Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Trupul tău îți va fi recunoscător pentru că-i dai hrană vie!

29/08/2018
de catre

À-propos: cum îți simți corpul acum, spre finalul verii? Sunt sigură că în afara faptului că ți l-ai tonifiat exterior prin înot sau prin drumeții de tot felul, ai avut la îndemână și multă hrană vie, însorită... pentru interiorDeci, ți-ai bucurat papilele gustative cu pepenii dulci și zemoși sau cu finețea piersicilor coapte? Ți-ai încântat ochii cu salatele de legume multicolore, savuroase, de culoarea roșiilor grăsuțe sau a castraveților verzi și crocanți? Ți-ai umplut nările cu aroma unică a ardeilor și a vinetelor coapte la foc de lemne? 

Mmm, un adevărat corn al abundenței vegetale! 

Totuși, chiar dacă vara trece și nu o să mai avem la dispoziție atât de multe fructe și legume proaspete, putem păstra permanent senzația aceea de bine a trupului care determină mișcări agile, digestie ușoară, dar mai ales, un spirit clar, luciditate și idei frumoase. Cum? Ne hrănim cu vegetalele sezoniere, dar și cu cereale, semințe, leguminoase... A! Și renunțăm progresiv / definitiv la hrana moartă, la carne. Pare greu, dar nu e!

 

Îți recomand cu drag un ajutor pentru viitoarea ta alimentație inteligentă: Alimentația în practica yoga de Dan Bozaru. 

«Fără îndoială că civilizaţia actuală, o dată cu tehnicizarea vieţii, a făcut incontestabile servicii omului, la care azi cu greu am putea renunţa; dar, în acelaşi timp, acest lucru aduce şi considerabile deservicii. Între acestea, schimbarea modului de alimentaţie, stress-ul, poluarea, sunt factori cu multiple efecte negative asupra stării de sănătate. 

Însă, dintre numeroasele obiceiuri proaste achiziţionate de omenire de-a lungul timpului, incontestabil consumul de carne se află în capul listei şi aceasta cu toate că, pretutindeni în lume, au existat în toate timpurile oameni iluştri, mari învăţaţi, care au fost vegetarieni sau cel puţin s-au exprimat în favoarea dietei lacto-vegetariene.

Referindu-se la hrana în care este inclusă carnea, Pitagora, care a trăit 100 de ani, spunea: „Evitaţi, o, muritori, de a pângări corpul vostru cu o hrană atât de grea“. 

... În era sulfamidelor, a antibioticelor şi a hormonilor, a corticoizilor şi a altor produse de sinteză, mereu mai numeroase, poate părea straniu că revenim la terapeutici constituite numai din folosirea plantelor, fructelor, legumelor şi cerealelor, în ciuda sutelor de mii de descoperiri care se produc la ora actuală. Dar să nu uităm că, la urma urmei, savanţii sunt şi ei oameni, deci tributari prejudecăţilor mediului şi timpului lor şi dispuşi să accepte că, ceea ce nu este explicabil prin teoriile curente, nu există.

Poate părea straniu… minţilor neavizate, faptul că opinia publică şi chiar medicina modernă se reorientează spre acele practici vechi, de mult uitate, simple, naturale şi eficiente, din rândul „leacurilor băbeşti“. Dar timpul Marilor Redescoperiri este aproape şi trebuie să ne reamintim că „alimentele trebuie să fie medicamentele noastre şi medicamentele noastre trebuie să fie alimentele noastre“. (Hypocrat). 

.. Clorofila legumelor şi a fructelor, a plantelor în genere, capătă o enormă importanţă în menţinerea echilibrului lăuntric al fiinţei umane. Ea este „sângele verde“ al vegetalelor şi între ea şi hemoglobină sunt puţine deosebiri. De aceea, clorofila s-a distins dintotdeauna prin virtuţile ei antianemice, prin proprietăţile ei tonifiante şi ca factor de creştere, acordându-i-se, în plus, şi proprietăţi antidegenerative, mai ales în domeniul cancerului.

În lucrarea de faţă atragem atenţia asupra unor principii generale de care trebuie să ţinem seama pentru ca acest adevărat Templu, care este corpul nostru, să fie menţinut sănătos, puternic şi pur. Este de ajuns să adopţi o hrană biologică, simplă şi sănătoasă şi să ştii să-ţi interzici alimentul sau alimentele care ţi-ar pune corpul în dificultate, pentru a deveni armonios şi liber.»

 

Chiar dacă practici yoga, chiar dacă nu, în carte sunt expuse câteva principii de bază a alimentației lacto-vegetariene prin prisma învățăturilor yoghine, sfaturi și recomandări pentru prepararea hranei, dar cel mai important, ai la dispoziție 264 de rețete: gustări, salate, supe, ciorbe, feluri principale, deserturi, băuturi... Delicioase, cu ingrediente simple și, garantat, cu efecte benefice pentru trupul și spiritul tău!

Iată și câteva rețete: 

Salată de măsline

Măslinele, dacă nu sunt prea sărate, se curăţă de sâmburi şi se dau prin maşina de tocat (dacă sunt prea sărate se fierb 5-10 minute), se adaugă 2 gălbenuşuri fierte şi unul crud, după care se freacă cu o lingură de lemn, cu ulei şi zeamă de lămâie, ca pentru maioneză. Se adaugă în final ceapă tocată mărunt.

Salată de ciuperci cu ouă, ţelină şi caşcaval

Se fierb 250 g de ciuperci în apă cu o lingură de oţet şi sare; se lasă la răcit, se toacă şi se aşază într-o salatieră. Se fierb 3-4 ouă tari, se curăţă şi se toacă mărunt: 100 g de caşcaval, o ceapă, o ţelină, şi un morcov se dau prin răzătoare şi se adaugă peste ciuperci şi ouă. Se stropeşte compoziţia astfel obţinută cu ulei, puţină zeamă de la ciuperci, se adaugă sare şi condimente; se pune compoziţia într-o salatieră şi se presară caşcaval ras şi verdeaţă tocată. Se poate folosi şi brânză telemea.

Dovlecei umpluţi cu sufleu de caşcaval

Se amestecă 150 g de brânză de vaci cu 100 g de caşcaval ras, 100 g de smântână, 4 gălbenuşuri, 60 g de făină, 50 g de unt, verdeaţă tocată, sare şi albuşurile bătute spumă. 1,5 kg de dovlecei se taie în jumătăţi, se scobesc, se umplu cu compoziţia de sufleu, se pun deasupra bucăţele de unt şi se aşază într-un vas de copt uns cu unt. Se toarnă în vas 200 g de smântână diluată cu puţină apă şi se dă vasul la cuptor timp de 35-40 de minute.

Ruladă de ciocolată

Se dizolvă, pe foc mic, 30 g de ciocolată în 200 g de miere. Se ia de pe foc, se adaugă 4 gălbenuşuri, o lingură de zahăr invertit şi se amestecă totul bine. Se bat albuşurile spumă şi, în timp ce le batem, se adaugă amestecul de miere cu ciocolată şi 5 linguri de griş. Se coace într-o formă tapetată cu hârtie, la foc potrivit. După ce a căpătat o culoare gălbuie, se scoate din cuptor şi se răstoarnă pe un şervet umed. Se îndepărtează cu grijă hârtia şi se rulează aluatul împreună cu şervetul. Se lasă să stea astfel circa 1 minut. Se desfăşoară, se dă la o parte şervetul şi se rulează din nou. După ce s-a răcit, se umple cu cremă de vanilie şi se rulează strâns. Se toarnă deasupra o glazură de caramel.

Nectar de pepene galben

Se alege un pepene galben de mărime mijlocie, se curăţă de coajă şi seminţe, se taie în bucăţi. Se mixează împreună cu 200 g de miere şi zeama de la o lămâie. Se lasă la macerat 2 ore şi apoi se serveşte cu sifon sau apă minerală.

~ Poftă bună! ~

 

Poți să afli și mai multe rețete, să cunoști și alte considerente pentru adoptarea unei alimentații fără carne, dacă îți vei cumpăra cartea: https://www.edituramix.ro/sanatate-naturism/alimentatia-in-practica-yoga/

Costă cât vreo 2 pepeni mari. O mănânci până la coajă - pardon, copertă! :))) 

 

  P.S. Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că le-ar plăcea și altor prieteni, te rugăm să distribui linkul. Mulțumim! :)

 

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente