Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Scaunul gol – cea mai eficientă metodă de rugăciune

06/11/2019
de catre Clienti Responsabil

Când te rogi, ochii tăi sunt încărcați de lacrimi și inima ta pare să explodeze de mulțumire? Sau ce simți atunci când te rogi? Simți ceva intens, ceva real? Simți o prezență vie în tine și de jur împrejurul  tău? Sau nu simți nimic și te rogi mecanic, doar pentru că așa ți s-a spus  sau pentru că așa fac cei din jurul tău?

 

Și cum te rogi, care e metoda ta de rugăciune?
Dă rezultate?
Primești răspunsuri?
Ești mulțumit?

 

Oare ți-ar prinde bine o metodă simplă, ușoară și eficientă de a te ruga?
În articolul de astăzi îți punem la dispoziție o astfel de metodă.
 

„Am conceput acest exercițiu după ce am ascultat povestea unui preot care i-a făcut o vizită la domiciliu pacientului său. El a remarcat un scaun gol lângă pat şi a întrebat ce căuta acolo. Pacientul a spus:

 

„„Îl aşezasem pe Iisus pe acel scaun şi vorbeam cu el înainte să ajungi... Ani de zile mi-a fost extrem de greu să mă rog, până când un prieten mi-a explicat că a te ruga înseamnă să vorbeşti cu Iisus. El m-a sfătuit să pun un scaun gol lângă mine, să mi-L imaginez pe Iisus în acel scaun, să vorbesc cu El şi să ascult ce îmi răspunde. Din acel moment, nu mi-a mai fost greu să mă rog””.

 

Povestea spune că, după câteva zile, fiica enoriaşului a venit la casa parohială să îl înştiințeze pe preot că tatăl ei murise.

 

Ea a spus:

„ „L-am lăsat singur două ore. Părea atât de împăcat. Când m-am întors în cameră l-am găsit mort. Am remarcat un lucru ciudat totuşi: capul lui nu se odihnea pe pat, ci pe un scaun care era lângă pat””.

 

Încercați şi dumneavoastră acest exercițiu acum, chiar dacă la început ar putea să vi se pară copilăresc. Pretindeți că Îl vedeți pe Iisus stând aproape de voi. Procedând astfel, vă puneți imaginația în slujba credinței. Iisus nu se află aici aşa cum vi-L închipuiți, dar este cu siguranță prezent, iar imaginația vă ajută să conştientizați acest lucru. Acum vorbiți cu Iisus... Dacă nu este nimeni în preajmă, murmurați... Ascultați răspunsul lui Iisus… sau ce credeți că vă răspunde...

 

Dacă nu ştiți exact ce să-I spuneți lui Iisus, povestiți-I toate întâmplările zilei trecute şi arătați-I cum se văd ele prin ochii dumneavoastră. Aceasta este diferența între a gândi şi a te ruga. Când gândim, vorbim în general cu noi înşine. Când ne rugăm, vorbim cu Dumnezeu. Nu vă obosiți cu reprezentări detaliate ale feței Lui, ale îmbrăcăminții etc. În acest fel ați putea fi distraşi.

 

Sfânta Teresa de Ávila, care se ruga deseori în acest mod, a spus că nu şi-a putut imagina niciodată fața lui Iisus... Ea doar a simțit apropierea Lui, aşa cum se simte în întuneric prezența unei persoane pe care nu o puteți vedea, dar despre care ştiți că se află acolo.

 

Nu cunosc o cale de acces către Hristos mai rapidă decât acest tip de rugăciune. Închipuiți-vă că Iisus este alături de voi toată ziua. Vorbiți des cu El, în mijlocul activității voastre. Uneori nu veți putea decât să-I aruncați o privire, să comunicați cu El în absența cuvintelor... Sfânta Teresa, care a susținut puternic această formă de rugăciune, vă asigură că nu va trece mult până când persoana care se roagă în acest fel va experimenta uniunea profundă cu Domnul. Câteodată oamenii mă întreabă cum Îl pot întâlni pe Domnul Înălțat în viețile lor. Nu ştiu o modalitate mai bună decât aceasta”.

 

Cum ți se pare această metodă?
O simți potrivită pentru tine?
Te vezi aplicând-o zi de zi?

 

Te întreb, pentru că fiecare dintre noi are nevoie de o comunicare și o comuniune sufletească cu Dumnezeu, clipă de clipă. Iar pentru asta avem fiecare nevoie de propria lui metodă. Fiecare trebuie să caute și să își găsească metoda potrivită.

 

Nu există metodă general valabilă pentru toată lumea. După cum știm cu toții, există o multitudine de religii. De ce? Dacă Dumnezeu e unul singur, de ce există mai multe relgii, mai multe căi de a ajunge la EL? Pentru că oamenii sunt diferiți, nu doar din punct de vedere fizic, ci și dpdv mental, emoțional, moral, sufletesc etc. Așa cum nu-i poți cere unui invalid fără mâini și fără picioare să urce singur pe Everest, tot la fel nu îi poți cere unui creștin să se roage cum se roagă un chinez.  Fiecare om are anumite trăsături, anumite calități, anumite defecte, anumite predilecții, o anumită misiune personală, un anumit destin și un anumit drum de parcurs. La fel cum nu poți hrăni un leu cu portocale, la fel nu poți hrăni nici inima unui creștin autentic cu exerciții de lamaserie tibetană.

 

De asta există diferite religii. Nu e vorba că unele religii sunt bune și celelalte sunte rele. Toate religiile sunt bune și, fiecare dintre noi, în funcție de zestrea sa spirituală și de motivul pentru care a fost pus într-o anumită familie, într-o anumită țară, într-o anumită cultură etc, fiecare va trebui să urmeze un drum anume, respectiv acel drum particular care e potrivit pentru el și doar pentru el. Și nu e suficient să găsești drumul, trebuie să vezi și care e metoda potrivită pentru tine. Din acest motiv, în fiecare religie există mai multe tehnici sau moduri de a-l căuta și aborda pe Dumnezeu.

 

Metoda pe care ți-am prezentat-o mai sus face parte din cele 47 de exerciții spirituale creștine prezentate de Anthony de Mello în cartea Sadhana.  Oricare dintre aceste 47 de metode diferite e menită să conducă sufletul creștinului la contemplarea divinului și la fuziunea totală cu EL. În spatele tehnicilor prezentate se îmbină psihologia, terapia spirituală și diferite practici orientale sau occidentale.

 

Nu te lăsă intimidat de nuanța orientală a titlului Sadhana. Și te rog lasă deoparte prejudecățile sau judecățile de valoare, că nu vei ieși în câștig, ci în pierdere. Cultura orientală a fost folosită aici doar ca sursă de inspirație pentru a facilita o comuniune mai ușoară și mai profundă cu Christos sau cu Dumnezeu Tatăl.

 

Te invit să descoperi în Sadhana metoda de rugăciune potrivită pentru tine, metoda particulară care te poate conduce la adevărata pace interioară, la liniștea și armonia interioară pe care o caută sufletul tău. Valoarea acestei cărți este inestimabilă pentru orice creștin, deoarece implică total persoana în rugăciune: trup și suflet, gândire și simțire, memorie și imaginație.

 

Cartea e disponibilă la noi pe site aici, pe libris sau în librării.

 

Cu drag,
Marcus Gergely
PS: de curând am publicat două cărți noi de Anthony de Mello. Data viitoare, la capitolul ”Insiprație și relaxare”, o să îți scriu din și despre cealaltă carte, Împreună cu Dumnezeu. Alte cărți scrise de Anthony de Mello găsești aici.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente