Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Cum să citim

05/11/2017
de catre Florin Zamfir

Haideți să aflăm cum ar fi bine să citim pentru a avea beneficii maxime din ceea ce citim.

Noi primim tot atât cât dăruim. Să luăm exemplul unei cărți citite cu interes; această ne va răsplăti pe măsură. În schimb, dacă o citim fără nici o plăcere, putem spune că ne-am pierdut deopotrivă timpul și banii pe care i-am dat pe ea.

Ca să puteți practică artă lecturii, antrenați-va o minte curioasă, flamânda, dornică afle răspunsuri, apoi căutați aceste răspunsuri în cărțiOri de câte ori deschideți o carte, voi deschideți de fapt o poartă către orizonturile nelimitate ale cunoașterii, întelepciunii și inspirației, ce vor largi dimensiunile vieții voastre…

Placerea studiului este una din cele mai nobile din câte există. Studiul înseamna aplecarea minții asupra unui subiect pentru a învata mai multe despre el. El face parte din procesul de învatare și se realizează prin lectură, observare, punerea de întrebari și reflecție.

Un studiu eficient înseamnă ceva mai mult decât simpla lectură. Pentru a putea atinge succesul în artă studiului, este esențial să-ți păstrezi mintea intens angajată asupra subiectului studiat, prin disciplinarea minții. Rezultatul final al unui studiu inteligent este capacitatea de a te folosi eficient de cunoașterea dobândita prin studiul respectiv.

Lectura în grabă, fără a reflectă asupra celor citite, simplă răsfoire a unei cărți sau cititul cu o minte care rătăcește în altă parteeste o lectură pasivă, care nu contribuie la elevarea gândirii sau la acumularea de cunoștințe. Simplă lectură nu poate fi considerată studiu decât atunci când cititorul îsi propune cu fermitate să rețină ceea ce citește, să asimileze și aplice cunoștințele astfel dobândite în marea lecție a vietii.

Daca dorești extragi tot ce e mai bun într-o carte, obișnuia spună Richard Le Gallienne, petrece un sfert de ora cu lectură și trei sferturi de ora gândindu-te la ceea ce ai citit”.

Postura dreapta, într-un scaun confortabil sau la masă, contribuie la eficientă unui studiu. În plus, locul ales trebuie să fie pe cât posibil liniștit, astfel încât nimic să nu ne poată distrage. Sala de lectură trebuie să fie bine luminată, pentru că ochii să nu obosească. Util este și controlul temperaturii camerei, astfel încât să nu fie nici prea cald, nici prea frig.

Nu uitați subliniați pasajele cele mai interesante din cartea citită, pentru a le putea revedea ulterior. Notele pe margine și pregătirea unor fișe sunt instrumente neprețuite, care ne pot ajută digerăm hrană mentală dobândita prin studiu.
Emerson

Cititi cu un creion roșu în mâna, subliniind pasajele cele mai importante, astfel încât să puteți regăsi rapid esența cărții, oricând doriți.

Citiți ceva în fiecare zi. Formați-vă un orar zilnic pentru lectură. Cu numai 15 minute pe zi puteți citi 20 de cărți într-un an.

Citiți pentru a vă lărgi orizonturile cunoașterii, întelegerea, discernamântul.

Atunci când citiți alți autori și găsiți pasaje superbe, care fascinează mintea și pe care doriți nu le uitați, pentru a medita și altădată asupra lor,... notați-le... În acest fel veți putea asimila complet pasajul respectiv.
Byron

Postări recente Postări recente