Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Cel mai la simplu mod ca să scapi de suferință

16/10/2019
de catre

Te simți gol?
Te simți epuizat de luptele pe care le-ai dus în ultimii ani?
Nimic nu mai are sens?

Poate ți-ai pierdut serviciul, banii, prietenii, soțul sau soția ori poate ai pierdut un părinte.
Povara ce o simți pe umeri te determină să stai mereu încruntat, cu umerii aplecați în față, iar privirea pierdută și goală parcă sfredelește permanent pământul. Ai și uitat cum e să zâmbești. Ești la capătul puterilor și orice dorință ți se pare inutilă. Ești derutat și confuz.

 

Ce faci în astfel de situații?
Cum ieși din ele?

 

Ca să răspund la acest gen de întrebări, precum și la afirmația din titlu voi folosi câteva fragmente din cartea  Renăscut din propria cenușă.

 

„Când mergi la psiholog sau preot, în cele mai multe din cazuri te descarci doar de efecte, fără sa rezolvi cauza. Ai doar senzația că ai rezolvat problema, însă această senzație este falsă în totalitate. Ştii de ce? Pentru că omul preferă să arunce responsabilitatea în grădina altcuiva, indiferent cine este el. Cu atât mai mult, se simte ușurat când face acest lucru în mod “oficial”, în fața unui preot sau psiho­log, pe care îl mai și plătește pentru a fi ascultat.

 

Atât de subtil se poate manifesta tendința de a arunca pisica moartă în grădina altcuiva. Este simplu… plătești, și gata, ai scăpat de probleme. Realitatea este că rana rămâne în tine, iar tu nu ai făcut altceva decât să scapi de efectele temporare.

 

– Nemaipomenit… de aceea mi-ai dat caietul, spune Mihai rămânând pe gânduri.

– Exact…. vreau ca tu să dai nas în nas cu ele și să le vezi așa cum sunt. Doar în acest mod vei înțelege unde te afli.

– Adică să scot la suprafață ceea ce am tot evitat să înfrunt.

– Da, aşa este... Practic, dacă eviţi să te confrunţi per­sonal şi direct cu ele, nu vei face altceva decât să amâni rezolvarea lor.

– Am înteles acum, răspunde Mihai… Îmi este clar de ce trebuie să scriu.

– Excelent... şi mai există un alt aspect foarte important care pune scrisul la loc de cinste.

– Ce anume?

– Scrisul este o formă de catharsis.

– Ce înseamnă catharsis?

– Este o formă de descărcare energetică. Pui corpul în mişcare pentru a elimina reziduurile mentale toxice depuse în subconştient, iar scrisul este una dintre metodele mele preferate care contribuie la eliminarea lor.

– Reziduuri mentale toxice? Sună de parcă ar fi vorba despre deșeuri radioactive, spune râzând Mihai.

– Să știi că sunt la fel de nocive, zâmbi Eugen. La omul obișnuit mintea funcționează nonstop și ca în orice proces tehnologic, rezultă deșeuri. În cazul nostru este vorba despre deșeuri mentale, care combinate cu emoțiile se transformă în reziduuri ce se depun în subconștient.

– Aha… înțeleg. Şi cum ajung să se depună?

– Este relativ simplu, răspunde Eugen. Majoritatea oamenilor cred că ei sunt gândurile. De exemplu, când apare un gând de ură, omul se înfurie, asociindu-i și starea specifică. În condițiile în care respectiva stare nu este manifestată sau observată pentru a o elimina din sistem, ea se depune.

Şi cum mintea nu este localizată doar în cap, așa cum se crede, deșeurile se depun în tot corpul, afectând sănăta­tea. De aceea se spune că toate bolile au o cauză spirituală. Gândul și emoția conlucrează eficient în această direcție.

– Fantastic de simplu, spune Mihai uimit de simplitatea explicațiilor. Am înțeles… Încep să scriu. Mai exista vreo metodă prin care pot grăbi procesul eliminării?

– Da, sigur… și chiar le poți combina, daca esti dispus sa faci acest lucru. Se pot folosi orice alte instrumente precum desenul, pictura, cântatul la un instrument oarecare şi chiar şi sportul. Însă, după cum ţi-am spus, scrisul rămâne.de bază, pentru că îţi permite să şi vezi ce ai scris, nu doar să exteriorizezi. De aceea, îţi recomand cu mare căldură caietul din faţa ta pe care îl vei folosi intensiv în următoarele luni pentru a transpune tot ceea ce gândeşti. Fă-l să devină cel mai bun prieten al tău, cel mai bun şi discret confident şi vei observa foarte multe îmbunătăţiri în plan personal nu după multă vreme.

– Cum adică îmbunătăţiri?

– Care crezi tu că vor fi consecinţele scrisului? Ce bănu­ieşti că se va întâmpla?

– Mă voi simţi ca un idiot? răspunde zâmbind Mihai. Nu am făcut niciodată aşa ceva... va fi foarte straniu să pun pe hârtie lucruri despre mine.

– Te înţeleg Mihai, însă dă-mi voie să îţi spun un secret. Aşa cum te fereşti să scrii despre tine, aşa eviţi și contactul profund cu tine în viaţa de zi cu zi. Nu trebuie să îţi faci griji, pentru că nimeni nu va avea acces la acele informaţii. Din punctul meu de vedere, fiecare om ar trebui să aibă un jurnal în care să îşi pună gândurile care îi trec prin minte, cel puţin până învaţă să îşi supună mintea şi să îşi gestioneze gândurile”.

 

Așadar, cel mai  simplu instrument pentru a te elibera de suferința care îți macină sufletul este scrisul. E gratis și permanent la îndemână. Dacă vrei să mergi mai în profunzime, atunci îți sugerez să citești toată cartea. Renăscut din Propria Cenușă este structurată sub forma unui dialog între maestru și discipol, însă nu în sensul tradițional, asiatic, ci în stilul prezentului. E imposibil să nu te regăsești în frământările și problemele lui Mihai, personajul principal al acestei cărți. Cartea e o metaforă profund vindecătoare care te trece prin toate stagiile terapiei: de la conștientizare, la analiza și acceptarea trecutului, apoi la iertare, recunoștință, asumarea responsabilității și transformare profundă.

 

Iată ce ne spune Daniel Tănase (expert în finanțe personale) despre cartea Renăscut din Propria Cenușă:

„ Caut în permanenţă oameni şi instrumente care să mă sprijine în a evolua şi a mă descoperi pe mine din ce în ce mai bine. Aşa l-am întâlnit şi pe Paul cu povestea sa de viaţă, cu perspectiva sa asupra realităţii înconjurătoare. Am văzut încă de la început o sclipire în ochii săi care m-a făcut să rezonez repede cu el.

Este o carte care îţi dă curajul necesar, care te face să înţelegi de ce eşti acolo unde eşti acum şi te poartă cu paşi concreţi în noua ta viaţă. Este o capodoperă pentru suflet, scrisă cursiv, sincer şi cu un singur scop final – să te ajute să faci schimbările pe care le doreşti în viaţa ta, pentru că singura persoană care poate face asta eşti doar tu”.

 

Intră și tu în profunzime. Citește Renăscut din Propria Cenușă și vindecă-ți sufletul.

 

Cu drag,
Marcus Gergely
PS: Aș vrea să îți reamintesc că acum câteva zile am publicat 4 cărți noi. Vezi rubrica Cele mai recente apariții.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente