Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

10 pasi spre disciplina si perseverenta

06/03/2019
de catre
 
 
 
Poate nu îți vine să crezi, dar studiile arată că oamenii disciplinați sunt mai fericiți decât cei care lasă lucrurile să se întâmple în voia haosului.
 

Pe de altă parte, te-ai întrebat vreodată de ce au unii oameni mai mult succes decât alţii? De ce realizează ei atât de multe într-un timp atât de scurt? Este evident că răspunsul nu se referă numai la talentul lor, căci există nenumăraţi oameni talentaţi care au eşuat în istorie, sau numai la progresul tehnologic, căci există destui oamenii de ştiinţă sau experţi în tehnologie care nu au acelaşi succes.

 
Cei mai importanţi factori care îi împing pe oameni către marile realizări (indiferent ce domeniu ar aborda) sunt disciplina, dublată de constanţa puterii de concentrare, dar şi de constanţa eforturilor lor.
 

De ce ai vrea să devii disciplinat?
 
  • Îți antrenezi și dezvolți capacitatea de autocontrol care la rândul său stimulează și dezvoltă încrederea în sine;
  • Dobândești claritate mentală și un înalt simț al scopului;
  • Iei mai ușor decizii;
  • Sucesul în orice domeniu este mai la îndemână, este previzibil și planificabil pentru omul disciplinat;
  • Cultivi un sentiment constant de mulțumire și progres;
  • Marea majoritate a celor care deţin virtutea disciplinei şi constanţei devin oameni super-performanţi în domeniul lor de activitate.
 
Cred că lista ar fi foarte lungă, așa că hai mai bine să vedem ce ne spune Del Pe în cartea sa „De la Succes la Împlinire”, despre cei 10 pași care te pot ajuta să dobândești virtutea disciplinei.
 
1. Fixaţi-vă scopuri clare şi treceţi apoi la împlinirea lor riguroasă
 
Fixaţi-vă scopuri şi obiective clare şi învăţaţi pe de rost rolul pe care trebuie să-l jucaţi şi rezultatele pe care trebuie să le obţineţi. Asiguraţi-vă că nu v-aţi ales un ţel minor şi că el se integrează perfect în viziunea de ansamblu pe care o aveţi asupra vieţii pe care v-o doriţi. Nu este suficient să depui eforturi constante dacă direcţia în care te îndrepţi şi scopul pe care ţi-ai propus să îl îndeplineşti nu sunt pozitive, sigure sau clare. De aceea, notaţi în scris scopul pe care vi l-aţi propus şi rezultatele cantitative şi calitative pe care doriţi să le obţineţi, până când ele vă devin perfect clare.
 

Cheia disciplinei este concentrarea constantă asupra lor, deopotrivă în momentele bune şi în cele mai puţin bune. Reamintiţi-vă tot timpul de scopul final şi de rezultatele pe care trebuie să le obţineţi, făcând note în calendar sau în agenda dumneavoastră, şi plasaţi cartoane care să vă aducă aminte de acest lucru prin casă şi la locul de muncă. Pentru un impact mai puternic, sintetizaţi-le într-un slogan sau într-un moto reprezentativ. Acelaşi lucru este valabil şi pentru o organizaţie sau pentru o echipă.
 

2. Faceţi eforturi suplimentare şi alocaţi mai mult timp obiectivelor propuse

 
O capodoperă presupune de regulă mai mult timp alocat şi mai multă forţă a voinţei disciplinate decât o operă obişnuită. Dacă veţi analiza ce aţi făcut dumneavoastră mai bun în viaţă, veţi constata că acţiunea respectivă a fost cea în care aţi investit cel mai mult timp, cele mai mari eforturi, cele mai bune resurse de care aţi dispus, păstrându-vă neabătut concentrarea şi constanţa.
Cei mai de succes oameni sunt cei care sunt capabili să facă eforturi suplimentare şi să aloce mai mult timp lucrurilor pe care le consideră importante, care dau cu adevărat semnificaţie vieţii.

 

3. Notaţi în scris strategia aleasă şi programul stabilit

 
Notaţi în scris strategia şi programul pe care le-aţi stabilit, cu date precise pentru împlinirea obiectivelor, în vederea obţinerii celor mai bune rezultate. Respectaţi apoi cu stricteţe termenele stabilite fără să acceptaţi nici un compromis. Simpla notare în scris a unei strategii şi a unor programe nu este suficientă pentru a deveni disciplinat. Strategia creată trebuie apoi implementată, iar rezultatele obţinute trebuie monitorizate. Faceţi evaluări periodice şi introduceţi modificările care se impun.
 


4. Faceţi-vă o obişnuinţă din a termina ceea ce aţi început

 
Urmăriţi să terminaţi întotdeauna ceea ce aţi început. În cazul marilor performeri, acest principiu reprezintă deja o obişnuinţă, dar oamenii cu realizări mai mici trebuie să lucreze la cultivarea sa. Puteţi începe cu proiecte mai mici şi cu obiective pe termen scurt, care să vă inspire apoi să vă formaţi o obişnuinţă din a termina ceea ce aţi început. Dacă aţi reuşit acest lucru de mai multe ori cu obiective minore, trecerea la realizarea marilor scopuri va deveni din ce în ce mai uşoară.


5. Concentraţi-vă asupra rezultatelor, dar şi asupra virtuţilor care trebuie să stea la baza lor
 
 
Concentraţi-vă asupra rezultatelor, dar nu faceţi compromisuri cu virtuţile esenţiale pentru a obţine rezultate mai rapide. Există oameni care sunt dispuşi să sacrifice multe reguli pentru atingerea rezultatelor pe care le doresc, mergând uneori până la încălcarea virtuţilor esenţiale.


Pe termen lung această atitudine se dovedeşte nefericită, la fel ca în cazul atleţilor care iau steroizi pentru a-şi mări performanţele la Jocurile Olimpice, dar sfârşesc prin a-şi pierde medalia atunci când sunt descoperiţi că s-au dopat, sau ca în cazul oamenilor de afaceri şi politicienilor care îşi îndeplinesc obiectivele pe termen scurt, dar sfârşesc prin a eşua pe termen lung (studiul de caz al companiei Enron reprezintă un exemplu foarte ilustrativ în această direcţie).
 

Adevărata disciplină ţine întotdeauna cont de procesul corect şi de morala valorilor în obţinerea rezultatelor dorite. Nu uitaţi că obiectivele dumneavoastră reprezintă doar nişte paşi pe calea împlinirii planurilor pe termen lung, şi oricum, nu va fi sfârşitul lumii dacă nu veţi reuşi să le îndepliniţi. Faceţi tot ce vă stă în puteri, dar detaşaţi-vă de rezultatele obţinute şi acceptaţi-le aşa cum sunt. La urma urmei, ceea ce contează cu adevărat este atitudinea dumneavoastră.

 
6. Nu vă riscaţi viaţa de dragul succesului

 
Urmăriţi atingerea unor rezultate optime într-un timp cât mai scurt, dar aveţi grijă să supravieţuiţi. Un mare campion este mult mai util viu şi sănătos decât bolnav sau mort. Nu vă sacrificaţi sănătatea sau viaţa de dragul unui obiectiv. Scopul nu este tot una cu dumneavoastră. El reprezintă doar unul din multele obiective pe care le-aţi stabilit vreodată în această viaţă. Vor mai urma şi altele, dar pentru asta trebuie să rămâneţi în viaţă. De aceea, evitaţi excesele şi nu cauzaţi neplăceri (dumneavoastră sau altor persoane) de dragul îndeplinirii cu orice preţ a unui ţel pe care vi l-aţi propus.
 
Curajul nu trebuie confundat nici o clipă cu fanatismul prostesc. Cele două calităţi par similare, dar sunt despărţite de atitudinea din spatele lor.
 

7. Faceţi un plan de rezervă şi evitaţi surprizele
 
Notaţi în scris toate atitudinile negative şi obstacolele efective care se pot opune planurilor dumneavoastră şi apoi încercaţi să le rezolvaţi. Faceţi planuri de rezervă pentru a rezolva problemele anticipate şi pentru a evita surprizele neplăcute. Dezvoltaţi-vă noi atitudini, care să vină în întâmpinarea ţelurilor dumneavoastră. Există în această direcţie suficiente teste personale care vă permit să vă auto-evaluaţi.

 
8. Răspundeţi corect atacurilor adversarilor dumneavoastră
 
Disciplina se verifică şi se dezvoltă cel mai bine în prezenţa competiţiei sau a criticii. De aceea, treceţi la realizarea neîntârziată a obiectivelor dumneavoastră. Dacă vă confruntaţi cu atacuri ale concurenţei, răspundeţi într-o manieră echilibrată, detaşată.
 

9. Găsiţi-vă un antrenor sau un mentor calificat
 
Nu vă bazaţi numai pe calităţile dumneavoastră naturale. Dacă v-aţi stabilit un obiectiv extrem de important, apelaţi la un antrenor sau la un mentor care cunoaşte problema din experienţă directă, sau cel puţin la sfatul unui om înţelept ori al unui expert. Selectaţi cu atenţie antrenorul sau mentorul, în funcţie de realizările sale reale.
 

10. Fiţi cât mai adaptabil din perspectiva creativităţii
 
Nu ezitaţi să vă schimbaţi obiectivele şi planurile dacă acestea se dovedesc distructive la adresa vieţii dumneavoastră, împiedicându-vă să evoluaţi.

 
Del Pe continuă mai departe dezvăluind care sunt centrii de forță  (chakre) responsabili pentru  dezvoltarea disciplinei.
 

Învăţătura lui Del Pe este o sinteză a Orientului şi a Occidentului. Ea este rezultatul experienţei sale internaţionale ca inginer, om de afaceri, maestru în artele marţiale, expert în yoga, meditaţie şi ştiinţele vindecării, şi profesor al filozofiei şi înţelepciunii orientale. Del Pe este mentorul spiritual al multor profesionişti şi echipe, inclusiv al unor executivi de la Sony, IBM, Coca-Cola, Banca Mondială şi al multor companii farmaceutice.

 
Pentru prima oară în istoria modernă, tot mai mulţi oameni ajung să recunoască faptul că „viaţa lor a fost un eşec, în pofida succesului pe care l-au obţinut în plan profesional”. În condiţiile uriaşei presiuni la care sunt supuşi pentru a fi eficienţi, îndeosebi în actualul climat economic, în care competiţia şi globalizarea devin din ce în ce mai dure, în care trebuie să înveţi să jonglezi cu tot mai multe roluri, să suporţi nivele din ce în ce mai înalte de stres şi să faci faţă singurătăţii, oamenii simt nevoia unei căi practice care să le permită să atingă succesul dorit şi să se simtă împliniţi fără a-şi sacrifica sănătatea, familia, valorile sociale şi spirituale ale vieţii.


 
Dacă vrei să aprofundezi subiectul cartea lui Del Pe „De la Succes la împlinirete va ajuta să îți croiești singur destinul, astfel încât să cunoşti nu doar succesul, ci şi împlinirea.Fiecare capitol al cărţii include o serie de principii şi de exerciţii practice care îmbină eficient înţelepciunea orientală cu pragmatismul occidental, oferindu-ți astfel un ghid practic prin care vei putea transforma succesul în împlinire, prin maximizarea performanţei la locul de muncă şi echilibrarea vieţii tale.
 
 
Poți cumpara cartea „De la Succes la împlinire de aici,  de pe libris sau din librării.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente