Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Psihologia și mesajul ascuns al constipației

26/09/2019
de catre

Cam toată lumea trece din când în când prin constipație. Știi și tu cum e să te simți balonat, să te doară stomacul și să ai crampe. De obicei nu e grav, însă trebuie să recunoaștem că nu e nici plăcut ca după trei zile de mâncat bine să te așezi pe toaletă și deși te scremi, totuși nu poți elimina nimic. Ni se pare cumva normal să ni se întâmple din când în când, însă din păcate sunt și persoane care trăiesc aproape continuu într-o stare de constipație.

 

O întrebare pe care ne-o punem în astfel de momente este de ce? De ce am ajuns constipat? Și dacă dai un search pe google găsești rapid tot felul de explicații medicale și de cauze fizice. Însă oare asta e tot? Totul se rezumă la vârstă, la lipsă de activitate fizică, alimentație și  hidratare inadecvată, abuzul de medicamente, a nu merge la timp la toaletă etc? Sau mai sunt și alte cauze ascunse?

 

În acest articol mi-am propus să îți dezvălui un alt tip de informații despre constipație decât cele cu care ești obișnuit, respectiv informații de dincolo de lumea simțurilor. Mai exact, în cartea sa La Frontierele Sănătății, dr. Christine R. Page scoate la iveală ce fel de boli suntem predispuși să manifestăm dacă avem un dezechilbru pe o anumită chakră.

 

În cazul constipației, conform cercetărilor ei dezechilibrul ocult este pe chakra rădăcină sau altfel spus pe Muladhara Chakra. Iată ce altceva ne spune Dr Christine R Page despre constipație.

 

Psihologia persoanelor predispuse spre constipație

Constipația este o boală asociată cu nevoia de a nu pierde controlul. Predispuse către această tulburare sunt acele persoane care cred că își pot controla inclusiv funcțiile corporale. Ele devin însă atât de concentrate asupra obiectivului lor exterior încât nu mai reușesc să recunoască semnalele de avertisment din zonele mai personale ale vieții lor, cum ar fi de pildă corpul lor fizic, sau relațiile personale. În final, roata existenței lor se gripează, oprindu-i și forțându-i să acorde prioritate și propriilor nevoi.

 

Un al doilea grup de persoane predispuse către această boală sunt cele care își controlează perfect emoțiile și „mișcările“ (sau, cel puțin, așa le place lor să creadă). Ele fac mari eforturi să pară calme, lucide și focalizate, pentru ca cei din jur să nu vadă și partea „irațională“ a existenței lor: emoțiile. Din această categorie fac parte foarte mulți perfecționiști, care preferă ca totul să fie curat și la locul lui, și nimic să nu le „tulbure pacea“. Rezultatul este că se produce exact lucrul de care se tem cel mai mult: diareea, balonări dureroase și scăparea unor cantități mari de gaze în condițiile pe care și le-ar dori mai puțin!

 

De ce apare nevoia de control?

Această nevoie de control se naște de multe ori în copilărie, din cauza criticilor și a slabei comunicări cu copilul, care învață astfel să își stăpânească emoțiile și să nu spună ce gândește. Din păcate, după ce crește, copilul păstrează de-a lungul întregii vieți amintirile dureroase, supărările și lacrimile, de multe ori până la cele mai mici detalii.

 

Tulburări conexe

Printre tulburările conexe se numără și constipația cronică, ce creează mici buzunare inelastice în interiorul colonului, datorită fecalelor stagnante, ce devin mai târziu sediul unor infecții, spasme și dureri. Agravarea simptomelor este asociată îndeosebi cu dorința excesivă de control și cu cramponarea de amintirile dureroase.

 

Mesajul ocult al constipației

Mesajul bolii este acela de a învăța să acceptăm, să exprimăm, să iertăm și să mergem mai departe.

Cam atât de la Dr Christine R. Page despre constipație.

 

Atenție

Aceste informații nu exclud consultarea unui medic specializat și urmarea sfaturilor acestuia. Sunt informații suplimentare celor furnizate de medic pentru că e important ca atunci când avem grijă de noi înșine să nu ne gândim doar la corpul fizic, ci și la minte, suflet și spirit. La Frontierele Sănătății este o carte care îmbină armonios aceste trei aspecte. Dacă ești interesat o poți achiziționa de aici, de pe libris sau din librării. De asemenea, îți reamintesc că în rubrica sănătate  găsești 10 titluri de cărți pe tema sănătății, iar pe blog poți citi o sumedenie de articole interesante despre trup, minte și spirit.

 

Cu drag,
Marcus Gergely

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente