Pilde hazlii cu și despre copii...

21/06/2018
de catre

Pilde hazlii din înțelepciunea sufită 

Mulla Nasruddin și-a dedicat viața pentru a arăta oamenilor calea cea dreaptă spunându-le ceea ce era corect, călăuzindu-i către adevăr și sfătuindu-i cum să evite răul. Metoda folosită de el este o metodă originală. Folosea un limbaj ușor de înțeles de către oameni și glumea într-un mod sugestiv.

 

Mândrie de fiu

Tatăl lui Mulla Nasruddin își dojenea fiul pentru că era un leneș și nu era în stare de nimic.
Când eram eu de vârsta ta, a zis el, munceam șaisprezece ore pe zi ca să învăț meserie.
Sunt foarte mândru de tine, tată, a răspuns Mulla Nasruddin. Dacă n-ar fi existat atâta ambiție și perseverență din partea ta, poate că acum aș fi fost și eu nevoit să fac același lucru.
 
Motiv de îngrijorare
Făcându-și griji pentru fiul ei, mama lui Mulla Nasruddin i-a zis acestuia:
Nu ți-am spus eu să n-o lași pe fata aia să vină în camera ta azi-noapte? Stii că astfel de lucruri mă îngrijorează.
Dar n-am invitat-o în camera mea, i-a zis Nasruddin. M-am dus eu în camera ei. Acum poți să lași grijile în seama maică-sii.
 
Cu bune și cu rele
Nevastă-mea cânta la pian, i-a spus un prieten lui Mulla Nasruddin, dar de când au apărut copiii, nu mai are timp să-l atingă.
Copiii pot fi uneori o adevărată binecuvântare, nu-i așa?
 
Cuvânt de gentleman
Mulla Nasruddin și-a dus copilul la cinema, dar n-a cumpărat decât un bilet. Plasatoarea i-a atras atenția că avea nevoie de bilet și pentru băiat, la care Nasruddin a zis:
Vă dau cuvântul meu de gentleman că el n-o să se uite.
 
Nimic nu e ce pare a fi
Mulla Nasruddin se uita la tinerii care organizau o cursă de cai. I s-a adresat unui privitor:
E groaznic cum se îmbracă în ziua de azi. Uită-te numai la băiatul ăla cu țigara, cu părul anapoda și cu nădragi strâmți.
Ăla nu e băiat, i-a zis celălalt. E fată și e fiica mea.
Ah, mă scuzați, domnule, a zis Mulla. N-am vrut să vă jignesc. N-am știut că sunteți tatăl ei.
Nu sunt, a zis celălalt. Sunt maică-sa.
 
Bătrânul viril
Vecinii se gândiră să afle ce părere are Mulla despre o situație inedită apărută în satul lor:
Efendi, este posibil ca un om de 94 de ani să aibă un copil de la soția lui de 22 de ani?
Sigur că este posibil, răspunse Mulla, cu condiția să aibă un vecin de maxim 25 ori 30 de ani.
 
Salvarea lunii
Într-o seara cu lună plina, Mulla scotea apă dintr-o fântână când deodată găleata i se agață de un bolovan din fântână și nu voia să mai iasă. Un copil dornic să bea apă veni lângă fântână să îl ajute pe Mulla să scoată găleata, însă privind în fântână zări luna oglindindu-se în apă și exclamă:
Uite, înțeleptule, luna a căzut în fântână!
Apoi opintindu-se să scoată găleata, bolovanul se dădu la o parte și din cauza inerției cei doi căzură pe spate și văzură luna care strălucea liniștită pe cer.
- E adevărat că am făcut un efort serios, spuse Mulla, însă a meritat. Uite acum luna este la locul ei.
 
Turban jucăuș
Mulla calărea pe măgarul lui când deodată, o pală de vânt îi doborî turbanul în țărână. Copiii satului luară turbanul și începură să se joace cu el de parcă ar fi fost o minge.
Văzând că nu reușește să își recupereze turbanul dintre picioarele copiilor Mulla plecă acasă, însă cum îl văzu soția lui îl și luă la întrebări:
Efendi, unde îți este turbanul?
Turbanul meu și-a amintit de tinerețea lui și acum se joacă împreună cu niște copii.
 
Socoteala lui Allah
Cinci copii veniră la Mulla cu un sac cu alune rugându-l să îi ajute să împartă între ei acel sac.
Vreți după socoteala omenească sau după socoteala lui Allah?
După socoteala lui Allah, strigară în cor copii.
În cazul ăsta ia tu zece alune, tu cinci alune, tu trei alune, tu o alună iar tu, ultimul, îi ești dator cu zece alune celui care a primit cinci alune.
Păi cum vine asta, Efendi, ce fel de împărțire este asta?
Ei bine, așa împarte Allah cu scopul de a testa creaturile. Unora le dă mult, unora puțin, iar altora deloc. Dacă vreți să vă împart după socoteala omenească atunci dați-mi alunele înapoi și o să vi le împart în mod egal. 
 
Viața lungă se cunoaște din copilărie
Când Mulla Nasruddin avea nouăzeci de ani, a fost întrebat cum reușise să aibă o viață atât de lungă.
Cred, a zis Mulla, că se datorează faptului că n-am fumat niciodată, n-am băut și nu m-am atins de nicio fată – până la vârsta de nouă ani.
 
 
************************************************************************
 

Mulla Nasruddin și-a dedicat viața pentru a arăta oamenilor calea cea dreaptă spunându-le ceea ce era corect, călăuzindu-i către adevăr și sfătuindu-i cum să evite răul. Metoda folosită de el este o metodă originală. Folosea un limbaj ușor de înțeles de către oameni și glumea într-un mod sugestiv.

Nu se știe dacă Mulla Nasruddin a existat vreodată sau nu. Poate că a existat, poate că n-a existat. Sunt multe țări care spun că le aparține. Iranul spune că-i aparține – au un mormânt al lui Mulla Nasruddin în Iran. Și Rusia spune că-i aparține. Există alte țări, și ele spun la fel. Aproape tot Orientul Mijlociu spune la fel...
...Poate că a existat, poate că n-a existat, dar impactul lui a fost enorm. Orice a făcut sau se spune că a făcut este foarte, foarte profund. Mulla Nasruddin reușește să îi fascineze și pe cei proști si pe cei înțelepți. Cei care sunt proști cred că el este prost. Cei înțelepți cred că el este un om înțelept.

Hălăduind prin deșerturile Arabiei, acest mistic a impregnat tradiția sufită cu o binevenită doză de umor. Poveștile lui se regăsesc în foarte multe tradiții, fiind atribuite unor eroi locali. În Occident, Idries Shah (1924-1996) a fost cel care a contribuit la cunoașterea acestui faimos personaj; în India, Osho a fost unul dintre cei care își condimentau discursurile cu povestirile pline de tâlc ce îl aveau ca erou pe acest personaj legendar; iar la noi în România, o parte dintre isprăvile lui au fost istorisite de Anton Pann, fiind grupate sub numele de „Pățaniile lui Nastratin Hogea”.

 
Florin Zamfir - Pilde hazlii din înțelepciunea sufită. Învățăturile lui Mulla Nasruddin: https://www.edituramix.ro/inspiratie-relaxare/invataturile-lui-mulla-nasruddin/
 

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente