Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

3 povești cu lecții de viață profunde

26/06/2019
de catre

Toți iubim poveștile, fie că suntem copii, bunici, părinți, adolescenți, iubiți, iubite, colegi sau prieteni. Ne plac basmele sau poveștile vechi și ne plac și poveștile moderne, nu-i așa? Ne plac pentru că ne stimulează inteligența, creativitatea și intuiția și ne încântă misterul,  suspansul, necunoscutul și mai ales deznodământul poveștii, respectiv înțelepciunea profundă, ascunsă pe care subconștientul nostru e  superfascinat și entuziasmat să o dezlege. Din astfel de motive, m-am gândit să  îți propun în acest articol 3 povești faine care conțin lecții de viață foarte profunde, lecții ce odată înțelese îți pot schimba radical viața în bine.
 

POVESTEA 1 - BROASCA ȚESTOASĂ

Împăratul Chinei și-a trimis ambasadorii la un pustnic care trăia în munții din nord, cu scopul de a-i propune să devină prim-ministru.

După multe zile de călătorie, ambasadorii au ajuns în sfârșit, dar ermitajul era gol! În apropiere, ei au văzut un om pe jumătate gol care pescuia cu un băț în apa râului. Să fi fost acest om cel despre care împăratul avea un respect atât de mare? Câteva întrebări puse sătenilor din apropiere au dovedit că da. De aceea, ambasadorii s-au întors pe malul râului și au încercat să-i atragă atenția pescarului, cu cel mai mare respect cu putință.

Pustnicul și-a croit drum prin apă și a ajuns în fața ambasadorilor, cu brațele încrucișate la piept.
– Ce doriți?
– Mult-stimate domn. Majestatea sa, Împăratul Chinei, ne-a trimis la tine cu aceste daruri, pentru a atesta astfel că a auzit de sfințenia și de înțelepciunea ta. Majestatea sa te invită să accepți postul de prim- ministru al regatului.
– Prim-ministru al regatului?
– Da, mult-stimate domn.
– Eu?
– Da, mult-stimate domn.
– Oare Majestatea sa și-a pierdut mințile? a mai apucat să întrebe pustnicul, înainte de a izbucni într-un hohot zgomotos de râs, spre stânjeneala ambasadorilor.

După ce și-a mai revenit puțin, el a continuat:
– Spune-mi, e adevărat că deasupra altarului principal al capelei împăratului a fost agățată o broasc㠍țestoasă împăiată, a cărei carapace a fost încrustată cu pietre prețioase?
– Da, venerabile domn.
– Și e adevărat că o dată pe zi, împăratul și suita sa se adună ca să aducă un omagiu acestei neprețuite broaște țestoase?
– Da, stimate domn.
– Bine. Priviți acum broasca țestoasă din fața voastră, cea care dă din coadă și se scaldă în apă. Credeți că i-ar conveni să ia locul celei din palat?
– Cu siguranță nu.
– Atunci, mergeți la împărat și spuneți-i că nici eu nu doresc să vin acolo. Nimeni nu poate rămâne viu dacă este urcat pe un piedestal.
 

POVESTEA 2 - OAMENII VĂRGAȚI

Un predicator a pus următoarea întrebare unei clase de copii:
– Dacă toți oamenii buni ar fi albi și toți oamenii răi ar fi negri, voi ce culoare ați avea?

Micuța Mary Jane a răspuns prompt:
– Eu aș fi vărgată!
Morala: La fel ar fi și Predicatorul. La fel ar fi și Mahatma-șii, papii și sfinții.
 

POVESTEA  3 - BAYAZID ÎNCALCĂ REGULA

Sfântul musulman Bayazid obișnuia uneori să încalce în mod deliberat regulile și ritualurile exterioare ale Islamului.

Odată, pe când se întorcea de la Mecca, el s-a oprit în orașul iranian Rey. Localnicii, care îl venerau, s-au înghesuit ca să-l întâmpine, creând o mare agitație în oraș. Obosit de toată această adulație, Bayazid a așteptat până când a ajuns în piața centrală. Acolo, a scos din buzunar o bucată de pâine și a început să o mestece în văzul tuturor. Era o zi de post, în luna Ramazanului, dar Bayazid știa foarte bine că pelerinajul său îi permitea încălcarea legii.
 
Adoratorii săi nu știau însă acest lucru. Socați de acest comportament, ei l-au părăsit pe loc, întorcându- se în casele lor. Implacabil, Bayazid i-a șoptit unui discipol:
 
– Ai remarcat cum în clipa în care am făcut ceva care contravenea așteptărilor lor, toată venerația lor a dispărut?
 
Morala: Prețul pe care trebuie să-l plătiți dacă doriți să fiți venerați este conformismul.

 
Cum au fost poveștile? Ți-au plăcut?  Te-au impactat? Le-ai găsit folositoare?  Ți-ar plăcea să ai la îndemână și să citești mai multe astfel de povești? Dacă da, atunci te invit să cumperi cartea lui Anthnoy de Mello Cântecul Păsării. Cartea e compusă din 124 de povestiri din cultura zen sau budistă, creștină, sufită, chineză, hindusă, rusă etc.  Pe GoodReads cartea are un rating de 4 și 5 stele din partea a peste 81%  dintre cei care și-au manifestat opinia.
 


„Fiecare poveste din această carte este despre tine” / Anthony de Mello.
 


Dacă ești tentat să cumperi mai multe cărți de același autor, accesează rubrica Cumpără Împreună și vei benefecia și de 25% REDUCERE.



Intră în lumea poveștilor cu tâlc cumpărând Cântecul Păsării.

Cu prietenie,
Marcus Gergely

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente