Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Despre lumea cărților

05/11/2017
de catre Florin Zamfir

Este cea mai remarcabilă creație a omului.
Nimic altceva din ceea ce clădește el nu durează de-a pururi.
Monumentele cad,
Natiunile pier,
Civilizatiile îmbatrânesc și mor,
Iar după o era a întunericului,
Noi rase clădesc alte monumente, națiuni și civilizații.
În lumea cărților există însa volume
Care au văzut repetându-se aceste evenimente din nou și din nou,
si care au continuat să trăiască,
La fel de tinere,
La fel de proaspete că și atunci când au fost scrise,
soptind la urechea inimilor oamenilor
Despre inimile altor oameni, care au murit cu secole în urmă.”
Clarence Day

Viata noastră ar fi cu adevărat sărmană și penibilă dacă ar fi lipsită de cărți. În fond, acestea sunt principalele mijloace pe care le folosim pentru a ne îmbogăți orizontul mental, în afara contactelor și experiențelor noastre de zi cu zi. Ele ne ajută pătrundem în moștenirea noastră comună, în marele trecut al umanității, în universul în care trăim cu toții, în căutările spiritului uman, deopotrivă trecute și prezente, în aspirațiile noastre către viitor. Cărțile nu sunt numai un vehicul prin care gândirea contemporană se raspândeste pretutindeni, dar reprezintă și unicul nostru mijloc de comunicare cu marile spirite care au trăit de-a lungul timpurilor, cu filosofii, istoricii, poeții, politicienii, actorii, eseistii, oamenii de știință, exploratorii și călătorii, precum și cu toți scriitorii lumii. Cărțile deschid poarta gândirii și imaginației creatoare. Ele sunt prietenii noștri de-o viață și cei mai buni tovarăși pe care îi avem, niciodată inoportuni și întotdeauna la îndemână. Le putem alege după cum dorim, dintre tot ce a dat vreodată mai bun umanitatea, le putem spori numărul oricât de mult, și oricât le-am neglija, ele nu ne vor părăsi niciodată de-a lungul vieții, indiferent dacă suntem bolnavi sau sănătoși, pâna la sfârsit.

Lectura este un demers accesibil oricui, bogaților și săracilor deopotrivă, și este o sursă de infinite plăceri. Este drept, lectura este numai una din modalitățile de “cultivare a spiritului” dar, deși literatură nu este tot una cu viață, ea ramâne totuși esențială pentru a completă viață. Iubirea de cărți este semnul unui om cultivat, la fel cum curiozitatea intelectuală este adevăratul test al unei bune educații. O cameră fără tablouri este adeseori asemănată cu o casă fără ferestre. Aceeași comparație ar putea fi făcută și în ce privește omul lipsit de cărți, căci nu sunt oare acestea ferestrele minții? O camera în care pereții sunt căptușiți cu cărți este mai frumoasă decât cel mai elegant interior.
W.E. Simnett

Cartile care sunt de cel mai mare ajutor sunt acelea care ajută cel mai mult gânditi.
Theodore Parker

Valorea unei cărți trebuie măsurată în funcție de ceea ce îti ramâne după lectura ei.
James Bryce

Iubirea mea de cărți este uriașă și simt dintotdeauna apropiat de ele. Fiecare penny investit într-o carte reprezintă o investiție rafinată și pe termen lung. Umanitatea ar fi infinit mai săracă din toate punctele de vedere dacă nu ar fi existat marile cărți care au hrănit civilizația umană înca din timpurile cele mai îndepartate.

Cred că ar trebui inițiată o mișcare prin care fiecare copil să fie încurajat să-și cumpere o carte, să înteleaga că între posesiunile sale prețioase, cărțile dețin un loc special.
Dr. Karan Singh

Prima oară când citesc o carte excelență simt și cum mi-aș câstiga un prieten nou; atunci când recitesc o carte care mi-a plăcut foarte mult, mă simt și cum aș regăsi un prieten drag.
Goldsmith

Atunci când mă gândesc ce rol au jucat marile cărți pentru umanitate și ce rol continuă ele să joace, cum întrețin ele flacăra speranței, cum trezesc curajul și speranța, cum alină durerile, cum le dăruiesc un ideal în viață celor aflați în disperare, cum stabilesc o punte între epoci și ținuturi îndepartate, creând noi lumi ale frumuseții, aducând pe pamânt adevărurile celeste, nu pot decât să binecuvântez acest dar divin.
James Freeman Clerk

O carte este singura nemurire care există.
Daca a fost scrisă din inima, cartea va atinge inimile celor care o citesc.
Noi ne bucurăm de fuziunea cu mințile superioare îndeosebi prin intermediul cărților, iar aceste instrumente neprețuite de comunicare sunt la îndemâna tuturor. Prin marile lor cărți, oamenii celebri ne împartasesc cele mai prețioase gânduri ale lor, iar sufletele lor rezonează cu ale noastre. Tot ce a făcut, ce a gândit, ce a cucerit și ce a fost umanitatea este păstrat ca prin magie în paginile cărților.
Thomas Carlyle

Putem spune că o carte este bună dacă o deschidem cu sperantă și o închidem cu profit.
Alcott

Cărtile dau vieții perspective noi și ne învață cum să trăim; ele alina durerile celor aflați în nevoie, îi îmblânzesc pe cei încapatânati, îi mustră pe cei lipsiți de minte și le confirmă părerile celor întelepti. Ajutorul lor este la îndemâna tuturor. Ele nu îi evită pe cei triști, nici nu fug de cei răi. Spre deosebire de cei cruzi, orgolioși sau egoiști, ele nu îi resping pe cei sărmani și umili. Cuvintele lor sunt aceleași, indiferent dacă se adresează regilor sau cerșetorilor. Deși lipsite de gură, putem găsi în ele toate limbile pamântului. Binecuvântată fie acea Putere a grației care i-a învățat pe oameni să păstreze prin intermediul cărților imaginile vii ale minții lor.
Crabbe

Cuvintele gingașe ale unui cântec de leagăn pot adormi un copilaș. Cuvintele pasionale pot conduce o gloată la violență. Cuvintele elocvente pot trimite armatele în față morții pline de entuziasm. Cuvintele de încurajare pot aprinde geniul unui Rembrandt sau Lincoln. Cuvintele puternice pot modela mintea opiniei publice la fel cum un sculptor îsi modelează lutul. Cuvintele sunt o forță dinamică.
Cuvintele sunt săbiile pe care le folosim în lupta noastră pentru succes și fericire. Felul în care reacționează ceilalți față de noi depinde în mare măsură de cuvintele pe care li le adresăm. Viața este precum o mare galerie a șoaptelor, care ne trimite înapoi ecouri ale cuvintelor pe care le-am rostit! Și cuvintele noastre sunt nemuritoare. Ele străbat vremurile prin viețile celor cu care am intrat în contact. Ori de câte ori vorbim sau scriem, este bine să ne reamintim de puterea creatoare a cuvintelor.
Wilfred A. Peterson

La fel că și prietenii adevărați, cărțile nu trebuie să fie multe, dar trebuie să fie bine alese.
Fuller

Cartile sunt ferestrele prin care sufletul privește afară.
Henry Ward Beecher

Postări recente Postări recente