„Ești întotdeauna liber să te răzgândești
și să-ți alegi un alt viitor sau un alt trecut“.
Richard Bach - Iluzii
Cine suntem Colaboratori   Lumea Mix Anticariat English
Pseudonim:
Parola:

Cont nou | Recuperare parola
 Cumparaturi
Coșul este gol
 Cautare
Google Custom Search
 Carti
 Informații utile
Prețurile de pe site au inclus TVA de 5%.
 

HAGAKURE - cartea samurailor

Un manual unic al unui mod de viață, dar și al unui mod de a muri: o viață trăită potrivit unui ideal, o moarte acceptată liber...
Autor: Yamamoto Tsunetomo
Editor: Editura Mix
Colecția: Alternative spirituale

Nivel: pentru avansati
În viitor

Citește HAGAKURE - cartea samurailor în format electronic
Detalii CaracteristiciDownload Opinii
Detalii
Este foarte greu sã detești injustiția și sã cultivi corectitudinea.
Mai mult, atitudinea prin care crezi cã a fi corect este tot ce poți face și prin care încerci sã faci tot ce îți stã în puteri pentru a fi corect conduce de regulã la și mai multe greșeli. Calea înseamnã ceva mai mult decât simpla corectitudine. Este foarte greu sã-ți dai seama de acest lucru, dar aceasta este înțelepciunea supremã. Privite din aceastã perspectivã, lucruri precum corectitudinea par mai degrabã superficiale. Acest lucru nu poate fi înțeles decât de cãtre adept; el nu poate fi transmis prin cuvinte. Existã totuși o metodã prin care se poate intra pe Cale chiar dacã aceasta nu este descoperitã direct de adept. Aceastã metodã constã în a te consulta cu alții. Chiar și cei care nu au realizat aceastã Cale pot vedea corect lucrurile în care nu sunt implicați personal. La acest lucru se referã proverbul jucãtorilor de go: „Cine privește de pe margini (cu detașare) are opt ochi“. Proverbul: „Gândirea celor din jur ne ajutã sã ne descoperim propriile greșeli“ se referã și el la descoperirea acestei Cãi prin consultarea cu alte persoane. Ascultarea vechilor povestiri și citirea cãrtilor scrise de autorii de altãdatã ne ajutã sã renunțãm la propria noastrã discriminare și sã ne racordãm la înțelepciunea strãmoșilor noștri.

(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)


Iatã ce a spus un anume spadasin în anii din urmã ai carierei sale: Existã mai multe nivele de studiu în viața omului. Pe nivelul cel mai de jos, omul studiazã, dar nu învațã nimic; intuitiv, el își dã seama cât de nepriceput este, la fel ca și cei din jur. Un asemenea om este lipsit de valoare. Pe nivelul de mijloc el continuã sã fie inutil, dar cel puțin ajunge sã își conștientizeze propriile lipsuri, inclusiv lipsurile celor din jur. Pe nivelul superior, el se mândrește cu capacitãțile sale, se bucurã de laudele celor din jur și deplânge lipsa de îndemânare a semenilor sãi. Un asemenea om este valoros.
Pe nivelul suprem, omul pare cã nu știe nimic. Acestea sunt cele patru nivele de cunoaștere. Mai existã și un al cincilea nivel, transcendent, care este mai presus de toate. Cel aflat pe acest nivel este conștient de infinitatea Cãii și de faptul cã aceasta nu se sfârșește niciodatã.
El își cunoaște cu adevãrat lipsurile și nu considerã cã a reușit în vreun demers pe care l-a fãcut vreodatã. Nu se mai mândrește cu capacitãtile sale, dar se smerește în fața Cãii. Se spune cã Maestrul Yagyu ar fi spus: „Eu nu cunosc calea de a-i înfrânge pe alții, ci numai calea de a mã înfrânge pe mine“.
Avanseazã zilnic pe Cale, urmãrind sã devii mai priceput astãzi decât ieri, și mai priceput mâine decât astãzi. Aceastã Cale nu se încheie niciodatã.

(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)

Este foarte important să-i spui omului exact ce gândești și să-i corectezi greșelile. Această atitudine izvorăște din compasiune și reprezintă cel mai mare serviciu pe care îl poți aduce semenilor tăi. Această cale este însă extrem de dificilă. Este ușor să descoperi calitățile și defectele unei persoane, și să-i spui ce gândești. Mulți oameni cred că sunt cumsecade dacă le spun celor din jur lucruri pe care alții le consideră neplăcute sau greu de rostit. Dacă nu sunt însă ascultați și respectați, ei consideră că nu mai este nimic de făcut. Această atitudine este însă nedemnă. Este ca și cum ai face pe cineva de rușine, bârfindu-l.

Dacă dorești să-i spui cuiva ce gândești trebuie să vezi mai întâi dacă persoana respectivă are dispoziția de a te asculta. Pentru aceasta, trebuie să începi prin a te apropia de ea, trezindu-i încrederea în tine. Abordează acele subiecte care îi sunt pe plac și caută momentul cel mai potrivit pentru a-i vorbi, astfel încât să fii bine înțeles. Cumpănește bine înainte de a acționa și hotărăște dacă nu cumva ar fi mai bine să îi comunici în scris ce ai de spus, sau înaintea unui moment de despărțire. Laudă-i calitățile și folosește orice mijloace pentru a o încuraja, eventual vorbindu-i despre propriile tale defecte, fără a te referi încă la ale sale, astfel încât să-și dea seama singur care sunt acestea.

Acționează ca și cum i-ai oferi apă unui om însetat, și în acest fel opinia ta îi va corecta greșelile. Această artă este cu adevărat dificilă. Dacă defectul persoanei este o obișnuință veche de mai mulți ani, cu siguranță nu și-l va corecta. Am trăit personal această experiență. Un vasal face dovada unei mari compasiuni atunci când trăiește în prietenie cu camarazii săi, ajutându-i să își corecteze greșelile și să se pună la unison pentru a-i sluji stăpânului lor. Cum te poți aștepta să transformi pe cineva în bine dacă îl faci de rușine?

(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)

Se spune că Maestrul Yagyu ar fi spus: „Eu nu cunosc calea de a-i înfrânge pe alții, ci numai calea de a mă înfrânge pe mine”.

Avansează zilnic pe Cale, urmărind să devii mai priceput astăzi decât ieri, și mai priceput mâine decât astăzi. Această Cale nu se încheie niciodată.

Printre maximele atribuite prințului Naoshige se numără și aceasta: „Marile probleme trebuie tratate cu delicatețe”. Maestrul Ittei a comentat astfel: „Micile probleme trebuie tratate cu seriozitate”.

CUPRINS
NOTA EDITORULUI
SELECȚIUNI DIN PRIMUL CAPITOL
SELECȚIUNI DIN CAPITOLUL DOI
SELECȚIUNI DIN CAPITOLUL TREI
SELECȚIUNI DIN CAPITOLUL PATRU
SELECȚIUNI DIN CAPITOLUL ȘASE
SELECȚIUNI DIN CAPITOLUL ȘAPTE
SELECȚIUNI DIN CAPITOLUL OPT
SELECȚIUNI DIN CAPITOLUL NOUĂ
SELECȚIUNI DIN CAPITOLUL ZECE
SELECȚIUNI DIN CAPITOLUL UNSPREZECE
GÂNDURI DE NOAPTE
GLOSAR
Apăsați Îmi place și/sau Trimite, Adăugați comentarii sau Urmăriți-ne pe Facebook. • HAGAKURE - cartea samurailor

 •  Promo
     • Inima Yoga
  »Coperta
  »Detalii
  Cartea continuă comentariile asupra sutra-elor lui Patanjali, începute în Calea Yoga. Esență și origini. Definește starea de samadhi, diferențiază între dorință și necesitate și arată beneficiile meditației.
  Autor: Osho
  Editor: Editura Mix
  Colecția: Osho
  Disponibil: 2017-02
     • Cele 12 legi universale ale succesului
  »Coperta
  »Detalii
  Succesul la nivel spiritual înseamnă să descoperi treptat care este destinul și menirea ta în viață.
  Autor: Herbert Harris
  Editor: Editura Mix
  Colecția: Înțelepciunea practică
  Disponibil: 2013-07
     • Profețiile de la Celestine - ghid practic
  »Coperta
  »Detalii
  "Ghidul Profețiilor de la Celestine" continuă să dezvolte ideile prezentate în "Profețiile de la Celestine" și aduce informații suplimentare, încurajează cititorul să investigheze singur aceste implicații, în propria sa manieră.
  Autori: James Redfield , Adrienne Carol
  Editor: Editura Mix
  Colecția: Ghid experimental
  Disponibil: 2012-02
    Miercuri, 18.10.2017
  Copyright © 2007-2017 Editura Mix
  Materialele și informațiile din acest site pot fi preluate numai dacă sunt însoțite de precizarea sursei www.edituramix.ro
   
    ANPC.ro