Vechea reteta egipteana a mumiei pentru combaterea depresiei

14/02/2019
de catre

 

Numărul oamenilor care suferă de depresie este alar­mant și crește alarmant.

Despre depresie

Depresia, ca și stare, e îmbibată de anxietate, de tristețe și de o nemulțumire profundă, precum e un burete scos acum din cadă, îmbibat cu apă.  Uneori sentimentul de insatisfacție și neîmplinire sufletească e atât de mare, încât ne simțim de-a dreptul disperați. Și din acest „gol interior”  parcă urlă cu putere o dorință arzătoare pentru fericire.
 
 
Oricare dintre noi ar face aproape orice ca să nu se simtă așa. Și totuși, din păcate, mai toți ne-am simțit astfel măcar o dată în viață. Mai mult decât atât, cel care s-a simțit cu adevărat deprimat cel puțin o dată în viață știe că depresia vine și pleacă. E ciclică. Uneori e mai profundă, alteori e mai superficială. Uneori e pasageră, în sensul că nu poposește prea mult timp, alteori pare eternă, în sensul că se instalează în viața noastră timp de ani de zile.
 
 
Iar când ești acolo, când o trăiești la maxim, e teribil. Nopțile sunt lungi, mintea e zbuciumată, orizontul e negru și confuz, emoțiile și anxietatea sunt copleștioare, lacrimile curg șiroaie, pumnii lovesc pernele și suntem total incapabili să vedem vreo luminiță la capătul tunelului.


Care sunt factorii care produc depresia? Ce e de făcut? Și cum o putem combate?  

 
În acest articol ne propunem să răspundem foarte pe scurt la aceste întrebări folosind câteva paragrafe din cartea lui Harald W. Tietze - „Știința Fericirii”.
 
 
Nu e un diagnostic complet și nu sugerăm că acestea sunt unicele cauze sau remedii, ci doar punctăm câteva indicii și posibile soluții.
 


3 Factori care contribuie la instalarea depresiei

 • stresul din cauza mediului (fizic, mental, emoțional, familial, social, profesional, cultural, politic, religios etc)
 • câmpurile Electro-Magnetice
 • hrana pe care o consumăm

 

Soluții alternative pentru prevenirea depresiei

 
Hrana alcalină și schimbări în locuință pot ajuta în lupta împotriva depre­siei. Aceste schimbări simple nu costă mai nimic. Este doar o chestiune de identificare a problemei și găsirea soluției. În cazul unei diete, schimbarea fără costuri înseamnă să cum­peri alte mâncăruri în loc de ciocolată și Coca-Cola, cum sunt smochinele și papaya.
 

Vechea „rețetă egipteană a mumiei” pentru combaterea depresiei

 
Este vorba de o rețetă simplă și la îndemâna oricui care a străbătut șirul veacurilor încă de pe vremea vechilor egipteni și care are efecte la fel de benefice și astăzi precum o făcea în urmă cu mii de ani în epoca de glorie a  faraonilor.
 

Ingrediente: 

250 g de smochine, 250 g de curmale, 2 linguri de făină de porumb integrală (sau făină de grâu integrală).
 

Preparare: 

Curmalele și smochinele (smochinele uscate sunt cel mai alcalin aliment pe care-l cunosc) se pun într-un vas cu apă, dar nu multă apă, astfel încât acestea să nu fie acoperite în totalitate. Se adaugă făina de porumb (sau de grâu integral). Se fierb mocnit timp de 15 minute și se amestecă bine. Atât pentru depresie, cât și pentru constipație, se adaugă 5 grame de frunze de Senna măci­nate fin.
 
 
Această veche rețetă, care a devenit foarte populară în Europa Centrală în ultimii zeci de ani, nu menționează doza în care se consumă acest preparat. Cei mai mulți oameni iau 1-3 linguri pe zi, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă. Preparatul mumiei se păstrează în frigider, într-un recipient etanș. Persoanele mai în vârstă înlocuiesc o masă propriu-zisă cu acest preparat.

Opusul depresiei este fericirea

 
Când ne simțim deprimați, lipsiți de sens, neajutorați sau inutili, suntem mai mult ca oricând invadați și de o dorință puternică de a savura niște momente magice, pline de satisfacție, ca în acele clipe în care totul merge ca pe roate parcă de la sine, fără niciun efort special din partea noastră.
 
 
În fazele incipiente ale depresiei, atunci când tristețea și anxietatea îți dau târcoale pentru prima dată, când dispoziția ta generală tinde să intre în declin, în acele momemente nu starea de spirit e cea care contează, ci modul în care te raportezi sau reacționezi la ea.  Eforturile de a scăpa de depresie nu sunt suficiente. E nevoie de un înlocuitor, de un substitut. Și cel mai potrivit substitut este fericirea.
 
 
Ce este fericirea? Cum o găsim?  Cum o accesăm? Și o putem oare permanentiza?
 
 
Cartea Știința Fericirii abordează fericirea în relație cu sănătatea, cu bunăstarea, cu prosperitatea, cu norocul, cu hrana, cu emoțiile, cu hormonii, cu socializarea, cu atitudinea, cu înțelepciunea, cu zodiile, cu religia etc.
 
 
E scrisă într-un limbaj foarte prietenos și are doar 97 de pagini. O poți citi lejer chiar și într-o singură seară când te întorci de la muncă.  Cel mai bine e să o citești exact în momentele când își fac apariția anumite stări negative.  Nu trebuie decât să o deschizi aleatoriu și vei primi un indiciu și totodată un îndemn spre o stare de bine. E o carte pentru orice om care aspiră la o stare de plenitudine interioară. Ți-o recomand cu căldură. E pentru sufletul tău.
 
 
Știința Fericirii o găsești aici, pe site-ul libris sau în librării.Să îți fie de folos!
 
Cu drag,
Marcus Gergely

5 puncte de reper pe drumul de la deznadejde la succes

07/02/2019
de catre

Ultimul din cele 5 aforisme pe care ți le voi dezvălui astăzi se numește „Viața e ca matematica”. O. P. Ghai a colecționat o serie de 128  de poeme și aforisme  pe care le prezintă  în cartea sa  „În Căutarea Perfecțiunii”.


Cele 5 aforisme pe care ți le împărtășesc mai jos le poți privi ca pe 5 puncte de reper pe drumul de la deznădejde la succes.
 

Primul aforism este pentru cei care își spun că nu au avut nicio șansă.
Al doilea este despre importanța de a trăi în prezent.
Al treilea despre înțelepciune.
Al patrulea despre succes.
Al cincilea este despre adunare, scădere, înmulțire și împărțire :) în viață.
 

Hai să le luăm pe rând și să vedem ce mici revelații vom avea împreună.


 
1. Nu ai avut nici o șansã


 
Nu ai avut nici o șansã pentru cã din pãcate nu ai avut destulã școalã. Nu ai avut nici o șansã pentru cã tatãl tãu a avut o slujbã modestã. Nu ai avut nici o șansã – sã nu crezi așa ceva.

George Stephenson a fost fiul unui miner din minele de cãrbune; omul cãruia îi datorãm prima cale feratã din lume nu a știut nici sã scrie nici sã citeascã pânã la vârsta de ºaptesprezece ani.

W. W. Jacobs a fost funcționar într-o bancã înainte sã devinã romancier.
 
John Wanamaker, marele proprietar de magazine din Statele Unite, a fost fiul unui zidar german sãrac.

Jumãtate din oamenii de succes ai lumii nu au avut nici o șansã: și-au creat-o ei înșiși.
 
Autor necunoscut
---------------------------------------------------------------------------

2. Doar momentul prezent conteazã.
 

Trecutul și viitorul sunt doar o succesiune de momente prezente, totuși suntem tentați sã le exagerãm importanța, numai pentru cã unul a trecut iar celãlalt nu a venit încã.
 
Wilfreid Lemoine
----------------------------------------------------------------------------

3. Fii înțelept
 

Adunã-te cu puțini, dar amestecã-te cu cei mulți, altfel vei pierde legãtura cu semenii tãi.
 
A înota împotriva curentului este istovitor și plin de primejdii; numai cei mari își pot permite.
 
Nu contrazice gloata cãci va vedea în pãrerea ta o insultã adusã propriei inteligențe, ceea ce
ar putea sã fie adevãrat, însã a lãsa acest lucru sã se vadã nu ar fi înțelept.

Gândurile mari rareori se nasc în aglomerația marilor orașe; ele sunt rodul retragerii în sânul unui grup restrâns, unde gândurile sunt selectate cu multã grijã.
 
Mediteazã în limba eruditului, dar nu vorbi astfel în Piața publicã; ci sã vorbești în limba poporului, sau sã te cufunzi în tãcere.
 
Baltazar Gracian
---------------------------------------------------------------------------
 

4. Viața
 

Dacã ai succes în viațã amintește-ți cã a existat un moment când cineva ți-a dat un impuls sau o idee care sã te îndrume în direcția cea bunã. Amintește-ți de asemenea cã rãmâi dator vieții pânã când și tu vei ajuta pe cineva mai puțin norocos, întocmai cum ai fost ajutat.
 
Autor necunoscut
----------------------------------------------------------------------------

5. Viața este ca matematica:

 • Adunare pentru prietenie;
 • Scãdere pentru dușmãnie;
 • Împãrțire pentru tristețe;
 • Înmulțire pentru fericire.

 
Ram Nath
----------------------------------------------------------------------------

În viață toți avem din când în când probleme, fie la serviciu, fie în familie, în cuplu, în plan financiar, social, politic, religios etc. Ca să trecem cu success prin  ele cu toții avem nevoie de răbdare, de o atitudine sănătoasă, de credința că le putem rezolva, avem nevoie să fim rapizi și eficienți în rezolvarea lor … și de ce nu, ar fi bine să devenim adevărați maeștri în remedierea oricărui tip de problemă sau provocare.
 

Imaginează-ți că ai la îndemână într-un singur loc 128 de astfel de „pastile” (ca și cele de mai sus) pline de înțelepciune . Și nu doar că le ai într-un singur loc, însă le ai organizate de așa natură încât te ajută să înțelegi esența în ce privește atitudinea, răbdarea, credința, eficiența, excelența și perfecțiunea.


În cartea „În căutarea Perfecțiunii” O. P. Ghai a așternut:

 

 • 33 de poeme și aforisme despre ATITUDINE
 • 30 despre RĂBDARE
 • 21 despre CREDINȚĂ
 • 16 despre EFICIENȚĂ  
 • 18  despre  EXCELENȚĂ
 • 10 despre PERFECȚIUNE


Te invit să citești această antologie plină de sfaturi înțelepte. Îți poate fi de folos în momentele în care ești preocupat, îngrijorat, furstrat, nesigur, stresat etc. Oriunde ai deschide-o vei primi pe loc un sfat sintetic și la obiect. 

Pe site-ul editurii ai acum 30% reducere la această carte.
Deasemenea o mai găsești și pe libris, în librăriile Diverta sau Cărturești.

 

Cu drag,
Marcus Gergely

Elisabeth Haich – Cele douasprezece perechi de calitati gemene

10/10/2018
de catre

initierea

A doua zi m-am prezentat din nou în faţa lui Ptahhotep.

– A sosit timpul să studiezi cele 12 perechi de calităţi gemene. Acesta va fi următorul tău exerciţiu. Probele iniţierii includ şi acest subiect. De aceea, fii foarte atentă şi impregnează-te cu ceea ce-ţi voi spune.

La fel cum „a tăcea” şi „a vorbi” sunt cele două jumătăţi complementare ale aceleiaşi forţe, există 12 perechi de virtuţi pe care va trebui să înveţi să le controlezi.

De acum înainte nu vei mai petrece decât dimineţile la Templu. Apoi te vei întoarce la Palat şi te vei folosi de toate ocaziile pentru a trăi în societate.

Într-adevăr, este infinit mai simplu să controlezi aceste lucruri aici, în Templu, decât în mijlocul societăţii. Aici nu te afli în contact decât cu ceilalţi neofiţi, care, la fel ca şi tine, caută unitatea divină, sau cu preoţii şi preotesele care trăiesc deja în această unitate.

În schimb, în lumea exterioară vei fi expusă la tot felul de tentaţii. Vei întâlni acolo oameni care sunt sclavii corpurilor lor şi care vor încerca să te influenţeze.

Pericolul de a cădea este mult mai mare acolo. Dacă vei reuşi însă să controlezi toate aceste caracteristici în lumea exterioară, vei trece practic examenele iniţierii.

Aceste 12 perechi sunt:

Yoga si sanatatea

27/09/2018
de catre

Yoga și sănătatea, de Selvarajan Yesudian și Elizabeth Haich

 

Faimoasa școală de yoga din Elveția condusă de Selvarajan Yesudian și Elizabeth Haich este una dintre cele mai cunoscute din lume, iar "Yoga și sănătatea" este prima lor carte scrisă împreună.

Cartea este de mult timp una dintre cele mai bine vândute cărți despre yoga din întreaga lume. Clară, ușor de citit și cu instrucțiuni simplu de urmat, având ilustrații acolo unde este necesar, "Yoga și sănătatea" a fost tradusă în peste douăzeci de limbi și cumpărată de peste patru milioane de oameni. 

Simple exercitii - spiritualitate practica

19/09/2018
de catre

"În căutarea excelenței" de O.P. Ghai este o antologie despre puterea rugăciunii. Poeme, rânduri bogate, perle de înțelepciune din toate religiile lumii, adunate de autor în scopul atingerii excelenței în orice domeniu al vieții și a dobândirii unei stări de fericire și pace mentală. Sunt simple exerciții spirituale, iar punându-le în practică ne vom desăvârși interior. 

Cum să ne amplificăm forţa spirituală

„Creşterea forţei spirituale a unui om se poate realiza prin mai multe mijloace. De bază însă va fi întotdeauna controlul vorbirii, astfel încât să evităm preamărirea propriei religii, defăimarea religiei celorlalţi, comentariile superficiale pe teme religioase, fără motiv şi fără relevanţă. Atunci când se iveşte o ocazie potrivită, putem onora persoanele de alte religii. Procedând în acest fel, manifestăm spirit religios potrivit propriei noastre religii, şi de asemenea îi stimulăm pe ceilalţi să se exprime potrivit religiei lor.
Procedând în mod contrar, facem deservicii atât religiei proprii cât şi religiilor celorlalţi oameni. Acela care îşi preamăreşte propria religie şi o aşează mai presus de religiile tuturor celorlalţi, cu siguranţă aduce vătămare religiei sale.”
– Edictul al XII-lea al Împăratului Ashoka

Ce este rugăciunea

Mesaj pentru tine

12/09/2018
de catre

CELE PATRU LEGĂMINTE – Ghid practic - Don Miguel Ruiz

Dedicaţie

"Eu cred în îngeri. Înger înseamnă mesager. Dedic această carte îngerilor de pe pământ, adică tuturor oamenilor care transmit mesaje de iubire, în locul celor de teamă, încărcate de superstiţii şi de otravă emoţională.

... Atunci când am scris Cele patru legăminte, intenţia mea a fost aceea de a crea un mesager care să poată pătrunde în imaginaţia cititorilor, schimbând perspectiva din care privesc aceştia realitatea. Dacă aţi practicat aceste legăminte, le-aţi descoperit cu siguranţă puterea. Ele au capacitatea de a influenţa direct sistemul de convingeri al omului, toate acele mii de legăminte pe care acesta le face cu el însuşi, şi de a crea acolo o îndoială. Şi ca prin farmec – căci ele sunt într-adevăr magice – Cele patru legăminte pot elibera treptat credinţa care se ascunde dincolo de acest sistem de convingeri. Puţin câte puţin, omul care le practică îşi poate redescoperi integritatea, iar adevăratul său eu începe să se trezească. "

Trupul tău îți va fi recunoscător pentru că-i dai hrană vie!

29/08/2018
de catre

À-propos: cum îți simți corpul acum, spre finalul verii? Sunt sigură că în afara faptului că ți l-ai tonifiat exterior prin înot sau prin drumeții de tot felul, ai avut la îndemână și multă hrană vie, însorită... pentru interiorDeci, ți-ai bucurat papilele gustative cu pepenii dulci și zemoși sau cu finețea piersicilor coapte? Ți-ai încântat ochii cu salatele de legume multicolore, savuroase, de culoarea roșiilor grăsuțe sau a castraveților verzi și crocanți? Ți-ai umplut nările cu aroma unică a ardeilor și a vinetelor coapte la foc de lemne? 

Mmm, un adevărat corn al abundenței vegetale! 

Totuși, chiar dacă vara trece și nu o să mai avem la dispoziție atât de multe fructe și legume proaspete, putem păstra permanent senzația aceea de bine a trupului care determină mișcări agile, digestie ușoară, dar mai ales, un spirit clar, luciditate și idei frumoase. Cum? Ne hrănim cu vegetalele sezoniere, dar și cu cereale, semințe, leguminoase... A! Și renunțăm progresiv / definitiv la hrana moartă, la carne. Pare greu, dar nu e!

 

Legile spirituale care îți pot transforma Viața

22/08/2018
de catre

 

Celebrul învățător spiritual Deepak Chopra a inițiat și dezvoltat un program practic de aplicare a celor Șapte Legi Spirituale ale Vieții, prin care putem dobândi simultan atât satisfacție spirituală, cât și succes material.

Autorul sugerează ca acest exercițiu să se deruleze ciclic, timp de șapte zile, asimilând plenar câte o lege spirituală în fiecare zi a săptămânii, astfel ca toți cei care practicăm simultan exercițiul, să putem recepta lăuntric vibrația energică a câmpului colectiv.

  

Întreaga creaţie, tot ceea ce există în lumea fizică, este rezultatul transformării principiilor nemanifestate în obiecte manifestate. Tot ceea ce vedem cu ochii s-a născut din necunoscut. Corpul nostru fizic, universul fizic, tot ceea ce putem percepe cu ajutorul simţurilor, reprezintă transformarea unor principii nemanifestate, necunoscute şi invizibile în obiecte manifestate, cunoscute şi vizibile.

Sursa întregii creaţii este divinitatea (sau spiritul). Procesul creaţiei nu este altceva decât divinitatea în mişcare (adică mintea), iar obiectul creaţiei este universul fizic (care include şi corpul fizic). Aceste trei componente ale realităţii – spiritul, mintea şi corpul; sau observatorul, procesul observării şi obiectul observat – reprezintă în esenţă unul şi acelaşi lucru. Toate provin din aceeaşi sursă: câmpul potenţialităţii pure, adică principiul nemanifestat.

Legile fizice ale universului nu reprezintă altceva decât acest proces al divinităţii în mişcare, sau al conştiinţei în mişcare. Dacă înţelegem şi aplicăm aceste legi în viaţa noastră, noi putem crea tot ceea ce dorim, căci aceleaşi legi pe care le foloseşte natura pentru a crea o pădure, o galaxie, o stea, sau propriul nostru corp, pot fi folosite şi pentru împlinirea dorinţelor noastre cele mai profunde. 

Ziua 1 – Duminică: Legea potenţialităţii pure

Inițierea

02/08/2018
de catre

  

Și mi-am adus aminte. De viața mea anterioară din Egiptul antic și cum am primit inițierea ca preoteasă...

 

«Acela a fost momentul în care am devenit plenar conștientă de faptul că mă aflam aici, în acest mediu pe care îl numeam aici, „acasă”, deși în realitate nu eram aici, acasă... Adevăratul meu cămin nu era aici. Aceasta era convingerea mea profundă.

Dacă aș fi avut la vremea respectivă cunoștințele psihologice pe care le am astăzi, aș fi încercat cu siguranță să aflu imediat de unde putea avea un copil ca mine asemenea idei. Mai precis, eram un copil care simțea totul într-o manieră directă și care era convins că fusese smuls cu violență dintr-un alt cămin. Nu mai știam însă de unde veneam, căci între timp uitasem totul. Cine ar fi putut să-mi dea explicații despre acest subiect? Singure cele două ființe care mă numeau copilul lor. Dar la asemenea întrebări aș fi primit cu siguranță răspunsuri incomprehensibile, care s-ar fi încheiat fără nici o îndoială cu refrenul obișnuit: „Așteaptă să fii mare!” Of, cât uram aceste cuvinte! De ce trebuia să pierd atâta timp până când voi fi mare, rătăcind în toată această perioadă în necunoscut, în obscuritate? Doream să știu totul acum, dintr-o dată! Am desfăcut astfel firul în patru până seara, iar când m-am dus la culcare, mama s-a așezat lângă mine și m-a întrebat:

După ce treci granița dintre viață și moarte...

27/07/2018
de catre

 

«În ceea ce mă privește, reîncarnarea este un fapt trăit prin proprie experiență, la fel ca și "viața de dincolo". Nu vreau să conving pe nimeni: precum m-am convins eu, la fel se vor convinge și altii.» - Peter Muller

 

În cartea precedentă (n.r. "Șarpele și crucea") am descris experiența morții mele.

Clipa în care mi-am părăsit corpul însângerat și, trecând în lumea spirituală, am constatat uluit că nu sunt mort, ci că exist în continuare, chiar și fără corpul meu fizic.

Am vrut să te fac părtaș la bucuria mea.

Dar am păstrat tăcerea asupra drumului parcurs până în acel moment.

Acest drum a fost terifiant.

Postări recente Postări recente