Din păcate modul în care gândim ne influențează enorm calitatea vieții și din fericire modul în care gândim ne influențează enorm calitatea vieții. Gândul în sine nu este bun sau rău, însă modul în care ne folosim de propriile gânduri poate produce efecte pozitive sau negative.
Credințele sunt formate dintr-un mix de gânduri, emoții, senzații, impulsuri și instincte. Iar împlinirea sau neîmplinirea noastră sufletească are drept fundament credințele noastre. Aceste credințe ne pot împuternici și propulsa spre succes și împlinire sau, la polul opus, ne pot sabota, îngenunchea și arunca într-un adevărat infern. Dacă vrem să avem o viață împlinită e absolut necesar să avem o strategie de identificare, analiză și depășire a unei credințe care ne îngreunează viața.
În continuare voi reda cei 9 pași pe care îi propune Marc Allen (multimilionar pornit de la zero) în cartea sa de-a dreptul revoluționară „Ghidul Succesului pentru Leneși”
„
Pașii sunt simpli. Trebuie doar să răspunzi cinstit la următoarele întrebări:
Gândiți-vă la acea problemă, situație sau la acea latură a vieții voastre căreia vreți să-i aduceți o schimbare în bine. Descrieți-o — gândiți-vă două-trei minute la ea sau vorbiți despre ea în termeni generali.
Numiți emoțiile specifice, ca de pildă teama, furia, frustrarea, vinovăția, tristețea. Nu aprofundați anumite gânduri pe care le aveți în aceste momente, ci doar identificați cu exactitate un singur cuvânt care să redea fiecare emoție.
Explorați-vă corpul, din cap până-n picioare. Există tensiune pe undeva? Cum e respirația? Ce se întâmplă în stomac?
Ce vă trece prin minte? Ce gânduri negative, ce temeri, ce neliniști simțiți? Ce condiționare sau programare descoperiți în voi? Timp de câteva minute descrieți-vă gândurile. Parcurgând această etapă faceți apel în mod automat la privitor și începeți procesul disocierii voastre de gândurile care vă trec prin minte.
Care este teama voastră cea mai mare în situația respectivă? Dacă această teamă ar deveni realitate, care ar fi lucrul cel mai rău care s-ar putea întâmpla? Iar dacă acel lucru ar avea loc, care ar fi atunci lucrul cel mai rău care s-ar mai putea întâmpla?
Aceste întrebări scot la lumină cele mai profunde temeri ale voastre, ceea ce este un lucru foarte bun pentru că atunci când vă exprimați acele temeri profunde, ajungeți să vă dați seama că există șanse foarte reduse ca lucrurile respective să se întâmple cu adevărat.
Ce v-ar plăcea cel mai mult să se întâmple? Care este tabloul vostru ideal în privința acestui aspect al vieții voastre?
E posibil să constatați că vă vine mai greu să exprimați acest lucru decât v-a fost să vă exprimați temerile cele mai profunde. Dacă se întâmplă așa, înseamnă că temerile v-au dominat și sufocat viziunea succesului. Poate că v-ați concentrat mai mult asupra jumătății goale a paharului vieții voastre decât asupra celei pline. Păstrați în minte lucrurile cele mai bune, posibilitățile cele mai bune — nu dați uitării visele voastre!
Acum ajungem la miezul problemei: ce teamă sau credință limitativă puteți identifica? După ce ați săpat în căutarea ei, formulați-vă teama sau credința limitativă în termeni cât mai simpli și limpezi cu putință.
Vă va fi de ajutor și să scrieți pe hârtie. Dacă este vorba de mai multe, scrieți-le pe o foaie, sub forma unei convingeri: cred că sunt necorespunzător/toare, că nu posed ceea ce trebuie... cred că e greu să faci bani... cred că viața mea e plină de stres și uneori nesănătoasă...
Cu cât sunt mai simple cuvintele pe care le folosiți, cu atât e mai bine. Dacă puteți, găsiți cuvinte pe care și un copil le-ar înțelege. Acum ajungem la etapa cu cel mai puternic impact dintre toate:
Aceasta trebuie să fie scurtă și simplă și să aibă înțeles pentru voi, să fie formulată la timpul prezent, ca și cum ar descrie o realitate déjà actuală.
Sunt suficient de... Îmi aduc acum belșugul în viața mea... Îmi creez acum succes financiar... Îmi realizez acum obiectivele într-un mod lejer și relaxat, sănătos și pozitiv...
Afirmația voastră reprezintă opusul convingerii voastre fundamentale, transformând o propoziție negativă sau limitativă într-una pozitivă, expansivă.”
Scrieți-vă afirmația și puneți-o în locuri în care o puteți vedea frecvent. Repetați-o în sinea voastră, în timp ce vă relaxați sau oricând își fac apariția îndoieli și temeri mai numeroase. Imaginați-vă că totul merge exact așa cum vă doriți.”
Depășirea credințelor limitative e o parte foarte importantă din procesul prin care e necesar să trecem în drumul spre împlinire și succes în ceea ce ne propunem, însă e doar o parte. Marc Allen ne dezvăluie în cartea sa „Ghidul Succesului pentru Leneși” sistemul său în patru pași pe care i-a urmat pentru a se transforma dintr-un sărac, leneș și dezorganizat într-un multimilionar leneș și dezorganizat.
Cuvântul leneș are de obicei o conotație negativă, însă te rog nu te lăsa păcălit de aparențe. A fi leneș nu înseamnă neaparat că ești lipsit de direcție, de motivație sau de acces la succes. Cartea „Ghidul Succesului pentru Leneși” te învață că lenea și perseverența nu sunt neaparat dușmani, ci pot fi aliați foarte puternici care te pot duce acolo unde îți dorești, dacă știi cum să îi faci să conlucreze armonios împreună.
E o carte foarte ușor și rapid de citit. Dacă pui în aplicare tot ce e sintetizat și foarte bine structurat în cele o suta și ceva de pagini ale cărții faci un deal super super bun: cu doar 19 lei ai la îndemână un ghid pas cu pas pentru succes creat de un om care a pornit de la minus 60.000 $ și a ajuns un om de super succes făcând lucrurile lent, fără stres și fără bătăi de cap. Nu ai nevoie de o mie de cărți ca să reușești în ce îți propui, ai nevoie de una singură pe care să o pui total în aplicare. „Ghidul Succesului pentru Leneși” ar putea fi soluția optimă pentru tine. Încearc-o! O poți comanda de aici cu un singur click.
Cu prietenie,
Marcus Gergely