Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

10 pași pentru dobândirea virtuții disciplinei și constanței

24/05/2018
de catre

1. Fixaţi-vă scopuri clare şi treceţi apoi la împlinirea lor riguroasă.

Fixaţi-vă scopuri şi obiective clare şi învăţaţi pe de rost rolul pe care trebuie să-l jucaţi şi rezultatele pe care trebuie să le obţineţi. Asiguraţi-vă că nu v-aţi ales un ţel minor şi că el se integrează perfect în viziunea de ansamblu pe care o aveţi asupra vieţii pe care v-o doriţi. Nu este suficient să depui eforturi constante dacă direcţia în care te îndrepţi şi scopul pe care ţi-ai propus să îl îndeplineşti nu sunt pozitive, sigure sau clare. De aceea, notaţi în scris scopul pe care vi l-aţi propus şi rezultatele cantitative şi calitative pe care doriţi să le obţineţi, până când ele vă devin perfect clare. Cheia disciplinei este concentrarea constantă asupra lor, deopotrivă în momentele bune şi în cele mai puţin bune. Reamintiţi-vă tot timpul de scopul final şi de rezultatele pe care trebuie să le obţineţi, făcând note în calendar sau în agenda dumneavoastră, şi plasaţi cartoane care să vă aducă aminte de acest lucru prin casă şi la locul de muncă. Pentru un impact mai puternic, sintetizaţi-le într-un slogan sau într-un moto reprezentativ. Acelaşi lucru este valabil şi pentru o organizaţie sau pentru o echipă.

2. Faceţi eforturi suplimentare şi alocaţi mai mult timp obiectivelor propuse.

O capodoperă presupune de regulă mai mult timp alocat şi mai multă forţă a voinţei disciplinate decât o operă obişnuită. Dacă veţi analiza ce aţi făcut dumneavoastră mai bun în viaţă, veţi constata că acţiunea respectivă a fost cea în care aţi investit cel mai mult timp, cele mai mari eforturi, cele mai bune resurse de care aţi dispus, păstrându-vă neabătut concentrarea şi constanţa.

Cei mai de succes oameni sunt cei care sunt capabili să facă eforturi suplimentare şi să aloce mai mult timp lucrurilor pe care le consideră importante, care dau cu adevărat semnificaţie vieţii.

3. Notaţi în scris strategia aleasă şi programul stabilit.

Notaţi în scris strategia şi programul pe care le-aţi stabilit, cu date precise pentru împlinirea obiectivelor, în vederea obţinerii celor mai bune rezultate. Respectaţi apoi cu stricteţe termenele stabilite fără să acceptaţi nici un compromis. Simpla notare în scris a unei strategii şi a unor programe nu este suficientă pentru a deveni disciplinat. Strategia creată trebuie apoi implementată, iar rezultatele obţinute trebuie monitorizate. Faceţi evaluări periodice şi introduceţi modificările care se impun.

4. Faceţi-vă o obişnuinţă din a termina ceea ce aţi început.

Urmăriţi să terminaţi întotdeauna ceea ce aţi început. În cazul marilor performeri, acest principiu reprezintă deja o obişnuinţă, dar oamenii cu realizări mai mici trebuie să lucreze la cultivarea sa. Puteţi începe cu proiecte mai mici şi cu obiective pe termen scurt, care să vă inspire apoi să vă formaţi o obişnuinţă din a termina ceea ce aţi început. Dacă aţi reuşit acest lucru de mai multe ori cu obiective minore, trecerea la realizarea marilor scopuri va deveni din ce în ce mai uşoară.

5. Concentraţi-vă asupra rezultatelor, dar şi asupra virtuţilor care trebuie să stea la baza lor.

Concentraţi-vă asupra rezultatelor, dar nu faceţi compromisuri cu virtuţile esenţiale pentru a obţine rezultate mai rapide. Există oameni care sunt dispuşi să sacrifice multe reguli pentru atingerea rezultatelor pe care le doresc, mergând uneori până la încălcarea virtuţilor esenţiale. Pe termen lung această atitudine se dovedeşte nefericită, la fel ca în cazul atleţilor care iau steroizi pentru a-şi mări performanţele la Jocurile Olimpice, dar sfârşesc prin a-şi pierde medalia atunci când sunt descoperiţi că s-au dopat, sau ca în cazul oamenilor de afaceri şi politicienilor care îşi îndeplinesc obiectivele pe termen scurt, dar sfârşesc prin a eşua pe termen lung (studiul de caz al companiei Enron reprezintă un exemplu foarte ilustrativ în această direcţie). Adevărata disciplină ţine întotdeauna cont de procesul corect şi de morala valorilor în obţinerea rezultatelor dorite. Nu uitaţi că obiectivele dumneavoastră reprezintă doar nişte paşi pe calea împlinirii planurilor pe termen lung, şi oricum, nu va fi sfârşitul lumii dacă nu veţi reuşi să le îndepliniţi. Faceţi tot ce vă stă în puteri, dar detaşaţi-vă de rezultatele obţinute şi acceptaţi-le aşa cum sunt. La urma urmei, ceea ce contează cu adevărat este atitudinea dumneavoastră.

6. Nu vă riscaţi viaţa de dragul succesului.

Urmăriţi atingerea unor rezultate optime într-un timp cât mai scurt, dar aveţi grijă să supravieţuiţi. Un mare campion este mult mai util viu şi sănătos decât bolnav sau mort. Nu vă sacrificaţi sănătatea sau viaţa de dragul unui obiectiv. Scopul nu este tot una cu dumneavoastră. El reprezintă doar unul din multele obiective pe care le-aţi stabilit vreodată în această viaţă. Vor mai urma şi altele, dar pentru asta trebuie să rămâneţi în viaţă. De aceea, evitaţi excesele şi nu cauzaţi neplăceri (dumneavoastră sau altor persoane) de dragul îndeplinirii cu orice preţ a unui ţel pe care vi l-aţi propus.

Curajul nu trebuie confundat nici o clipă cu fanatismul prostesc. Cele două calităţi par similare, dar sunt despărţite de atitudinea din spatele lor.

7. Faceţi un plan de rezervă şi evitaţi surprizele.

Notaţi în scris toate atitudinile negative şi obstacolele efective care se pot opune planurilor dumneavoastră şi apoi încercaţi să le rezolvaţi. Faceţi planuri de rezervă pentru a rezolva problemele anticipate şi pentru a evita surprizele neplăcute. Dezvoltaţi-vă noi atitudini, care să vină în întâmpinarea ţelurilor dumneavoastră. Există în această direcţie suficiente teste personale care vă permit să vă auto-evaluaţi.

8. Răspundeţi corect atacurilor adversarilor dumneavoastră.

Disciplina se verifică şi se dezvoltă cel mai bine în prezenţa competiţiei sau a criticii. De aceea, treceţi la realizarea neîntârziată a obiectivelor dumneavoastră. Dacă vă confruntaţi cu atacuri ale concurenţei, răspundeţi într-o manieră echilibrată, detaşată.

9. Găsiţi-vă un antrenor sau un mentor calificat.

Nu vă bazaţi numai pe calităţile dumneavoastră naturale. Dacă v-aţi stabilit un obiectiv extrem de important, apelaţi la un antrenor sau la un mentor care cunoaşte problema din experienţă directă, sau cel puţin la sfatul unui om înţelept ori al unui expert. Selectaţi cu atenţie antrenorul sau mentorul, în funcţie de realizările sale reale.

10. Fiţi cât mai adaptabil din perspectiva creativităţii.

Nu ezitaţi să vă schimbaţi obiectivele şi planurile dacă acestea se dovedesc distructive la adresa vieţii dumneavoastră, împiedicându-vă să evoluaţi.

Dezvoltarea virtuţii disciplinei şi constanţei devine mult mai uşoară dacă apelăm la ştiinţa corpului energetic. Iată câteva metode pe care vi le propun în continuare. 

 

Metoda energetică avansată de amplificare rapidă a virtuţii disciplinei şi constanţei

Atitudinile şi aptitudinile oamenilor reprezintă manifestări exterioare ale vibraţiilor lor lăuntrice şi ale centrilor lor de forţă. De aceea, cunoscând centrii de forţă de care depinde virtutea disciplinei şi constanţei vom putea activa cu uşurinţă această virtute prin metode energetice specifice.

Iată care sunt centrii de forţă care amplifică virtutea disciplinei şi constanţei:

  • Centrul de la baza coloanei vertebrale: stimulează rezistenţa fizică, puterea şi pragmatismul.

  • Centrul de la nivelul ombilicului: stimulează vitalitatea, puterea de a ţine piept şi instinctele.

  • Centrul plexului solar: controlează fermitatea şi angajamentul emoţional.

  • Centrul inimii: guvernează stabilitatea emoţională şi starea de pace interioară.

  • Centrul situat între sprâncene: controlează forţa mentală şi puterea voinţei.

  • Centrul din creştetul capului: guvernează înţelepciunea, puterea spirituală a voinţei şi detaşarea.  

     

    O metodă în doi paşi de îmbunătăţire a virtuţii disciplinei şi constanţei (de două ori pe săptămână)

    1. Practicaţi Metoda respiraţiei sincronizate (5 minute).

    2. Inspiraţi şi expiraţi lent, concentrându-vă asupra următorilor centri de forţă. Între inspiraţii şi expiraţii, reţineţi-vă suflul timp de câteva secunde. Practicaţi câte 10 respiraţii lente pentru fiecare din centrii de forţă enumeraţi:

    • Centrul din creştetul capului

    • Centrul situat între sprâncene

    • Centrul inimii

    • Centrul plexului solar (numai 8 respiraţii)

    • Centrul ombilicului (evitaţi acest centru dacă sunteţi o femeie gravidă)

    • Centrul de la baza coloanei vertebrale (evitaţi acest centru dacă suferiţi de cancer, hipertensiune, sau dacă sunteţi o femeie gravidă).

    În această epocă modernă în care totul se derulează într-un ritm atât de accelerat, iar provocările devin din ce în ce mai complexe, controlul disciplinei şi al constanţei poate deveni un mare avantaj. Aceasta este virtutea care defineşte marii lideri, oamenii de afaceri de succes, marii campioni sportivi şi oamenii de ştiinţă cei mai geniali. Ea îi caracterizează în egală măsură pe sfinţi şi pe înţelepţi, care reuşesc orice şi-ar propune să facă. Nu toate categoriile amintite mai sus excelează în bunăvoinţă sau în alte calităţi, dar acestea pot apărea mai târziu. Până atunci, disciplina şi constanţa focalizării şi a efortului reprezintă primul pas, absolut indispensabil pe calea care conduce către succes.

    .....................................................................................................................................................

 

   Extras din cartea "De la succes la împlinire", de Del Pe:  https://www.edituramix.ro/autocunoastere-dezvoltare-personala/de-la-succes-la-implinire/

 

   Vă recomandăm și "Centrii subtili de forță":  https://www.edituramix.ro/spiritualitate-ezoterism/centrii-subtili-de-forta/

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente