Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Pădurea și viața

05/11/2017
de catre Florin Zamfir

 

Odată cu avansarea tehnologiei, omul tinde să devină din ce în ce mai sedentar și mai leneș, timpul petrecut în natură fiind înlocuit cu statul în fața calculatorului sau a televizorului. Am ajuns să facem dintr-o unealtă (calculatorul) un adevărat hobby, o pasiune extrem de periculoasă pentru sănătatea noastră, fizică și mentală, alegând să petrecem uneori și douăsprezece (sau poate și mai multe) ore stând pe scaun în fața monitorului. 

În tot acest timp trupul nostru fizic suferă, ochii ne dor și uneori parcă „iau foc”, inima se obișnuiește „leneșă”, de aici o mulțime de oameni (inclusiv copii) care suferă de o mulțime de boli de inimă, obezitate, alergii, astm, bronșite etc. Deși suntem conștienți de această, nu facem nimic și după 8-10 ore de muncă în fața calculatorului, deși doar am stat pe scaun totuși ne simțim foarte obosiți. Apoi ne plângem că viața noastră este numai rutină și suntem mai mereu triști, nefericiți. 

Ce puteți face în cazul în care vă aflați în această situație? Este simplu: alegeți să petreceți măcar 30 de minute în natură, zilnic, sau dacă nu este posibil zilnic, măcar 2-3 zile pe săptămână. 

Pentru a vă convinge de eficiența acestei soluții vă propun un test simplu: după o zi de stat în fața calculatorului, când ochii sunt foarte obosiți și vă dor, faceți o scurtă plimbare prin pădure (sau dacă nu aveți o pădure la îndemâna, printr-un parc) și observați ce se petrece la nivelul ochilor. Veți putea să constatați faptul că ei se vor relaxa, iar durerea și tensiunea se vor diminua sau chiar vor dispărea. 

Studiind necesitățile corpului uman, cercetătorii au descoperit așa numită „regulă a lui trei”.
Ce inseamnă „regulă lui trei”? Înseamnă că organismul uman poate rezistă: fără aer - 3 minute, fără apă - 3 zile și fără mâncare - 3 săptămâni. Această regulă nu este “batută în cuie”, deoarece există oameni mai înzestrați care pot rezistă perioade mai lungi de timp în oricare dintre cele trei cazuri, dar nu vorbim aici de excepții, iar ordinea oricum se menține, chiar dacă timpii diferă. De aici rezultă că cele trei elemente sunt foarte importante pentru organism pentru că ele îi furnizează acestuia energia de care are nevoie însă mai rezultă și faptul că aerul este cel mai necesar și mai important element, lipsa aerului curat, proaspăt afectând în mod ireparabil întreg organismul.

În pădure găsim și aer curat și apă curată și mâncare sănătoasă. Toate bogate în energie și încărcate cu substanțe nutritive de care avem atât de mult nevoie. Aerul din pădure este mult mai bogat în oxigen - arborii îl produc, ei consumând dioxid de carbon (pe care noi îl expirăm) și eliminând oxigen (pe care noi îl inspirăm). Aerul din pădure conține cel mai mult oxigen între orele 14-19. Un aspect foarte interesant este că noaptea, aproximativ pe la ora 22 copacii încep să absoarbă oxigenul și să emane dioxid de carbon. Deși aparent este un aspect nesănătos, de fapt și dioxidul de carbon emanat de arbori are efecte benefice asupra organismului uman deoarece plămânii încep să se dilate mai mult, pentru a prelua, astfel, cantitatea necesară de oxigen, respirația devenind mai amplă și mai regulată. Așadar aerul din pădure bogat în dioxid de carbon este un excelent calmant și somnifer, o “armă” excelentă împotriva stresului. Deci o plimbare făcută pe înserat prin pădure ori chiar o noapte petrecută în natură, cu cortul ori hamacul, va avea multiple efecte benefice asupra corpului nostru fizic, cât și asupra psihicului nostru. 

Acestea fiind spuse vă invit să vă dați voie să petreceți cât mai mult timp în natură. 
Deveniți cât mai constienți de beneficiile pe care natură ni-le oferă și folosiți-le din plin. 
Fiți cât mai conștienți de ceea ce se petrece în natură, de cântecele păsarilor, de susurul pâraielor, de foșnetul frunzelor mângaiate de adierea vântului. Observați viața din pădure, cum trăiesc animalele, păsarile, descoperind astfel misterele pădurii, și legile nescrise ale naturii mamadin care și noi facem parte și pe care și noi trebuie să le respectăm dacă ne dorim sănătatea corpului și pacea minții și a sufletului. 

Postări recente Postări recente