Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Cum și de ce să te iubești pe tine însuți?

09/10/2019
de catre

Poate că uneori te îndoiești de tine însuți. Poate că nu întotdeauna lucrurile ies după bunul tău plac. Poate că uneori ți-e teamă. Alteori ești frustrat sau chiar furios. Poate că nu ești fericit. Poate că nu întotdeauna faci cele mai bune alegeri. Poate că de multe ori te simți copleșit de provocările vieții, de cerințele celorlalți, de presiunea de la serviciu, de lipsa banilor, de criticile șefului, de nemulțumirile iubitei sau de reproșurile partenerului de cuplu.

De unde vin toate astea?
Și ce e de făcut pentru a te elibera de ele?

Rădăcina tuturor îndoielilor, fricilor și frustrărilor tale e în tine însuți. Și se dezvoltă într-o atitudine dăunătoare, care îți macină sufletul precum o carie dureroasă ce îți perforează dinții. Iubirea e antidotul. Iubirea de sine și iubirea celorlalți. Prin acest articol te invit într-o călătorie interioară, în lumea gândurilor și a sentimentelor, pentru a descoperi împreună cum să cultivi acest antitdot numit Iubire.

 

De unde începe iubirea?

„Iubirea începe din tine. Iubirea începe cu tine. Atunci când relaţia pe care o ai cu tine însuți se bazează pe iubire şi respect, relaţiile cu toţi ceilalţi oameni se transformă, inclusiv cu cei pe care îi iubești.

 

Ce simţi pentru tine însuți? Te iubești? Te respecţi şi te onorezi aşa cum ți-ai dori ca toți ceilalţi să o facă? Dacă răspunsul este nu, atunci ai acum explicaţia pentru toată suferinţa pe care ai îndurat-o până acum. Când nu te iubești, nu te respec­ţi şi nu te onorezi pe tine însuți, vei permite altor oameni să te trateze fără iubire, fără respect şi fără onoare. Dar de îndată ce vei învăţa să te tratezi cu iubire, onoare şi respect, nu va mai fi cu putinţă să accepţi să fii tratat vreodată altfel.

 

De unde începe transformarea de sine?

Transformarea începe întotdeauna cu interiorul fiecăruia, cu iubirea de sine, pentru că trebuie să avem iubire dacă vrem să dăruim iubire.

 

Iubirea de sine înseamnă să fiu egoist?

Iubirea de sine este ceva complet diferit de egoism. Egoismul spune: „Dacă mă iubești, trebuie să-mi suporţi toată mizeria emoţională, teama, criticile, şi să nu mă pără­seşti niciodată.” A spune cuiva că-l iubeşti pentru ca imediat după aceea să-l abuzezi, nu este dragoste, e egoism.

 

Cum poţi iubi şi abuza pe cineva în acelaşi timp?
Dacă eu vreau să te  păstrez, deşi mă port urât cu tine, fac asta din egoism, nu din iubire.

 

La ce îți folosește iubirea de sine?

Iubirea de sine îți dă puterea de a sfărâma toate minciu­nile în care ești programat să crezi – minciuni de genul: „Nu sunt destul de bun. Nu sunt suficient de frumos. Nu sunt destul de puternic. Nu pot să fac asta.”

 

De ce să te iubești pe tine însuți?

Dacă îți vei trezi iubirea de sine, n-o să te mai temi să îți asumi responsa­bilitatea, să înfrunţi problemele care apar şi să găsești soluţii imediat ce te confrunţi cu aceste probleme. De ce? Pentru că ai încredere că vei face mereu alegeri bune şi că nu te vei mai plasa niciodată în circumstanţe dezavantajoase.

 

Cel care are trezită iubirea de sine se va bucura de propria prezenţă. Îți va plăcea ce vei vedea în oglindă şi te vei saluta cu un zâmbet larg – zâmbet care îți va spori şi mai mult frumu­seţea interioară şi exterioară. Având trezită iubirea de sine, nu vei mai urmări imaginea falsă a perfecţiunii şi nu vei mai încerca să dovedești că ești suficient de bun pentru a fi iubit.

 

Din momentul în care îți trezești iubirea de sine nu vei mai trăi potrivit opiniilor celorlalţi. Nu vei mai avea nevoie ca ceilalţi să te accepte şi să îți spună cât de bun ești – asta pentru că ştii și singur cum ești. Dacă îți vei trezi iubirea de sine nu te vei mai teme să iubești, pentru că inima ta va fi deschisă”.

 

Cum să te iubești pe tine însuți?

Majoritatea dintre noi nu ne iubim pe noi înșine. Putem avea falsa impresie că ne iubim, însă nu ne iubim în mod real. Mai degrabă suntem atașați. Suntem atașați de egoul nostru, de trecut, de frici și de vechile tipare de a gândi, simți și acționa. Iubirea de sine și a celorlalți se construiește pas cu pas. E un proces îndelungat, organic. E ca o sămânță care trebuie îngrijită constant pentru a germina și a se transforma într-o floare măiastră de o splendidă frumusețe. Ca să crești în mod sănătos o astfel de floare ai nevoie de anumite instrumente sau resurse.

 

Unul din cele mai de impact, cele mai eficiente și cele mai folositoare instrumente care există pentru transformarea și iubirea de sine este rugăciunea. Mai jos îți punem la dispoziție rugăciunea pentru iubire a lui Don Miguel Ruiz, rugăciune pe care o expune în cartea sa preferată Cercul de Foc. Citirea zilnică a acestei scurte rugăciuni necesită doar 1 minut din cele 1.440 de minute disponibile  într-o zi, te va umple cu o stare pozitivă, o stare de pace, de liniște interioară și  te poate ajuta o viață întreagă în procesul tău de acceptare, transformare și iubire de sine.

 

Rugăciunea pentru iubire

„AJUTĂ-MI ASTĂZI, DOAMNE, SĂ MĂ ACCEPT AŞA cum sunt, fără să mă judec. Ajută-mă să-mi accept mintea aşa cum este şi toate emoţiile, speranţele şi visele, personalita­tea mea unică. Ajută-mă să-mi accept corpul aşa cum este, în deplina sa frumuseţe şi perfecţiune.

 

Curăţă-mi, Doamne, astăzi mintea de toată otrava emo­ţiilor negative şi a judecăţii de sine, astfel încât să pot trăi în pace şi iubire. Fă ca iubirea pentru mine însumi să fie atât de puternică încât niciodată să nu mă resping şi să nu-mi sabotez fericirea şi libertatea personală. Ajută-mă să mă iubesc şi să mă accept fără să mă judec, pentru că dacă mă voi judeca, mă voi găsi vinovat şi voi încerca să mă pedepsesc.

 

Prin puterea iubirii de sine, fă ca toate relaţiile mele să fie bazate pe respect. Ajută-mă să mă eliberez de nevoia de a le spune celorlalţi ce să creadă şi cum să fie. Ajută-mă să-i accept şi să-i iubesc pe oameni aşa cum sunt, fără să-i judec, pentru că dacă îi voi judeca, îi voi găsi vinovaţi şi voi dori să-i pedepsesc. Ajută-mi, Doamne, să iubesc necondiţionat tot ce ai creat, pentru că dacă voi respinge ceva creat de Tine, pe Tine te voi respinge.

 

Ajută-mi, Doamne, astăzi să încep o viaţă nouă, bazată pe puterea iubirii de sine. Ajută-mă să-mi explorez viaţa, să-mi asum riscuri şi să mă iubesc necondiţionat. Fă ca inima mea să se deschidă către iubirea la care am dreptul prin naştere, astfel încât să fiu izvor de iubire oriunde aş fi. Amin”.

 

Sunt multe lucruri de vindecat în sufletul omului. Fiecare suferă de câte ceva. Toți avem traume. Toți trecem din când în când prin momente de deznădejde. Chiar și cei mai aroganți dintre noi au căzut la un moment dat în genunchi, izbind cu pumnii de pământ, sub povara apăsătoare a unui sentiment de neajutorare sau posedați de o teribilă furie, strigând: „De ce Doamne? De ce?”.  În astfel de momente sau, și mai bine, pentru a evita astfel de momente avem nevoie de anumite instrumente care să ne protejeze și să ne ajute să urmăm mereu calea cea bună.

 

Cercul de Foc este o trusă cu astfel de instrumente. O cărticică de doar 100 de pagini, foarte ieftină și nespus de folositoare. E o carte magică (motiv pentru care e cartea preferată a unui iluminat: Don Miguel Ruiz). Cartea e scrisă în semn de omagiu adus celei mai importante zile din viața unui om: ziua când se contopește cu Dumnezeu. Prin puterea rugăciunii, cartea te va ajuta să îți aduci aminte cine ești cu adevărat și să fuzionezi cu latura ta divină.

 

Cartea  explică 7 atribute dumnezeiești absolut necesare pentru vindecarea sufletească și pentru realizarea acestei fuziuni între uman și divin. Iubirea este doar unul dintre ele. Pe celelalte 6 te invit să le descoperi singur, citind cartea Cercul de Foc. Pentru fiecare atribut există niște explicații și o rugăciune. Al-8-lea instrument este mai mult decât un atribut și mai mult decât o rugăciune. Al-8-lea este Cercul de Foc. Cercul reprezintă pământul, iar Focul reprezintă spiritul. Acest instrument te ajută să creezi un legământ teribil de profund cu Dumnezeu. .

 

Doamne ajută să îți fie de folos.

Cu drag,
Marcus Gergely

PS: dacă ești familiar cu best sellerul Cele Patru Legăminte și dacă îți place stilul de a scrie a lui Don Miguel Ruiz, atunci aici găsești toate cele 10 titluri publicate de Editura Mix.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente