Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Conspirația Dumnezeu: de la superstiție la supraconștiință

26/09/2017
de catre Netsiter netsiter

Cartea Conspirația Dumnezeu a apărut la editura Mix în aprilie 2014, în traducerea Larisei Andrei. Sunt peste 300 de pagini de întrebări pe care Osho și le pune, îndemnând auditoriul acestei serii de conferințe să și le pună în egală măsură.

Chiar dacă Osho deține și răspunsurile, rolul lui nu este să ni le ofere gratuit, pe tavă, fără ca fiecare să facă efortul necesar pentru a depăși superstiția, tradiția în materie de religie și supunere față de instituții.

Tocmai aici intervine „munca” fiecăruia: adevărul se lasă descoperit și descifrat doar atunci când putem renunța la tot ce credem că știm, când ne dăm voie să vedem dincolo de ceea ce impun instituțiile care, știm foarte bine, au parte de un profit inimaginabil, întotdeauna pe măsura numărului de credincioși care li se supun întocmai, de frica unor realități neînțelese complet – cum e moartea, de exemplu.

Regăsim și aici problematici anterior tratate de Osho, cum sunt sexul și moartea – două tabu-uri în majoritatea societăților – ajunse astfel din dorința de a izola ceea ce ne sperie mai mult: începutul și sfârșitul existenței noastre trupești.

Îndemnul general valabil al acestei cărți este acela de a nu crede nimic până nu cercetăm, de a nu ne supune orbește, de a pune totul sub semnul întrebării, indiferent cât timp ne-ar lua aceste căutări. Pentru că abia la sfârșitul acestei căutări intense putem găsi răspunsurile corecte, cele de care avem cu adevărat nevoie, nu cele care ni se servesc dintr-o parte sau alta, răspunsuri ce servesc unor interese diferite complet de ale noastre.

Așa cum ne-a obișnuit, Osho oferă numeroase exemple din viețile unor personalități din domenii științifice și culturale (Einstein, Sigmund Freud ori Nietzsche), dar și din viața unor înțelepți orientali mai mult sau mai puțin cunoscuți publicului larg. În final, indiferent de caracteristicile vieții unui individ sau al altuia, nevoia de răspunsuri ferme rămâne aceeași, chiar dacă acele căi ce se cer a fi străbătute pentru a afla adevărul sunt diferite pentru fiecare în parte.

Totul începe cu scepticismul la care îndeamnă Osho. A te supune orbește nu este calea; a lupta pentru fiecare adevăr este dificil sau chiar de neconceput, dar este singurul mod prin care îți poți asigura devenirea spirituală.

Postări recente Postări recente