Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Cele cinci legăminte din înțelepciunea toltecă

06/11/2017
de catre

Iată care este codul de conduită propus de înțelepciunea toltecă:

1. Fiți impecabili în tot ceea ce spuneți.
2. Nu luați nimic la modul personal.
3. Nu faceți presupuneri inutile.
4. Faceți întotdeauna tot ce vă stă în putere.
5. Fiți sceptici dar învățați să ascultați.

 

1. FIȚI IMPECABILI ÎN TOT CEEA CE SPUNEȚI

Rostiți numai adevărul. Spuneți numai ceea ce gândiți. Nu folosiți cuvintele pentru a vă critica pe sine sau pentru a-i bârfi pe cei din jur. Folosiți-vă de puterea cuvântului pentru a răspândi adevărul și iubirea în lume.

2. NU LUAȚI NIMIC LA MODUL PERSONAL

Nimic din ceea ce fac alții nu vi se datorează. Cuvintele și acțiunile celor din jur sunt doar o proiecție a propriei lor realități, a visului lor personal. Dacă vă veți imuniza în fața opiniilor și a acțiunilor celorlalți oameni, veți evita foarte multă suferință inutilă.

3. NU FACEȚI PRESUPUNERI INUTILE

Descoperiți curajul de a pune întrebări și de a exprima ceea ce doriți cu adevărat. Comunicați cât mai clar cu putință cu ceilalți oameni, pentru a evita astfel neînțelegerile, tristețea și suferințele inutile. Acest legământ este suficient în sine pentru a vă transforma radical viața.

4. FACEȚI ÎNTOTDEAUNA TOT CE VĂ STĂ ÎN PUTERE

Potențialul maxim al omului se schimbă în fiecare moment; de pildă, într-un fel veți acționa atunci când sunteți sănătos și în alt fel atunci când sunteți bolnav. Indiferent de circumstanțe, faceți întotdeauna tot ceea ce vă stă în putere și veți evita astfel auto-acuzațiile, abuzul de sine și regretele.

5. FIȚI SCEPTICI, DAR ÎNVĂȚAȚI SĂ ASCULTAȚI

Fiți sceptici pentru că, în mare parte, ceea ce auziți nu este adevărat. Știți că oamenii vorbesc cu ajutorul simbolurilor, iar acele simboluri nu constituie adevărul.

Învățați să ascultați pentru că atunci când învățați să ascultați, înțelegeți sensul simbolurilor pe care le folosesc oamenii; înțelegeți povestea lor, iar comunicarea se îmbunătățește din plin.

Postări recente Postări recente