Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

O metodă de transformare a sentimentelor negative

01/05/2019
de catre

Una dintre marile probleme ale omului contemporan este evitarea emoțiilor și sentimentelor negative. Ni se pare firesc tuturor să evităm emoțiile negative sau situațiile și persoanele care declanșează în noi  tot felul de trăiri nefavorabile. În fond și la urma urmei, spunem noi, este chiar necesar să evităm astfel de sentimente, pentru că nu sunt deloc plăcute, nu?   

 
Dacă de exemplu sunt într-o discuție și simt impulsul de a-mi exprima punctul de vedere asupra subiectului dezbătut, iar acest impuls vine la pachet cu gândul că ceilalți sigur nu sunt interesați de părerea mea sau că voi fi criticat pentru ceea ce spun, atunci foarte probabil voi alege să tac. A spune ceva, în acest caz, ar presupune să mă expun posibilității de a fi respins, criticat, judecat etc. Și drept consecință ocolesc astfel de trăiri prin tăcere.

 
Însă, sunt oare conștient că evitarea unor astfel de stări îmi aduce un oarecare câștig pe termen scurt, dar totodată și o mare pierdere pe termen lung? Pe termen scurt mă voi simți în siguranță, însă pe termen lung ceilalți mă vor eticheta ca apatic, antisocial, neinteresant etc. Drept consecință, pe termen lung, datorită atitudinii mele ceilalți mă vor ocoli în loc să mă caute. Iar eu în sinea mea îmi doresc de fapt mai mulți prieteni, bună dispoziție, socializare ș.a.m.d.

 
Viața e o cursă pe termen lung, nu una pe termen scurt. Din acest motiv e important să ne raportăm la emoțiile și sentimentele noastre având în vedere o astfel  de perspectivă pe termen lung. 
 

În acest articol mi-am propus să îți pun la dispoziție o tehnică simplă și faină pe care o găsești și în cartea Chemarea Iubirii a lui Anthony de Mello.  În carte, autorul ne conduce printr-un exercițiu imaginativ schițând astfel structura unui nou mod de a gândi, un mod mai sănătos de a ne raporta la sentimentele negative. Hai să vedem despre ce e vorba.


Gândește-te la cineva pe care-l displaci, cineva pe care îl eviți de obicei, pentru că prezența sa provoacă sentimente negative în interiorul tău. Imaginează-te acum în prezența acelei persoane și privește cum se nasc emoțiile negative.

 
Ești, în măsura în care se poate imagina, în prezența cuiva care este sărac, schilod, orb sau șchiop.
 

Acum înțelege că dacă o inviți în casa ta pe această persoană, acest cerșetor de pe străzi și alei, dacă îl accepți în prezența ta, el/ea îți va oferi un dar pe care niciunul dintre prietenii tăi încântători, simpatici, nu ți-l pot oferi, indiferent de cât de bogați sunt.

 
El sau ea te va dezvălui pe tine ție însuți și îți va arăta natura umană – o revelație la fel de prețioasă ca oricare alta din Scriptură. Căci cu ce te va ajuta să știi toate Scripturile, dacă nu te cunoști pe tine însuți și dacă trăiești o viață de robot?
 

Revelația pe care ți-o va aduce acest cerșetor îți va deschide inima până când orice creatură vie își va găsi loc în ea.

 
Există un dar mai prețios decât acesta?
 
Acum uită-te la tine când reacționezi negativ și pune-ți următoarele întrebări:
I. „Dețin controlul acestei situații sau această situație deține controlul asupra mea?”
Aceasta e prima revelație. Alături de ea, vine a doua.
 

II. Calea prin care poți deține controlul acestei situații este să deții controlul tău, ceea ce nu faci.
Cum poate cineva să dobândească această artă?
A. Tot ce trebuie să faci este să înțelegi că există oameni în lume care, dacă ar fi fost în locul tău, n-ar fi fost afectați negativ de această persoană.
B. Ei ar deține controlul acestei situații, ar fi mai presus de ea, nu i s-ar supune ca tine.
 

III. Prin urmare, sentimentele tale negative sunt cauzate nu de această persoană, așa cum greșit crezi, ci de felul în care ești programat. Iată a treia și cea mai importantă revelație.
 

Vezi ce se întâmplă când înțelegi cu adevărat asta.
 

Primind aceste revelații despre tine, fii atent la revelația privind natura umană.Realizezi că nu persoana în cauză este responsabilă de acest comportament, această raportare la cealaltă persoană care te face să reacționezi negativ?
 

Poți să îți păstrezi sentimentele negative doar atunci când crezi în mod greșit că el sau ea e liber/ă și conștient/ă și prin urmare, responsabil/ă.
 

Dar cine a fost vreodată conștient că face rău? Abilitatea de a face sau de a fi rău nu este o libertate, ci o boală, pentru că implică lipsa conștiinței și a sensibilității. Cei care sunt cu adevărat liberi nu pot păcătui, la fel cum nici Dumnezeu nu poate.
 

Această sărmană persoană din fața ta este schilodită, oarbă, șchioapă, nu încăpățânată și malefică așa cum crezi în mod naiv.
 

Înțelege acest adevăr, privește-l cu fermitate și cu profunzime, și vei vedea că emoțiile tale negative se transformă în blândețe și compasiune.
 

Dintr-o dată, ai loc în inima ta pentru cineva pe care tu și alții l-ați încredințat străzilor și aleilor.
Acum vei realiza că acest cerșetor a venit la tine în casă cu un dar pentru tine – deschiderea inimii tale spre compasiune și descătușarea spiritului tău spre libertate.
 

În timp ce înainte erai obișnuit să fii controlat (aceste persoane aveau forța să provoace emoții negative în interiorul tău și te abăteau de la drumul tău pentru a le evita), acum ai privilegiul libertății de a nu evita pe nimeni, de a merge oriunde.Când îți dai seama de asta, vei observa cum sentimentului compasiunii din inima ta i s-a alăturat sentimentul recunoștinței față de acest cerșetor care este binefăcătorul tău. Și încă un sentiment nou, neobișnuit:
 

Ai învățat cu adevărat să simți dorința de a căuta compania acestor oameni schilodiți, orbi, șchiopi, care te ajută să evoluezi, la fel cum cineva care a învățat să înoate caută apa, pentru că de fiecare dată când ești cu ei, dacă înainte erai obișnuit să simți persecuția și tirania sentimentelor negative, acum poți să simți libertatea cerului şi o compasiune care crește tot mai mult. Cu greu te recunoști pe tine însuți când ieși pe străzile și pe aleile orașului, spre ascultarea poruncii Domnului, pentru a-i primi înăuntru pe săraci, pe schilodiți, pe orbi și pe șchiopi.


În Chemarea Iubirii vei regăsi încă 30 de exerciții asemănătoare. Conținutul cărții este un elogiu adus iubirii, însă nu un elogiu în sens poetic sau filosofic, ci într-un mod practic, la fel ca și acest exercțiu. Citind-o, te va pune față-n față cu credințele tale limitative și te va ajuta să descoperi și să vindeci cauzele nefericirii, ale atașamentului, ale fricii, nesiguranței, singurătății etc.
 

Nu e nevoie să investești sute sau mii de lei în terapie.  Această carte îți poate pune la dispoziție echivalentul a 31 de exerciții terapeutice. La unul dintre ele ai avut déjà acces în acest articol. Dacă facem un calcul simplu, vei putea observa un avantaj substanțial: 30 de ședințe de terapie X 100 lei per ședință ar însemna 3.000 lei. Așadar cumpărând această carte cu doar 19 lei vei economisi 3.062 lei. Ți se pare „o afacere” bună? Dacă da, nu mai sta pe gânduri: Încearc-o acum. 

Comandă  cartea cu un singur click aici.

Cu prietenie,
Marcus Gergely

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente