Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

5 pericole ale consumului de carne

10/04/2019
de catre

„Suntem ceea ce mâncăm” spun marii înțelepți din Orient în tratatele yoghine. De asemenea, aceeași esență ne-o transmit și marii înțelepți din Occident cum ar fi: Pitagora, Platon, Socrate, Leonardo da Vinci, Shakespeare, Voltaire, Newton, Einstein  și mulți alții care au fost vegetarieni .
 

Ce se întâmplă în corpul nostru, care sunt consecințele și care sunt pericolele la care ne expunem prin consumul de carne? Iată mai jos  ce ne relatează Dan Bozaru în cartea sa Alimentația în practica Yoga despre acest subiect.
 

„Cu o minimã putere de discriminare și sinceritate lãuntricã, oricare dintre noi va putea sã recunoascã cu ușurințã aceste pericole la care se expun cei care consumã carne.
 
 

1.Îmbãtrânirea prematurã

 
Eschimoșii, care trãiesc preponderent cu carne, îmbãtrânesc totuși foarte repede, având o medie de viațã de numai 27 de ani și jumãtate. Kirghizii, trib nomad din Rusia orientalã, al cãror regim se compune în mod esențial numai din carne, îmbãtrânesc la rândul lor prematur și mor destul de repede, fãrã a depãși, cel mai adesea, vârsta de 40 de ani.
 
 

2. Otrãvirea


Chiar înainte și mai ales dupã agonia din abatoare, lupta inutilã a animalelor terifiate care se zbat pentru a-și pãstra viața, antreneazã mari schimbãri biochimice, care fac sã aparã la acestea subproduse toxice și o mare cantitate de adrenalinã emisã în mod abundent în întregul lor corp, care devine astfel, practic, otrãvit. Carnea va fi, deci, deja otrãvitã de suferința cumplitã a animalului înainte de moarte.
 
 

3. Cancerul

 
Un studiu recent al oamenilor de științã americani, efectuat pe un eșantion de 50.000 de lacto-vegetarieni, a pus în evidențã rezultate extraordinare, care au șocat lumea cercetãtorilor în domeniul cancerului. Studiul aratã clar cã acest grup prezintã un procent incredibil de scãzut de persoane bolnave de cancer în raport cu un grup similar ca vârstã și sex, mare consumator de carne. Studiul mai aratã, de asemenea, cã speranța de viațã a grupului lacto-vegetarian este cu mult mai mare și cã toate maladiile cardio-vasculare sunt prezente, în cazul lor, într-un procent mult mai redus.
 
 
Unul din motivele pentru care persoanele care consumã carne sunt mult mai vulnerabile la cancer este acela cã o bucatã de carne, dupã numai câteva zile de la sacrificarea animalului respectiv, capãtã o culoare nesãnãtoasã, gri verzuie, mãslinie. Pentru a preîntâmpina aceastã degradare, industria cãrnii folosește curent diferite substanțe, ca: nitrați și alți conservanți pentru a o face în mod artificial (dar nesãnãtos) sã parã roșie. Cercetãrile din ultimii ani au demonstrat, de asemenea, în mai multe rânduri, cã aceste substanțe conservante sunt profund cancerigene.
 
 
Pe de altã parte, pentru a crește cât mai repede și pentru a aduce cât mai mult profit, animalele sunt pur și simplu îndopate: li se inoculeazã mari cantitãți de hormoni care le stimuleazã în mod haotic creșterea, li se administreazã stimulenți în exces ai apetitului, diferite antibiotice, calmante și amestecuri alimentare chimice. În plus, cum fermele s-au schimbat adeseori în adevãrate fabrici de accelerare a creșterii de animale, numeroase animale nu mai ajung niciodatã, pânã în ziua sacrificãrii, sã vadã lumina soarelui. Viața lor este complet dependentã și forțatã de cãtre om într-un mediu restrâns, neprielnic și – în cele mai multe situații – se sfârșește printr-o moarte brutalã. Asemenea practici artificiale, nu numai cã dezechilibreazã starea chimicã a corpului acestor animale, distrugându-i obiceiurile naturale, dar îi și determinã, apariția tumorilor maligne și a altor malformații.
 
 

4. Boli cardiace

 
Grãsimile animale, cum ar fi colesterolul, acoperã pereții vaselor sanguine și, pe mãsurã ce persoana care consumã carne îmbãtrânește, secțiunea acestor vase se îngusteazã din ce în ce mai mult. Presiunea asupra inimii crește, rezultând o vulnerabilitate cardiacã și o creștere corespunzãtoare a tensiunii arteriale.
 
 
În societatea noastrã, o persoanã din douã care consumã carne va fi atinsã de o maladie cardiacã sau care este legatã de vasele sanguine, în timp ce exact aceste boli sunt practic necunoscute în țãrile în care consumul de carne este foarte scãzut. Autopsia soldaților americani omorâți în rãzboiul din Coreea aratã cã, chiar și la vârsta de 22 de ani, ei aveau deja semne caracteristice de arterosclerozã coronarianã, semne inexistente la soldații coreeni, ce erau preponderent lacto-vegetarieni.
 

 

5. Putrefacția

 
Spre deosebire de plante, care au o membranã celularã rigidã și un sistem circulator simplu, celulele animale mor foarte rapid atunci când circulația este opritã. Imediat ce viața înceteazã, proteinele animale se coaguleazã și sunt secretate enzime autodistructive; se formeazã o nouã substanțã numitã „ptomainã“.
 
 
Carnea, peștele și ouãle au o proprietate comunã: ele se descompun și putrezesc rapid. Cea mai mare cantitate de carne este consumatã de obicei la un interval de o sãptãmânã sau douã și aici trebuie sã reamintim cã putrefacția și creșterea numãrului de bacterii începe aproape imediat dupã moarte.
 
 
Obișnuința de a consuma o asemenea carne animalã în starea sa caracteristicã de descompunere rapidã creeazã otrãvuri foarte violente în colon și, în plus, îmbãtrânește prematur tractul intestinal.
 
 
În concluzie, se poate spune cã nu este prea încântãtor sã știi cã înghiți și consumi astfel de produse care, prin chiar ceea ce conțin ele, alimenteazã propriile tale celule, țesuturi, propriul tãu sânge. Consumul de carne se coreleazã foarte bine și cu observaþiile fãcute de clarvãzãtori sau cu cele efectuate cu ajutorul ecranelor cu dicianinã inventate de Kilner încã din 1908; anume, cã aura unor astfel de persoane este deosebit de impurã, oarecum încețoșatã, lipsitã de claritate și strãlucire, având o vibrație joasã și culoare (pe anumite porþiuni) de brun închis și verde murdar.
 

 

Renunțarea treptată la consumul de carne

 
Un vechi principiu al înțelepciunii yoghine sugereazã cã cel mai sigur mijloc de a transforma o atitudine profund ancoratã în ființa noastrã nu este sã-i smulgi fulgerãtor rãdãcina, ci mai degrabã sã plantezi, sã cultivi și sã hrãnești un obicei profund benefic, opus celui vechi și sã acorzi noii obișnuințe o grijã, o dragoste și o considerabilã atenție ca și cum am cultiva o minunatã floare albã de lotus.
 

Destul de repede vom constata atunci cã aceastã nouã obișnuințã va crește în forțã și frumusețe și, cu un foarte mic efort, iarba rea (obișnuința de a consuma carne) se va usca și va dispãrea spontan. O sugestie foarte utilă pentru a putea cultiva aceastã floare este să cumpãrãm câteva cãrþi cu rețete  vegetariene. Aceastã strategie ne va face sã economisim banii: un regim vegetarian divers, original, delicios, cu o mare cantitate de proteine, poate face în general sã ne scadã cheltuielile alimentare cu aproape 50%. Consumãm apoi douã sau trei farfurii cu mâncare vegetalã, ușoarã și foarte hrãnitoare în locul unei mese în care eram obișnuiți sã consumãm carne.”
 

Trebuie să înțelegem că sănătatea nu este lipsa bolii, ci este expresia unei stări de vitalitate puternică, este o emanație de entuziasm ce se exprimă în tot ceea ce facem în viața de zi cu zi.  Pentru a cultiva o astfel de stare e necesar să urmăm niște principii în acord cu Mama Natură, principii care au trecut testul timpului și care s-au dovedit eficiente pentru oameni.
 

Alimentația în practica Yoga nu este o carte doar pentru yoghini, ci este o carte pentru oricine vrea să devină cu adevărat sănătos.  În infinitatea de cărți despre nutriție cu rețete care mai de care mai exotice și mai greu de implementat pentru mintea și obiceiurile românului, Alimentația în Practica Yoga se remarcă prin faptul că oferă soluții, explicații, rețete și secrete ce respectă principiile de combinarea inteligentă și sănătoasă a principiilor masculine / Yang și feminine / Yin ce se regăsesc în fiecare aliment în cantități diferite, făcând apel și uz la alimente tradițional românești. Acesta este un foarte mare atu pentru noi ca români. Alimentația în Practica Yoga este o carte care ar trebui să existe în bucătăria oricărui om care aspiră la poftă de viață, la energie debrodantă și la echilibru mental și emoțional.


O poți comanda cu un singur click de aici sau din librării.


Cu prietenie,
Marcus Gergely

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente