Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Rostul tău în lume care e?

19/06/2019
de catre

Fiecare ființă are o menire, și a venit vremea ca din ce în ce mai mulți oameni să și-o poată descoperi și împlini. A venit vremea ca această potențialitate divină să fie trezită în cât mai multe inimi, iar asumarea unei meniri proprii și liber alese să devină un fenomen de masă.

 
Până nu demult structurile societății au reușit să împiedice acest fapt. Și încearcă din răsputeri și astăzi. S-a răspândit concepția falsă că doar anumiți oameni privilegiați ar avea o menire de împlinit, doar „cei alesi”, eventual artiștii cărora oricum n-ar fi reușit nimeni să le nege acest drept, însă toți ceilalți trebuie să ducă o viață obișnuită, banală, să fie cuminți și conștiincioși ca să nu-și piardă serviciul, să admire frumusețile realizărilor umane în Mall-uri și hipermarketuri și să-și ia binemeritata porție de relaxare și delectare în fața televizorului. Multora li se pare încă normal ca cei mulți să trudească în interesul celor care dețin puterea – financiară, politică sau religioasă – să fie pionii celor care-și asumă „misiuni importante”, misiuni care de multe ori nici nu au legătură cu menirea acelor indivizi: motivația reală fiind lupta pentru putere.
 

Astăzi însă oamenii nu mai pot fi duși de nas atât de ușor. Schema se modifică. Pentru manipulare era nevoie de o anume izolare a persoanelor, a comunităților – fie ele naționale, religioase sau ideologice – iar informația la care aveau acces trebuia strict controlată, dar izolarea este aproape imposibilă acum și frâiele scapă din mâinile manipulatorilor profesioniști.

 
Cu ajutorul presei și al mass media în general, conștiința sau mai degrabă inconștiența maselor era mai ușor de modelat, însă chiar mult criticatul internet face în prezent ca orice informație să ajungă instantaneu la cel interesat. Acest imens rezervor de informații – reale și false, valoroase și inutile, benefice și dăunătoare – acest subconștient electronic al omenirii își are și el rostul în trezirea constiințelor. Iar această desteptare a conștiinței aduce în discuție în mod firesc și problema menirii sau a rostului în viață.

 
Este o temă care plutește deja în atmosferă, cu o strălucire diafană ce se întrezărește dincolo de perdeaua falselor concepții. Aud oameni vorbind și întrebându-se despre rostul în viață în situații cu totul neașteptate: în pauzele de cafea, la picnic sau seara stând la un pahar de vorbă și cu atât mai mult în interviurile televizate, la întrunirile de marketing sau la trainingurile de dezvoltare personală. E drept, deocamdată din perspectiva succesului personal – material-financiar îndeobște – ca urmare a aplicării binecunoscutului principiu după care se conduc dintotdeauna arhitecții societății, și anume: dacă un fenomen social nu poate fi oprit, atunci măcar trebuie deturnat și pe cât posibil orientat către satisfacerea intereselor celor care trag ițele.

 
Nu mai e un secret pentru nimeni că ai cea mai mare șansă de izbândă când faci ceea ce îți este cel mai aproape de năzuințele sufletului tău, însă manipulatorii de minți mai au o armă eficientă în dotare: răspândesc pe scară largă idealuri false, implantează în mintea oamenilor dorințe concepute abil, astfel încât să aducă imense beneficii celor care sunt în spatele curentelor de manipulare.

 
Deși împlinirea menirii are cu totul alt scop decât îmbogățirea, (peste noapte, cum promit unii „specialiști”) important este, că a apărut totuși căutarea. Tot mai mulți încep să intuiască faptul că n-am fost trimiși în această lume doar așa, ca fulgii de păpădie în vânt, că trebuie să existe un rost, o finalitate, o rânduială de sorginte divină a lucrurilor, chiar dacă ea rămâne deocamdată dincolo de limitele percepțiilor noastre actuale. Din ce în ce mai mulți își dau seama că pentru a fi împliniți în viață nu e suficient să ai o casă, o familie, un loc de muncă unde ești plătit decent, unde ești respectat și apreciat. Nici mașina visurilor și nici călătoriile în Hawaii nu pot umple acel misterios gol din interior. Când n-ai casă sau mașină sau familie, ai impresia că ai putea fi fericit dacă le-ai avea. Însă când le dobândești, realizezi că încă îți mai lipsește ceva, ceva esențial, ceva prin care să poți simți că ești „tu” cu adevărat, că viața ta are un sens.

 
Din ce în ce mai mulți oameni simt aceasta. Nu e prea ușor să-ți găsești drumul propriu. Nu știi cum să cauți, încotro să te îndrepți, pe cine să întrebi. Această căutare, la nivel de masă, este un fenomen relativ nou, nu se învață nicio metodologie pentru aceasta, nici la școală și nici în altă parte. Dar plutește deja în aer... În ciuda tuturor belelelor cu care societatea actuală se războiește, se simte briza unei transformări radicale ale conștiințelor într-un sens spiritual, iar în acest proces de transformare își găsește locul și aflarea menirii individuale. Trăim vremuri binecuvântate: cadrul pentru transformare este deja creat. Viteza transformării depinde de fiecare dintre noi.
 

Menirea e pentru sufletul nostru așa cum e simțul văzului pentru corpul fizic. Fără văz trăiești, dar ai o viață săracă, limitată, suferi și bâjbâi, ai mereu nevoie de  cineva care să vadă în locul tău, să te ghideze și să te ajute. Din foarte multe puncte de vedere, dacă ești orb ești neputincios. Și la fel e și cu menirea. Dacă nu ai găsit-o, ești nefericit. Dacă e vreun lucru cu adevărat important în viață, dacă dintre toate lucrurile câte există ar fi să alegem acel unic lucru de care avem cu toții cu adevărat nevoie, indiferent ce statut social avem și indiferent cât de săraci sau bogați suntem, cât de sănătoși sau bolnavi, frumoși sau urâți etc, atunci acel lucru e să ne cunoaștem menirea, să știm de ce am venit aici, care e rostul nostru în lume, ce avem de făcut. Această aspirație există în orice suflet și ne strigă și ne cheamă neîncetat pentru a o descoperi și experimenta în mod real și practic.
 

Te invit să citești o carte excepțională, nu doar profundă și inspirantă, ci și practică. Cartea Ce ROST am? e structurată în 3 părți. În prima parte se revelează ce este menirea, respectiv diferența dintre menire și destin, clarifică aspectele pozitive și negative, relația dintre menirea  individuală și cea de grup, precum și integrarea ei în bunul mers al Universului. A doua parte e focus pe exerciții practice pe care dacă le vei realiza îți sunt suficiente pentru a descoperi și înțelege care e menirea ta. Iar a treia parte e focus pe inspirație oferind exemple reale din viața unor oameni care și-au descoperit menirea și  își trăiesc viața împlinind-o.  Poți comanda cartea de aici, de pe libris sau din librării. 


Cu drag,
Marcus Gergely

 

 

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente