Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

5 perle de intelepciune tolteca

28/02/2019
de catre

 

 

Toltec înseamnă artist. Nu artist în sensul tradițional al cuvântului, nu e vorba de cineva care crează picturi sau muzică. E vorba de un artist care se creează pe sine însuși, un artist al propriei vieți. Ce-ar fi să devenim cu toții artiști ai proprie vieți? În acest articol vom vorbi despre:

  • ce este intelepciunea
  • ce spun marii gânditori despre intelepciune
  • ce spun oamenii de stiinta despre intelepciune
  • cum se comporta un om intelept
  • cum ajungem intelepti (iar pentru asta aducem in discutie cele 5 „perle” de intelepciune tolteca de la don Miguel Ruiz)

Ce este intelepciunea

În dicționar înțelepciunea este definită ca și „capacitate superioară de înțelegere și de judecare a lucrurilor” sau „capacitatea de a gândi și de a acționa prin folosirea cunoștințelor, a experienței, a înțelegerii și a bunului simț”. Unii o clasifică drept inteligență dobândită prin acumularea unor cunoștințe sau prin intermediul experienței de viață, iar alții o consideră drept un dar divin, un talent înnăscut.
 


Ce spun marii gânditori despre intelepciune

„Înţelepciunea e numai adevăr”. / Johann Wolfgang von Goethe
„Înțelepciunea nu este altceva decât Știința Fericirii.” / Diderot
,Întelepciunea vine odată cu învăţătura.” / Honore de Balzac
„Înţelepciunea vine odată cu anii.” / Publius Ovidius Naso
„Înţelepciunea e a ta numai când o dai altuia, altfel ea este numai în tine.” / Nicolae Iorga
 

Ce spun oamenii de stiinta despre intelepciune

Conform unui studiu realizat de câțiva oameni de știință americani pe un grup format din 3.000 de oameni cu vârsta între 60 și 100 de ani a rezultat că persoanele vârstnice sunt mai puțin dependente de dopamină decât cele tinere. Asta se traduce prin faptul că un bătrân va reacționa mai puțin impulsiv și se va lăsa mai puțin influențat de emoții atunci când ia decizii sau când acționează.
 
Un paradox este că oamenii de știință consideră înțelepciunea ca fiind reflectată de un creier care funcționează mai încet, nu mai repede. În acest sens scanările pe creier au arătat că există 4 regiuni specifice unde se face vizibilă prezența înțelepciunii, iar aceste regiuni sunt mai active la oamenii vârstnici, decât la tineri.
 

Cum se comporta un om intelept

„Nu pune mare preţ pe un om care nu este mai înţelept astăzi decât a fost ieri.” / Abraham Lincoln
„Un intelectual rezolvă problemele. Un geniu le evită.” / Albert Einstein
„Oamenii înţelepţi, prevăzând primejdiile după semne, se feresc de ele.” / Aesop
„Uitarea şi mersul mai departe sunt cea mai mare înţelepciune.” / Friedrich Nietzsche
„A fi mai înţelept decât se cuvine nu înseamnă a fi înţelept.” / Philippe Quinaul

 

Cum ajungi intelept

Întrebarea firească care se naște după ce citești aceste maxime și definiții este: bine-bine, dar cum ajung eu înțelept? Ce e de făcut concret pentru a dezvolta astfel de capacități și comportamente? 

 

Pentru a răspunde la acest gen de întrebări care macină frecvent mintea celui care caută Adevărul, voi folosi 5 dintre învățăturile redate în cartea „Mic tratat de înțelepciune” de don Miguel Ruiz Jr, publicată la Editura Mix. Iată mai jos cele 5 perle din înțelepciunea toltecă în care se îmbină conștientizarea cu îndemnul la acțiune:
 

  1. Cine ești?

Numeroase persoane mă întreabă ce sunt, și adevărul este că nu am habar cine sunt, dar știu că mă aflu aici și că sunt în viață. Pentru a descrie ceea ce sunt ar trebui să folosesc cunoaște­rea, iar cunoașterea nu este tocmai adevărată. Ea reprezintă modul în care ne înțelegem unii pe alții. Pot spune că sunt o ființă umană, un bărbat, un medic, un autor, un șaman, energie, spirit, lumină sau orice altceva, dar toate acestea sunt simple cuvinte. Adevărul este că nu știu ce sunt, dar exist aici și acum. Același lucru este valabil în cazul tutu­ror. Credeți că știți ce sunteți, și utilizați cunoaște­rea pentru a vă spune ce sunteți, însă tot ce faceți este să creați o imagine a voastră și să vă proiectați conform ei. Toți vor crede că imaginea este ceea ce sunteți, însă este acesta adevărul? Oare poți descrie puterea care ești?

  1. Cum procedezi de obicei?

Imaginea pe care ți-ai creat-o despre tine este acea parte din tine care analizează totul, și care are anumite credințe. Această imagine creează atât de multe limitări, încât ajungi să te temi de propria judecată. Judecățile și pedepsele pe care le creezi sunt ceea ce numim vină și rușine. În modul acesta te ocupi de tine. Ți-ai creat o ima­gine la înălțimea căreia încerci să trăiești, însă acea imagine nu ești tu. Definiția libertății este să fii tu însuți, chiar dacă nu știi ce ești. Libertatea înseamnă să fii autentic. Nimeni altcineva nu îți poate oferi libertatea.
 

  1. Ce trebuie să faci în schimb?

Pentru a deveni liber, trebuie mai întâi să îți înfrunți frica și apoi să o învingi. Făcând asta, vei obține claritate, căci acum vezi faptul că frica este ireală și că nu mai înseamnă nimic pentru tine. Încă vei fi tentat să îți fie frică, însă te poți elibera de aceasta aducându-ți limpede aminte că nu există niciun motiv pentru care să îți fie frică.
 

  1. De unde începi?

Nu poți schimba planeta dacă nu te schimbi mai întâi pe tine. Da, conform cunoașterii și credințelor tale, poți schimba unele lucruri; însă ajutorul tău se va opri aici, iar schimbarea nu va fi una de durată. Dacă vrei să schimbi cu adevă­rat lumea, mai întâi trebuie să-ți schimbi propria lume, cea creată de tine. Acest lucru înseamnă că trebuie să găsești libertatea în interiorul tău, în loc să o cauți la exterior. La exterior, oamenii vor pune bariere pentru a te împiedica să te schimbi, dar cele mai mari obstacole sunt cele create de tine.
 

  1. Și când să te oprești?

Când învățăm o limbă, învățăm de fapt simbo­luri cărora le atribuim un înțeles. Cunoașterea ia locul adevărului când ne investim puterea credin­ței în crearea acelor simboluri. Credința înseamnă să crezi ceva cu toată ființa ta, fără nicio urmă de îndoială. Cunoașterea preia controlul asupra minții noastre atunci când avem încredere deplină în tot ceea ce știm.
 
Dacă putem menține conștiința faptului că tot ceea ce știm este adevărat numai pentru că am fost de acord cu acest lucru, descoperim că niciodată această cunoaștere nu este adevărată; cunoașterea este reală numai în cazul persoanelor care au fost de acord cu înțelesul său. Adevărul real a existat anterior creației cunoașterii umane și va exista chiar și după extincția omenirii. El nu are nevoie de nimeni care să creadă în el.
 
Adevărul nu poate fi explicat. Folosim limbajul pentru a încerca să îl explicăm și ne putem apropia mult de înțelesul său, însă unica modalitate de a cunoaște adevărul este de a-l experimenta.


În concluzie, nu te oprești niciodată.


Acum, cu permisiunea ta, te întreb: ce ar fi dacă investind o sumă extrem de mică ( doar 29 RON)  vei avea la îndemână un set de 175 de astfel de învățături care te conduc gradat către o înțelepciune profundă? Se spune că atunci când discipolul este pregătit, maestrul apare. La fel stau lucrurile și cu informațiile / înțelepciunea. Oare ești pregătit pentru întâlnirea cu înțelepciunea unui adevărat maestru?  Don Miguel Ruiz a fost un Nahual, un iluminat al învățăturii toltece, iar în acest Mic Tratat de Înțelepciune îți este revelată esența învățăturilor sale apreciate și venerate în întreaga lume. Pe Amazon 88% din recenzii sunt de 5 stele pentru această publicație. E o carte de excepție care te va unge la suflet.

 

Poți cumpăra cartea de aici, de pe libris sau din librării 

 Cu drag,

Marcus Gergely

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente