Cărți despre spiritualitate practică
Cărți despre spiritualitate practica

Viața ca un sport

27/06/2018
de catre

Osho,

Vorbeşte-ne despre relaţia care există între tineri şi sport, care are astăzi un impact atât de puternic asupra lor. 

Slavă cerului că este ultima întrebare, căci aceşti adolescenţi nu se mai opresc din pus întrebări!

Orice sport este perfect, iar adolescenţii ar trebui să fie încurajaţi să fie nu doar simpli observatori ai jocului altora, ci chiar participanţi direcţi. Din păcate, mii de oameni se limitează să privească, şi foarte puţini să joace – sportivii profesionişti. Această stare de lucruri nu este corectă. Orice adolescent ar trebui să participe la un sport, care îi va dărui o sănătate perfectă, o anumită agilitate, mai multă inteligenţă, şi care, peste toate, este ceva absolut tineresc.

A fi însă un simplu observator – şi mai ales în faţa televizorului (sau a computerului - n.r.)– nu mai este ceva corect. Este aberant să stai 5-6 ore lipit de scaun, în faţa televizorului, ca să te uiţi la alţii cum joacă. Acest lucru nu vă va ajuta cu nimic să creşteţi, dimpotrivă, va face din voi nişte outsideri în toate, nişte oameni care nu vor dori să se implice, să participe, şi asta într-o lume care are o nevoie disperată de participare, de angajamente, de implicare. 

Este bine să priveşti din când în când cum joacă profesioniştii, dar numai pentru a învăţa de la ei; în rest, toată lumea ar trebui să fie pe terenurile de joc. Toţi tinerii ar trebui să practice sporturi de teren; şi chiar şi cei mai în vârstă, atunci când îşi găsesc timp. Dacă doresc să trăiască ceva mai mult, chiar şi pensionarii ar trebui să practice sporturi. Ar trebui să inventăm jocuri pentru fiecare grupă de vârstă, astfel încât toţi oamenii să poată face sport, întreaga lor viaţă, dar în funcţie de vârstă şi de puterea lor. 

Viaţa însăşi ar trebui privită ca un sport.

Sportul are o calitate foarte frumoasă, pe care aş dori să v-o reamintesc: el vă învaţă faptul că nu contează dacă obţineţi victoria sau dacă sunteţi învinşi. Ceea ce contează este jocul în sine, ideea de a da totul din tine, de a face totul cu intensitate, de a nu da niciodată înapoi. Acesta este spiritul sportiv. Chiar dacă cealaltă echipă a învins, nu trebuie să fiţi geloşi, puteţi să-i felicitaţi şi să participaţi la sărbătorirea victoriei lor. Important este să nu daţi înapoi, să puneţi la bătaie întreaga voastră energie. 

Întreaga viaţă ar trebui să fie un joc. 

Aşadar, nu e nimic rău în faptul că adolescenţii sunt interesaţi de sporturi. Mi se pare că cel care a pus întrebarea a vrut să spună că tinerii ar trebui să stea în şcoli şi să înveţe despre geografie, istorie şi tot felul de alte prostii care nu le vor folosi la nimic în viaţă. Sporturile le vor dărui mult mai multe: sănătate, spirit de echipă, fair-play, viaţă.

 

 Extras din Cartea despre copii - Osho: https://www.edituramix.ro/spiritualitate-ezoterism/cartea-despre-copii/

 

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postări recente Postări recente