă și responsabilă a vieții.

Bolnavul trebuie să învețe să respire profund și să prelungească durata expirației, pentru a-și mări capacitatea pulmonară și a reduce astfel riscul declanșării spasmelor. 

Sugestii referitoare la echilibrarea chakra-ei gâtului

1) Notați într-un jurnal toate bucuriile și supărările dumneavoastră, iar pe ultima pagină sintetizați unde ați ajuns și bucurați-vă de realizările dumneavoastră.

2) Învățați să exprimați, nu să reprimați. Orice manifestare îi permite unei părticele din ființa dumneavoastră să se elibereze și să trăiască o viață mai plenară.

3) Faceți o listă cu patru obiective pe care ați dori să le realizați în următoarele șase săptămâni. Sub fiecare dintre ele, prezentați motivele care ar putea împiedica realizarea lor. Reflectați apoi dacă aceste motive sunt rațiuni reale, sau simple pretexte. Nu vă autolimitați, căci exprimarea ideilor creatoare atrage după sine abundență.

....

=> In carte sunt detaliate 17 boli asociate cu chakra gâtului și 10 sugestii vindecătoare

 

CEL DE-AL TREILEA OCHI

  • Poziție: Mijlocul frunții

  • Aspect spiritual: Responsabilitatea față de sine

  • Nevoia de bază: Viziune și echilibru

  • Emoții asociate: Confuzie și luciditate (claritate mentală)

  • Glanda endocrină: Pituitară

  • Organe asociate: Ochii, partea inferioară a capului, sinusurile

  • Culoare: Indigo 

Boli asociate 

Afecțiunile ochilor

O parte din aceste boli sunt structurale sau congenitale, caz în care tratamentul nu poate fi decât limitat. Știința medicală avansează însă cu pași repezi, iar din punct de vedere psihospiritual, orice stare reprezintă un mesaj:

A) MIOPIA (VEDEREA SCURTĂ): reflectă necesitatea de a nu ne mai face griji în legătură cu cele mai mici detalii ale vieții, preocupându-ne mai mult de imaginea de ansamblu.

B) HIPERMETROPIA (VEDEREA LUNGĂ): reflectă necesitatea de a nu ne mai focaliza atenția asupra fanteziilor legate de viitor sau asupra regretelor venite din trecut, privind ceea ce se află acum în fața ochilor noștri. De ce să ratăm frumusețea momentului prezent?

C) ASTIGMATISMUL: este o afecțiune în care suprafața reflectantă a celor doi ochi nu este simetrică, ceea ce indică necesitatea găsirii unui echilibru între intuiție și logică, și folosirea armonioasă a celor două însușiri.

D) STRABISMUL: ochii nu sunt aliniați și nu generează o imagine unitară, prezentându-i individului două imagini diferite. Pentru a ieși din această situație, creierul ignoră impulsurile nervoase provenite de la unul din ochi, care devine astfel un „ochi leneș“. Tratamentul corectiv urmărește să stimuleze funcția vizuală prin acoperirea celuilalt ochi cu un plasture. Din punct de vedere psihospiritual, ochiul leneș reflectă existența unui aspect al sinelui care dorește să se ascundă. Dacă este vorba de ochiul drept, aspectul este de natură masculină: logica, rațiunea etc. Dacă este vorba de ochiul stâng, aspectul este de natură feminină: intuiția, sensibilitatea etc. Este important ca vederea bioculară să fie restabilită deopotrivă la nivel fizic și spiritual. 

Amețelile, leșinul și boala lui Meniere

Aceste boli care se manifestă la nivelul chakra-ei echilibrului pot fi cauzate de un virus, de tulburările urechii interioare, de o tumoare la creier sau de deteriorarea șirei spinării la nivel cervical. După stabilirea diagnosticului, este important ca medicul să-l întrebe pe bolnav: „Ce zonă din viața ta este dezechilibrată?“ Spre exemplu, sunt frecvente cazurile în care există un dezechilibru al chakra-ei rădăcinii, provocat de schimbarea mediului, acasă sau la serviciu. Amețeala îi oferă persoanei un pretext acceptabil pentru a rămâne la pat, în siguranță.

Acești bolnavi trebuie să învețe să accepte provocările vieții, fără a-și ascunde capul în nisip, proces care presupune o cultivare a flexibilității, încrederii și devoțiunii, precum și o lărgire a orizontului personal.  

Sugestii referitoare la armonizarea activității celui de-al treilea ochi

1) Imaginați-vă figura cifrei opt trecând prin fața ochiului dumneavoastră drept, apoi prin fața celui stâng, și trezindu-vă intuiția. Exercițiul echilibrează cel de-al treilea ochi și amplifică puterea de focalizare asupra vieții.

2) Învățați să aveți încredere și să vă folosiți de intuiția dumneavoastră, mergând pe firul primului gând neemoțional care vă trece prin minte, până la capăt. Nu uitați: călătoria este la fel de importantă ca și destinația. De aceea, țineți ochii deschiși de-a lungul întregului drum.

3) Învățați să priviți dincolo de problemele concrete, la imaginea de ansamblu...

....

=> In carte sunt detaliate 14 boli asociate cu această chakra și 9 sugestii vindecătoare

 

CHAKRA CORONARĂ

  • Poziție: Creștetul capului

  • Aspect spiritual: Conștiința de sine

  • Nevoia de bază: Acceptarea

  • Emoții asociate: Disperarea și pacea

  • Glanda endocrină: Pineală

  • Organe asociate: Creierul

  • Culoare: Violet 

Boli asociate 

La fel ca și în cazul chakra-ei inimii, se poate vorbi la ora actuală de un aflux intens de energie care pătrunde în corpurile noastre subtile prin aceste două chakra-e. În cazul chakra-ei coronare, se pare că scopul acestei creșteri a vibrației este acela de a ne ridica starea de conștiință pentru a intra în rezonanță cu Forța Creatoare, care este extrem de activă în această epocă. Nu întâmplător, medicii se confruntă astăzi cu o creștere a incidenței bolilor asociate cu această chakra, căci mintea încearcă să integreze noul „program“ cu prețul unor dezechilibre cât mai reduse. Boala nu este altceva decât rezultatul firesc al opoziției la această schimbare, manifestată de personalitatea care nu se simte pregătită sau dispusă să renunțe la propria ei cale, în principal din cauza lipsei prețuirii de sine sau a insecurității.

Cei care lucrează cu sistemul de chakra-e în vederea rezolvării acestor probleme constată o reducere a rezistenței, acceptând mai întâi mental noile informații, pentru a le manifesta apoi din ce în ce mai intens în viața de zi cu zi. 

Depresia

Există grade diferite de depresie, mergând de la cei care consideră viața insuportabilă până la cei care experimentează simptomele ei ca pe un aspect natural al durerii. Oricare ar fi diagnosticul, medicul trebuie să trateze deopotrivă dezechilibrul chimic de la nivelul creierului și dezechilibrele spirituale de la nivelul chakra-ei coronare. Din punct de vedere psihologic, depresia reprezintă acea stare în care ne pierdem motivația vieții, conducând la simptome precum oboseala, agitația sau letargia.

Există foarte puțini oameni care trec prin viață fără să experimenteze „perioade grele“, când viața pare să se oprească în loc și totul pare cenușiu. Așa cum spuneam mai sus, depresia reprezintă un aspect al nopții întunecate a sufletului, dar poate fi și o reacție la o situație curentă.

Oricare ar fi cauza, boala trebuie luată în seamă, căci ea sugerează în mod clar că legătura noastră spirituală (care se realizează prin chakra coronară) s-a diluat și trebuie întărită. Tratamentul poate include ajutorul psihologic profesionist, dublat de metode care să întărească legătura cu noi înșine, precum meditația, tehnici muzicale, vizuale, plimbările în natură, prietenia, rugăciunea și râsul. 

Tumorile la creier

La fel ca și în cazurile de mai sus, incidența acestei boli a crescut mult în ultimii 10 ani, lucru care poate fi atribuit mai multor cauze fizice. Din punctul meu de vedere, problemele care trebuie tratate sunt în egală măsură cele care țin de cancer (vezi chakra inimii) și cele care țin de creier. Așa cum am mai menționat, influxul tot mai mare de informații care se revarsă asupra noastră presupune plata unui tribut, lucru cu atât mai dificil în cazul celor care au o problemă cu autoritatea.

Mulți oameni au tendința să renunțe la propria lor autoritate, lăsându-i pe alții să-i conducă, de multe ori în detrimentul lor. Energiile actuale ne solicită să ne asumăm responsabilitatea pentru propriile noastre gânduri, proces care ne impune să eliminăm obstacolele care stau în calea acestui lucru. Emoțiile cele mai comune care oricând pot fi asociate cu tumorile la creier sunt mânia și furia, îndreptate împotriva celor care dețin controlul.

Orice formă de tratament ar trebui să includă și psihoterapia, pentru a-i da bolnavului posibilitatea să-și exprime și să-și elibereze sentimentele, să accepte situația în care se află, să se ierte pe sine și pe ceilalți și să accepte să lucreze la unison cu forțele universale, fără a li se mai opune. Aceasta este natura conștiinței la acest nivel. 

Sugestii referitoare la armonizarea activității chakra-ei coronare

1) Faceți-vă timp pentru meditație. Conferiți o atmosferă de sacralitate spațiului pe care-l ocupați, ascultând muzică inspirată, aprinzând lumânări și având grijă să nu simțiți nici o tulburare. Liniștiți-vă mintea cu ajutorul mantra-elor, al vizualizării sau prin concentrarea asupra iubirii. În această stare de pace, solicitați un ajutor subtil. Deveniți receptiv la orice formă de grație, care ar putea veni sub forma unui gând, a unei emoții, a unei stări sau chiar a vindecării directe. Notați revelațiile primite într-un jurnal. Practicați meditația cu bucurie, nu ca pe o obligație. Starea de meditație poate apărea inclusiv atunci când mergem, când facem baie sau când călcăm rufe. Secretul ei constă în deschiderea interioară față de vibrațiile sufletului.

2) Verificați eventualele obstacole de natură emoțională care v-ar putea împiedica să stabiliți o legătură directă cu Sursa sau cu propriul dumneavoastră spirit.

3) Celebrați orice moment de fericire, de la orgasmul sexual până la comuniunea cu natura, de pildă atunci când contemplați un răsărit de soare, sau când petreceți timpul în compania unei ființe iubite...

....

=> In carte sunt detaliate 7 boli asociate cu această chakra și 6 sugestii vindecătoare

 

 

 CUI SE ADRESEAZĂ ACEASTĂ CARTE?

Tuturor celor care caută armonia dintre trup, minte și spirit! 

 COMANDĂ cartea La frontierele sănătății de dr. Christine R. Page cu un simplu click aici: https://www.edituramix.ro/cumpara/440

 

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente