Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Capcana stărilor modificate de conștiință

30/10/2019
de catre

Meditezi?


Dacă da, care e ideea ta despre meditație?  Cu ce scop meditezi?  Meditezi pentru a dobândi un echilibru mental? Pentru o stare de sănătate fizică sau psihică mai bună? Pentru un mai bun control emoțional? Pentru a-ți deschide și dinamiza chakrele? Pentru a dezvolta și cultiva iubirea și compasiunea? Pentru a atinge anumite stări modifcate de conștiință? Pentru a dobândi puteri paranormale (siddhi-uri)? Sau meditezi pentru a atinge iluminarea, trezirea supremă a conștiinței?

 

Oricare ar fi scopul tău, în practica ta meditativă vei experimenta în mod inevitabil anumite stări de conștiință modificată. Și de aici se naște întrebarea: care e raportul tău la aceste stări modificate de conștiință? Ce crezi că e corect? Cum e sănătos să te raportezi ele?

 

În acest articol îți oferim acces la viziunea lui Adyashanti (preluată din cartea sa Adevărata Meditație) despre stările modificate de conștiință.

 

„La fel ca majoritatea oamenilor, atunci când mă așezam în meditație, uneori mă simțeam bine, liniștit. Alteori mă simțeam agitat, prost dispus și agitat. Uneori eram trist, iar alteori, fericit. Stând în meditație, puteam simți diversele emoții umane. Ceea ce am realizat a fost că atunci când dădeam voie experienței mele să fie așa cum era, fără să încerc să o modific, în conştiinţa mea se manifesta o stare inerentă de a fi. Se ivea o stare de conștiință necontaminată, nemanufacturată, foarte simplă și naturală. Aș numi-o o stare de conștiință extrem de inocentă, întrucât nu deriva din niciun efort sau disciplină. Am descoperit că starea noastră naturală de a fi nu este o stare de conștiință modificată.

 

Atât de mulți oameni asociază meditația cu astfel de stări. Însă aceasta este o înțelegere profund greșită a potențialului meditației. Potențialul la care mă refer este trezirea spirituală, conștientizarea a ceea ce suntem noi şi totul, conștientizarea unității. Suntem învățați sau presupunem că a percepe totul ca fiind unul și a ne percepe pe noi înșine ca nefiind separați de întreg înseamnă a pătrunde o stare de conștiință modificată.

 

Însă se pare că adevărul este exact opusul. A percepe totul ca fiind unul nu înseamnă o stare de conștiință modificată, ci o stare nemodificată; este starea de conștiință naturală. Prin comparație, orice altceva reprezintă o stare modificată.

 

Atunci când ne gândim la meditație, trebuie să renunțăm la ideea că iluminarea reprezintă o stare de conștiință pe care o putem atinge. Practicanții experimentați ai meditației știu că dacă meditezi suficient de profund și de mult, vei accesa ocazional stări de conștiință modificată. Există o multitudine de astfel de stări. Fericirea este o stare de conștiință modificată. Tristețea este o altă stare. Depresia este alta. Apoi există stările mistice de conștiință: unirea cu cosmosul, expansiunea conștiinței, toate acestea reprezintă stări de conștiință modificate. Există o gamă largă de astfel de stări. Majoritatea oamenilor sunt de părere că iluminarea reprezintă o astfel de stare. Dar este vorba doar de o înțelegere greșită. Iluminarea nu este altceva decât starea naturală, inocentă, de conștiință, necontaminată de gânduri trecătoare, control sau manipulare a minții. La asta se referă de fapt iluminarea. Nu putem ajunge la acest adevăr referitor la natura noastră prin manipulare. Nu putem merge dincolo de ceea ce numesc identitate falsă, identitatea egoului, dacă încercăm să ne schimbăm. Tot ceea ce putem face este să permitem conștiinței să se trezească din identificarea cu gândurile și sentimentele, cu corpul, mintea și personalitatea, dându-ne voie să fim în starea naturală de la bun început.

 

În Adevărata meditație, baza de la care pornim este să permitem ca totul să fie așa cum este. Astfel, nu ne îndreptăm către starea naturală, și nici nu încercăm să o creăm, ci pornim de la nivelul ei de la bun început. Aceasta este ceea ce am descoperit după ce am renunţat, în urmă cu mulţi ani, la a fi cel care meditează, cel care controlează, când am dat voie ca totul să fie așa cum este. Am conștientizat destul de repede că pacea și liniștea pe care încercam să le obțin erau deja acolo. Tot ceea ce trebuia să fac era să încetez să mai încerc să le dobândesc și să dau voie experienței mele să fie așa cum era”.

 

Capcana constă deci  în a confunda scopul cu mijloacele. În mintea căutătorului spiritual apare această confuzie între scop și mijloc. Inconștient, apare tendința de a ne raporta la stările modificate de conștiință ca și scop în sine, nu ca și mijloc prin care se poate accesa starea naturală de a fi, iluminarea.

 

Ți-e de folos această distincție? Și dacă da, atunci revin cu întrebarea pe care ți-am adresat-o la începutul articolului: pentru tine care e scopul meditației? De ce o practici? Ți-e suficient de clar răspunsul la această întrebare?

 

Adevărata Meditație, spune Adyashanti, este lispsită de direcție, scop sau metode. Și dacă este lipsită de direcție, scop sau metode, atunci ce este meditația? Ce este Adevărata Meditație? Și cum o poți experimenta?

 

Te invit să descoperi în cartea Adevarata Meditație o viziune inedită, clară, simplă și revoluționară asupra meditației. Deși e scrisă într-un limbaj teribil de simplu și o poți parcurge într-o singură după-amiază linștită, stând tolănit pe canapea, în timp ce savurezi un ceai aburind din cana ta preferată, totuși nu e o carte pe care să o citești așa pe fugă, ci e o carte la care vei simți nevoia să revii din nou și din nou, tocmai datorită acestei simplități și clarități pe care o oferă.

 

Te invit să faci primul pas sau poate un pas în plus spre a permite ca totul să fie exact așa cum este. Te invit să faci pasul spre renunțarea la orice fel de control. Pentru asta, citește Adevărata Meditație.

 

Cu drag,
Marcus Gergely
PS: de curând am publicat primele două cărți de Adyashanti. Astăzi ți-am povestit despre Adevărata Meditație. Data viitoare îți voi povesti despre Sfârșitul Lumii Tale.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente