Anthony de Mello
Anthony de Mello s-a născut la 4 Septembrie 1931 în Santa Cruz - o suburbie din Bombay - India, într-o familie de portughezi, de religie catolică, cu o tradiție veche de 400 de ani.
Părinții săi catolici protestanți, erau din Goa, o colonie portugheză din sud-vestul Indiei. Încă din copilărie el a visat să ajungă preot, dar părinții săi l-au oprit, deoarece își doreau ca fiul lor să fie aproape și să aibă grijă de ei. Știind că dorința sa nu se va putea îndeplini altfel, Anthony a început să se roage la Dumnezeu să-i dăruiască un frate, pentru a putea pleca apoi la mănăstire fără a-și lăsa părinții singuri. Și acesta a apărut, deși mama sa avea pe atunci peste 40 de ani, iar el împlinise deja 13 ani. Astfel că, pe 1 iulie 1947, Anthony a intrat la seminarul Vinayalaya din Bombay. În anii care au urmat, el a învățat filozofia, teologia, tradițiile orientale. A devenit preot iezuit, iar înțelepciunea sa a atras alături de el mulți discipoli. În lucrările sale el a realizat o uimitoare îmbinare a înțelepciunii orientale și occidentale. Acest lucru nu a fost apreciat de Vatican, scrierile sale fiind sau cenzurate sau interzise.
Până la moartea sa, care a survenit brusc la 2 Iunie 1987, Tony de Mello a fost director al Institutului de Consiliere Pastorală Sadhana, lângă Poona în India. Autor a 5 cărți best seller, cunoscut peste tot în lume pentru seminariile și cursurile pe care le-a susținut, a căutat să învețe oamenii CUM SĂ SE ROAGE, CUM SĂ SE TREZEASCă ȘI CUM SĂ TRĂIASCĂ. Majoritatea oamenilor - spunea el - sunt adormiți. Ei au nevoie să fie treziți, să deschidă ochii, să vadă realitatea din ei și din afara lor. Cel mai mare dar este să fii treaz, să fii în legătură cu tine însuți, cu trupul, mintea, sentimentele, gândurile și senzațiile tale. Cărțile părintelui Anthony de Mello au fost scrise într-un context multi-religios, pentru a-i ajuta pe credincioșii altor religii, pe agnostici și pe atei, în căutarea lor spirituală, nefiind în nici un caz manuale pentru credincioșii catolici, pentru instruirea în doctrina sau dogma creștină.