Pilde hazlii cu și despre copii...

21/06/2018
de catre

Pilde hazlii din înțelepciunea sufită 

Mulla Nasruddin și-a dedicat viața pentru a arăta oamenilor calea cea dreaptă spunându-le ceea ce era corect, călăuzindu-i către adevăr și sfătuindu-i cum să evite răul. Metoda folosită de el este o metodă originală. Folosea un limbaj ușor de înțeles de către oameni și glumea într-un mod sugestiv.

 

Mândrie de fiu

Tatăl lui Mulla Nasruddin își dojenea fiul pentru că era un leneș și nu era în stare de nimic.
Când eram eu de vârsta ta, a zis el, munceam șaisprezece ore pe zi ca să învăț meserie.
Sunt foarte mândru de tine, tată, a răspuns Mulla Nasruddin. Dacă n-ar fi existat atâta ambiție și perseverență din partea ta, poate că acum aș fi fost și eu nevoit să fac același lucru.

Cum s-ar putea crea o punte între adolescenţi şi părinţii lor?

12/06/2018
de catre

 

Mai întâi de toate, adolescenţii ar trebui să fie cât mai sinceri şi să spună întotdeauna adevărul, indiferent de consecinţe. Ei ar trebui să le spună părinţilor lor ceea ce simt, nu cu aroganţă, ci cu umilinţă. Dar nu ar trebui să ascundă nimic de părinţii lor. De aici se naşte prăpastia: părinţii ascund tot felul de lucruri de copiii lor, iar când ajung la adolescenţă, aceştia ascund şi ei tot felul de lucruri de părinţii lor, iar prăpastia devine din ce în ce mai mare.


Într-o zi, i-am spus direct tatălui meu: „O să mă apuc de fumat“. El mi-a răspuns: „Ce?!“ I-am spus: „Va trebui să-mi dai bani de ţigări, căci nu doresc să fur. Dacă nu-mi dai bani, o să fur, iar responsabilitatea îţi va aparţine în întregime. Dacă nu-mi dai voie să fumez, o să fumez oricum, dar pe ascuns. În acest fel, vei face din mine un hoţ şi un mincinos, un om incapabil să fie cinstit şi deschis. Văd atâţia oameni care fumează, încât vreau să văd cum este. Doresc cele mai bune țigări care există, şi intenţionez să fumez prima ţigară în faţa ta“.

Copilul Osho

05/06/2018
de catre

M-aţi întrebat cum am reuşit eu să nu-mi pierd inocenţa şi luciditatea. Eu nu am făcut nimic; şi asta, de la bun început... Am fost un copil singuratic, căci am fost crescut de bunicii mei din partea mamei, nu de părinţii mei naturali. Cei doi bătrâni erau singuri şi şi-au dorit un copil care să le bucure ultimele zile de viaţă. Părinţii mei au fost de acord; eram primul lor născut, deci m-au trimis pe mine.
Nu am avut nici un fel de relaţie cu părinţii tatălui meu în timpul primilor ani ai copilăriei mele. Singurii oameni pe care i-am cunoscut au fost bunicii din partea mamei şi servitorul lor, un om cu adevărat minunat... doar trei oameni. Iar prăpastia dintre noi era atât de mare... Eram pur şi simplu singur, nu aveam nici un fel de companie, nici un fel de tovarăş. Bătrânii şi-au dat toată osteneala să fie cât mai prietenoşi cu mine, dar era imposibil să stabilim o relaţie de tovărăşie.

Povestea se scrie acum.

31/05/2018
de catre
Mic tratat de înțelepciune - don Miguel Ruiz Jr.

Cine altcineva decât unul dintre fiii lui Don Miguel Ruiz ar putea transmite mai departe învățăturile moștenite, descoperite, trăite și împărtășite lumii de către acest artist al tradițiilor aztece?

Străbunii lui înțelepți au fost toltecii, un grup de nativi americani din partea central sudică a Mexicului, cei care au construit piramidele din Teotihuacan. Învățăturile lor au fost sădite la baza piramidei cu însăși cuvântul "toltec", un cuvânt provenit din azteca nahuatl, ce semnifică „artist”. Moștenirea este ascunsă în vârful piramidei și se bazează pe întreaga credință a toltecilor: fiecare om este artistul propriei vieți.

Comoara toltecă a fost lăsată moștenire dintr-o generație de învățăcei într-alta, iar tânărul Miguel Ruiz a întrezărit și el cărarea înspre piramidele străbune într-un moment cheie al vieții, când a fost la un pas de moarte. Acel moment a fost decisiv pentru ca tânărul doctor să își piardă rând pe rând prejudecățile, presupunerile, planurile prestabilite și să deschidă calea Artistului - ieșit la lumină dintre vălurile cortinei ancenstrale. Fără măști, fără scenarii, Artistul a început să-și trăiască povestea, așa cum a decis să o scrie chiar el. Artistul a devenit însăși Viața.

Care este diferența dintre rugăciune și meditație?

31/05/2018
de catre

Care este diferența dintre rugăciune și meditație?

"E o diferență mare, o diferență enormă. De fapt, sunt lucruri complet diferite. Ele merg în direcții diferite.

Există două tipuri de religii în lume: cele orientate spre religie și cele orientate spre meditație. Creștinismul, iudaismul, mahomedanismul, hinduismul, toate acestea sunt religii orientate spre rugăciune. Jainismul, budismul, taoismul, toate acestea sunt religii orientate spre meditație.
Religiile orientate spre rugăciune au nevoie de conceptul de Dumnezeu personal, cu care să puteți intra în legătură. Pentru religiile orientate spre meditație, Dumnezeu este o ipoteză inutilă, care poate fi aruncată ușor la coș. Nu este necesară.
Buddha s-ar putea realiza fără să creadă deloc în Dumnezeu. Lao Tzu nu pomenește niciodată cuvântul Dumnezeu – niciodată! Trebuie să existe o diferență enormă, încercați să o înțelegeți.

In Aqua Veritas!

25/05/2018
de catre

 

TERAPIA CU APĂ, de Harald W.Tietze 

Tratarea bolilor cu apă este veche de când lumea. Folosirea apei în scopuri medicinale, atât pentru aplicaţii, cât şi pentru băut, a fost recunoscută încă din Egiptul antic, Imperiul Roman şi Grecia antică. Terapia cu apă (cunoscută şi ca „aqua terapie” sau „hidroterapie”) a fost acceptată în Europa precum şi în America în secolul al XIX-lea. Pionierul terapiei moderne cu apă este fermierul silezian Vincent Priessnitz (1801-1851). Ulterior, pastorul Sebastian Kneipp (1821-1897) a perfecţionat terapia cu apă şi a folosit-o în combinaţie cu plantele medicinale. El a creat un sistem holistic de vindecare, şi azi este cel mai cunoscut specialist în plante. Terapia lui cu apă este acceptată atât de medicina alternativă, cât şi de medicina clasică. În unele ţări occidentale, tratamentele Kneipp preventive şi terapeutice sunt plătite din fonduri publice şi asigurări medicale.

Esenţa este apa. Corpul nostru este 75% apă. Fără mâncare am putea supravieţui câteva săptămâni, dar fără apă, doar câteva zile. Bolile ar putea fi prevenite bând apă în mod adecvat, ceea ce ar ajuta, de asemenea, la detoxificare prin eliminarea substanţelor nedorite. 

 

10 pași pentru dobândirea virtuții disciplinei și constanței

24/05/2018
de catre

1. Fixaţi-vă scopuri clare şi treceţi apoi la împlinirea lor riguroasă.

Fixaţi-vă scopuri şi obiective clare şi învăţaţi pe de rost rolul pe care trebuie să-l jucaţi şi rezultatele pe care trebuie să le obţineţi. Asiguraţi-vă că nu v-aţi ales un ţel minor şi că el se integrează perfect în viziunea de ansamblu pe care o aveţi asupra vieţii pe care v-o doriţi. Nu este suficient să depui eforturi constante dacă direcţia în care te îndrepţi şi scopul pe care ţi-ai propus să îl îndeplineşti nu sunt pozitive, sigure sau clare. De aceea, notaţi în scris scopul pe care vi l-aţi propus şi rezultatele cantitative şi calitative pe care doriţi să le obţineţi, până când ele vă devin perfect clare. Cheia disciplinei este concentrarea constantă asupra lor, deopotrivă în momentele bune şi în cele mai puţin bune. Reamintiţi-vă tot timpul de scopul final şi de rezultatele pe care trebuie să le obţineţi, făcând note în calendar sau în agenda dumneavoastră, şi plasaţi cartoane care să vă aducă aminte de acest lucru prin casă şi la locul de muncă. Pentru un impact mai puternic, sintetizaţi-le într-un slogan sau într-un moto reprezentativ. Acelaşi lucru este valabil şi pentru o organizaţie sau pentru o echipă.

Trăiești în Vis? Trezirea!

21/05/2018
de catre

Te-ai gândit vreodată că facem parte amândoi din aceeași lume, că respirăm același aer, că trăim contemporani în aceste timpuri? Sunt timpuri stranii, ar spune unii, sau timpuri incredibile – depinde de percepția proprie. Înconjurați fiind de mii de unde, mii de vibrații, mii de informații, cred că este foarte posibil să preluăm la nivel subtil toate procesele ondulatorii din mediu și să comunicăm telepatic din ce în ce mai des cu celelalte ființe. Te-ai gândit la asta? Conștientizezi că suntem foarte aproape de proiecțiile despre viitor gândite de predecesorii noștri și că, în realitate, suntem deja ACOLO? Lumea aceea futuristică visată sau imaginată, este lumea virtuală în care trăim ACUM, Tu și Eu. 

În lumea asta interconectată, contemporan cu noi, trăiește și don Miguel Ruiz - cel care ne aduce din trecut învățăturile înțeleptului popor toltec și ne arată cum să ne trezim din Visul Planetar, acaparator, fals, neautentic. 

Împlinirea, la intersecția dintre Occident și Orient

14/05/2018
de catre

Cunoști, desigur, celebra zicală «Nu poți să le ai pe toate în viață», auzită mai mereu și perpetuată ba de părinți, ba de profesori, ba de diverse cunoștințe. Și eu am tot auzit-o ca pe un leitmotiv, însă mărturisesc că doar recent, am început să mă resetez mental în așa fel încât să ignor tot mai mult cuvântul „nu”, dar totodată să conștientizez că doar de mine depinde să valorizez tot ce am deja în viață.

Însă... indiferent că avem succes în viața profesională, ori că ne bucurăm de o familie fericită și o sănătate înfloritoare, uneori parcă mai e totuși ceva care ne „umbrește” fericirea, ceva parcă lipsește pentru a fi complet întregi, împliniți. Căci mai degrabă preferăm să folosim aceleași tipare comportamentale, să acționăm în aceeași manieră, să mergem pe vechile căi bătătorite...

Cărbuni și diamante

09/05/2018
de catre

"Dacă privești o bucată de cărbune, nici nu-ți trece prin cap că aceasta s-ar putea transforma vreodată într-un diamant. Și totuși, între un diamant și o bucată de cărbune nu există nici o diferență fundamentală. Elementele din care sunt alcătuite cele două sunt aceleași. Cărbunele trece printr-un proces care poate dura mii de ani, în urma căruia se transformă într-un diamant.

În sine, cărbunele nu este considerat deloc valoros. Este păstrat în depozite, în spatele casei, și este ascuns de privirea oaspeților. În schimb, diamantele sunt puse la vedere, direct pe piele, pentru ca toată lumea să le poată vedea. În esență, ele sunt identice cu cărbunele, chiar dacă între ele pare să nu existe nici un fel de relație de rudenie. Nimeni nu își dă seama că ele reprezintă două puncte diferite ale unei călătorii parcurse de același element.

Dacă te împotrivești cărbunelui – lucru previzibil, căci la prima vedere nu are nimic de oferit – posibilitatea ca el să se transforme vreodată într-un diamant este blocată de la bun început." 

Postări recente Postări recente